Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Представи си каква е била началната ситуация преди да изнесат електромерите навън. От стълба директно са тръгвали два рекородомана към таблото в твоята къща. Понеже месното енерго не е имало пари да подменя мрежата, когато са изнасяли електромерите просто са сложили едно табло на стълба с един захранващ СВТ, свързан към мрежата и втори СВТ към твоите рекордомани. На стълба навярно няма отделни чашки за твоите рекордомани, но те са с изолация и разчитат на нея. (чашките само механично носят твоя рекордоман, без да има електрическа връзка. Не е издържано технически, но навярно е така и когато изолацията сдаде багажа ти ще си на кяр.) Просто са прекъснали връзката между твоите рекордомани и мрежата и там са прикачили електромер. Отделно, че електромерът мери тока само във фазата-нулата не е нужно да я разкачат, че да я пускат до електромера и после да я връщат обратно горе. На електромера му трябва просто една нула за напреженовата намотка-всично на всичко 3 проводника: входяща и изходящи фази и една нула.
Последна промяна от PCL82 на съб окт 05, 2013 10:41 am, променено общо 1 път.
gogitko - специалист
Точно така правят .Преди рекордомана влизаше от улицата директно в къщата защото електромерите бяха вътре.Виждал съм сега как горе в чашките рекордомана е прекъснат и до таблото слиза кабел с 4 проводника ,2 за надолу от рекордомана на улицата до таблото и 2 нагоре от таблото до рекордомана към къщата.Така го правят с най-малко разход на кабел 3-4 метра.
qnkov - специалист
Като се има предвид как хубаво рисувам аз схеми с пейнта, както съм го видял, така и го рисувам - не е за предпочитане да го правя. Сдобивам някаква представа. Мерси на всички.
Кики - специалист
gogitko написа:
Точно така правят .Преди рекордомана влизаше от улицата директно в къщата защото електромерите бяха вътре.Виждал съм сега как горе в чашките рекордомана е прекъснат и до таблото слиза кабел с 4 проводника ,2 за надолу от рекордомана на улицата до таблото и 2 нагоре от таблото до рекордомана към къщата.Така го правят с най-малко разход на кабел 3-4 метра.
Има и по-евтин вариант, само със СВТ-тройка, както го е обяснил PCL82 за електромера е нужна само една "нуличка". Виждал съм не едно такова изпълнение.
fikata - майстор
shadow__01 написа:
На мен ми е интересно какво е "рекордоман"?
Произходът на тази дума в българския език има френско/белгийски произход, но забравих какво точно означава.Дано колегата drastar ни помогне.
Това наименование се е запазило, ползва се и днес за проводника ПВО за въздушно окачване и напрежение 0.6/1 кV за свързване на жилища, постройки и сгради към въздушната електроразпределителна мрежа /рекордоман/. ПВО -Проводник за Въздушно Окачване с плътни или усукани жила с изолация от PVC.
Кратка справка какво е представлявал рекордомана преди века на пластмасата.
И днес този вид старо изпълнение под това наименование все още се среща на служба в старите присъединявания към уличната мрежа. Както и стария проводник за вътрешна инсталация тип ПКИ / Проводник с Каучукова Изолация -черната жица/
Рекордоманът тогава е бил известен още и като червена жица/поради наличието на оловен миниум в оплетката/ Техническото му наименование е било ОПВлХ- Облицован ПротивоВлажен проводник с Хартиена изолация.Устройство:антикорозионна обвивка,която не се счита за изолация, медно жило,импрегнирана кабелна хартия,памучна обвивка/опредка/,импрегнационна маса,памучна оплетка,импрегнирана антикорозионно с оловен миниум примесен със съхнещи масла.
kolev_k - специалист
shadow__01 написа:
На мен ми е интересно какво е "рекордоман"?
Най вероятно човек който прави записи,или поставя рекорди :-D
fikata - майстор
raccordement - фр - присъединяване , свързане.....,
БайТанас - специалист
На стълба навярно няма отделни чашки за твоите рекордомани, но те са с изолация и разчитат на нея. (чашките само механично носят твоя рекордоман, без да има електрическа връзка. Не е издържано технически, но навярно е така и когато изолацията сдаде багажа ти ще си на кяр.)

Не е така слагат се двоино шиикови изолатори ИПНН95-2 .На едната шиика се връзва рекордомана а на другата проводника преди електромера и връзка между двете не може да се получи.
PCL82 - майстор
Да има такива изолатори, но масовите са с една шийка. На местата където само изнасят електромерите, без да модернизират мрежата не съм видял да сменят нищо, а само добавят таблата и малко кабел. Даже не на всякъде слагат повторно заземяване. В някои мрежи даже липсва повторно заземяване на определените места,а има само при трафопоста и тук-там, защото това са преработвани мрежи от белгийската система 3х150В, която е с ТТ заземяване.

В едно кюстендилско село близо до границата с Македония бях в кирпичена къща, захранена с железни проводници идещи незнайно от колко далече до тази махала. То къщата имаше всичко на всичко два контакта и 10 лампи.
linoko - помощник
Анан от тия рекордомани......НАРИЧАТ СЕ ПРОВОДНИЦИ, или по точно ПРИСЪЕДИНИТЕЛЕН ПРОВОДНИКл ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ ТЕРМИНИ.

СЪЩОТО като с дай ми гедорето, ама гедоре е марка инструменти.
:-D

Тема "Как отчита на електромера на къщата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: