Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
nikolovvd написа:
Има ли някъде още работещи такива системи.
Има във всички по-големи магазини и молове. Някой дори слагат такива колони за озвучаване на голяма къща по коридори и големи стаи.
hidrazin - майстор
Не само радиоточките. Пък и щом още се продават с нов облик...
TOA F-1300BTWP
http://www.megavoice.bg/?pid=12
Дори голяма част от продаваните тонколони за монтаж в окачен таван са 100-волтови с вграден трансформатор. Пролетта даже се наложи да махам трафове от десетина такива за озвучаване на един магазин. :)
ТОНКОЛОНИ ЗА СТЕНА И ТАВАН
:partyman:
stefan_mil4ev - специалист
hidrazin нямах в предвид точно за тези колони, а по принцип колоните които имат траф :) Ще съм ти благодарен, ако обясниш по - подробно.
hidrazin - майстор
stefan_mil4ev написа:
Ще съм ти благодарен, ако обясниш по - подробно.
Ами принципа е като при далекопроводите - повишават напрежението за да намалят загубите и за да може да се използва по-тънък проводник. В усилвателя има изходен трансформатор повишаваш напрежението до около 100 волта. Също така към изхода на такъв усилвател с трансформатор в изхода лесно се присъединяват много тонколони без да се съобразяваш колко ома са. В една уредба за радиоточки на едно село или на много голяма сграда може да има няколко километра проводници и няколкостотин абоната/радиоточки. :)
radius - майстор
Колегата да не пита за бобините в LC филтъра на "нормалните" колони ?
С извинение, ако подценявам въпроса.
stefan_mil4ev - специалист
Благодаря за отговора. Преди време демонтирах такива колони в шоурум и с колегите се чудихме защо има траф и защо трафа има няколко първични намотки. :)
hidrazin - майстор
stefan_mil4ev написа:
...с колегите се чудихме защо има траф и защо трафа има няколко първични намотки. :)
Явни сте попаднали даже на читави тонколони. :) Няколкото първични намотки са за да се променя коефициента на трансформация при много дълги трасета и да се чува еднакво силно както при най-близкия, така и при най-далечния абонат. Лично аз нямам спомени да съм попадал на такива ама и отдавна не съм се занимавал с такива.
miroton - майстор
Тъкмо съм разглобил един такъв усилвател поне да покажа какво има вътре

Прикачен файл

Снимки0841.jpg
miroton - майстор
:arrow:

Прикачен файл

Снимки0833.jpg изходен траф

Прикачен файл

Снимки0829.jpg
miroton - майстор
трафа е 100 волта

Прикачен файл

Снимки0835.jpg трафа е 100 волта

Тема "Въпрос относно свързване на тонколони към стерео уредба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: