Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Много добра идея е това със смолата.
kolev_k - специалист
Само да внимава каква смола взема.Много съм бъркал епоксидна смола,знам че леко стопля като я забъркаш(даже я топлех принудително като я излея),но такова чудо не ми се беше случвало.На един му копат канал за бетонна ограда и скъсали трифазен кабел.И решавам да правя муфа.Отрязах дупка на дъното на едно пластмасово шише и една отстрани през която да бръкна да направя връзките и да налея смолата.Клемите вътре без изолация,жилата на кабела ги държат на разстояние.Бъркам цялото количество и заливам в така оформения кофраж.Останах изключително доволен от себе си.Няколко минути всичко е ОК.По едно време като взе да пари тая смола,да се свива шишето и тя да излиза навън.Голямо тичане с кофи с вода падна.Буквално за 5 мин.се втвърди окончателно.А аз само поливам и се моля :prayer: клемите вътре да не се опрат.Бях приготвил изолационни плочки,но се отказах да ги слагам.На етикета пишеше че отделя топлина,но такова нещо не бях очаквал.Стана работата,муфата е под бетона и човека не се е оплаквал.
Последна промяна от kolev_k на ср сеп 04, 2013 10:21 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Бъркал си полиестерна смола. Епоксидната няма грешка.
Dzver - специалист
има вече Т- муфи
мисля ,че 3М ги правеха..
hidrazin - майстор
Повечето (да не кажа всички) двукомпонентни смоли и лепила отделят топлина при втвърдяването си. Епоксидната смола не прави изключение. Същото се отнася и за лепилото във вид на пластелин/маджун от типа SUN FIX. Естествено ако ползвате малко количество от смолата няма как да усетите загряването. Топлината се разсейва от детайлите. Миналия месец си правих десетина импровизирани муфи за СВТ дето ще го заравям в земята и точно отклонения за ламби. :-D Използвах парчета черна тръба от РЕ за вода с ф25. Вътре връзките запоени и изолирани, от едната страна излизат двата кабела а от другата отклонението. Та от тази страна с единия кабел го затапих с хартиено тиксо а от другия налях епоксидната смола разбъркана в отрязано PVC шише. Накрая ми хартиса 50-тина милилитра смола. Естествено шишето се деформира и трудно се държеше с ръка.
Епоксидната смола може да се загрее преди да прибавите втвърдителя - така става по-течна но и времето за втвърдяване се скъсява. Ако смолата ще я пръскате с пистолет или искате да е по-течна може да се прибави няколко процента ацетон. Да се предвиди и по-голямото свиване на смолата заради ацетона.
Ако нямате под ръка втвърдител а имате останала смола може да го замените с уротропин или така наречения сух спирт.
Дано да е от полза за някого.
:partyman:
vk - специалист
Добре де, откъде идва тоя кабел в земята - от къщата ли ? от табло извън имота ли ? И стърчи наникъде и сега трябва да го надиш.
Изрови го тоя кабел и го махни и пусни въздушно от таблото до тази беседка (пристройка)
gogo7777 - майстор
Епоксидната смола не е желателно да я загрявате повече от 30 градуса преди използване. Аз я грея на водна баня (до към 50 градуса) само когато я пресипвам от баката в шишета за удобство. Става по-рядка и лесно се прелива. Но когато я ползвам не я грея никога. Има рядка и гъста смола АП-1 и АП-2. Ако гъстотата не ви удоволетворява може да я разредите със спирт, той е естественият разстворител. Става и с ацетон и коресилин (ама от истинския). Разредена смола със спирт или ацетон стяга по-бързо (за около 3-4 часа). Ако я загреете може и по-бързо да стегне, но рискувате смолата да остане мека и еластична (не завършен процес при който смолата отделя етери в продължение на години). Когато смолата е позастаряла, то разреждането със спирт е даже препоръчително.
Силното самозагряване, "втасване" и пукане след стягане е типично за полиестерната смола......Вече не я ползвам нищо, че е 10 пъти по-евтина от епоксидната. Който я ползва да внимава какви количества забърква.....колкото по-голямо е то, толкова са по-големи ядовете :-D . Ускорител може да не слагате изобщо или по-малко от предписанието. Съхранявайте ускорителя и втвърдителя на безопасно разтояние, защото при смесването им стават хубави пожари.

Това е от моя опит със смолите. Темата не беше за това, но мисля, че е полезно да се знае.
hidrazin - майстор
Това с въздушния строеж не е добра идея. Ще си направи антена за мълнии пък е и грозно. И аз имам един такъв захранваш пристройка в другия край на двора и догодина мисля да го заровя и него.
А питащия не казал какъв е заровения кабел. защото съм виждал закопани мостови такива. Щом ще остава земята или бетона под пристройката като го отреже да направи отклонението може да му надене пластмасови тръби или гофрирана тръба от червената. Така при проблем с кабела винаги ще може да изтегли гръмналия и да пусне в тръбата нов без да кърти пода или да прави нови дупки и подобни. На снадката която ще му се падне в пода на пристройката може да остави в бетона една малка шахтичка.
Ама е трудно така да се даде свесен съвет без да се види на място.
P.S. Имал съм снимка на останалата смола. Правих я за някого дето писа във форума че много помътнявала при него, правела мехури ... При голяма дебелина просто само си жълтее малко. И си е епоксидна смола купена от преди няколко години. Загрява си при втвърдяване.
Прикачен файл:
PICT0011-1.jpg
gogo7777 - майстор
Загрява се спор няма, заради количеството, но си седи в съда......Полиестерната обаче хем се сгорещява, хем бяга от съда (разширява се). За под земята обаче е екстра и е евтина 5-6 лева е килото. Епоксидната гони 30-така, на едро (бака 25 кила) се връзва на 20-23 кинта.
hidrazin - майстор
Ооооо... За това спор няма. Епоксидната не бяга в този смисъл на думата. Полиестерната хич не я харесвам.

Тема "Вземане на ток от кабел в земята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: