Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nautilus33 - майстор
При мен до буксата схемата е както следва: "+" "*" "-". после ще кача и снимка, за да видите. Това какво трябва да значи?

П.П. Хич ме няма "по тока"
Subsa - специалист
ще трябва да я снимаш
kolev_k - специалист
PCL82 написа:
В българския език не се използват понятия волтаж и ампераж, а напрежение, което се мери във волтове и сила на тока или само ток, който се мери в ампери. Волтаж казват англичаните и американците, а за ток те си имат думата current.
Боже,Боже,колко философи има на тоя свят!
kolev_k - специалист
PCL82 написа:
Можеш да пробваш радиото с 5 волта от компютъра ти взети между червен (+5волта) и черен (маса) проводник. Това ще е все едно батериите са леко изтощени. Ако компютъра ти изключи значи има късо съединение.
Даа,що не сложиш старата маслена помпа на новата си кола?Да видиш в кое е проблема.
nautilus33 - майстор
Това е снимката, сано се вижда, че снимах с телефона за по-бързо.
Изображение
shadow__01 - майстор
Плюса е на корпуса на буксата. Правилно е предположил PCL82. Виж пак поста му.
Ако търсиш адаптер има такива с регулируемо напрежение и възможност за обръщане поляритета на буксата. Лошото е, че са импулсни и е възможно да има смущения в звука.
hidrazin - майстор
PCL82 написа:
При стара техника с pnp транзистори, както и при китарните ефекти останало исторически по същата причина плюсът е свързан към външния пръстен на захранването, а в центъра е минуса.
При такава стара техника масата е +, а захранването е с отрицателно напрежение.
Интересно какво ще каже сега старата ламба? :) Дано не мисли че това радио е правено с PNP транзистори и особено чипове. Не се обадих тогава защото нямах под ръка нещо със захранване "на обратно". И днес се произвеждат достатъчно дивотии с такова свързване на захранването.

Към nautilus33 - в центъра на буксата ти е минусът а отвън е плюсът. Зелената индикация може да гасне поради това, че захранването идва слабо или буксата е с плюс в средата и минус отвън. При такива експерименти с нестандартни адаптори може съвсем лесно да убиеш радиото.
За да разбереш дали си го утрепал пробвай да го пуснеш на батерии.
Интересното е че в инструкцията му е нарисувано захранване 9-12V / 2A ???
http://www.robertsts.com/books/Gemini%20RD1/ib_RD1.pdf

Към shadow__01 - колегата PCL82 говори за техника от времето когато вероятно още не си бил проектиран. Къде виждаш стара техника? Радиото има даже дигитален DAB обхват и слот за SD карта. :shock:
:partyman:
Subsa - специалист
Аз го разгледах по модела още преди да напиша 3тия пост на темата и има 2 модела на това радио с +са отвън и +са вътре. Изненадааааааа...
Но да, радиото е 2011 модел
nautilus33 - майстор
Това моето не съм сигурен коя година е, но мисля, че е по-старо от 2011. Иначе на самото радио, както се вижда на снимката, пише 6,5 волта. Да опитам ли с адаптер на 12 волта или ще "изгърми". Тези дни ще взема батерии да видя.

П.П. едно приятелче има от пластмасовите конвертори на АА към D батерии, ако ще свършат работа мога да го изпробвам още днес.
shadow__01 - майстор
nautilus33 написа:
Иначе на самото радио, както се вижда на снимката, пише 6,5 волта.
Не го пускай на 12V. Пише си 6.5V. Рискуваш ако го пуснеш на почти двойно по-високо напрежение.
Не съм имал предвид, че е старо радиото, а просто че използва обратния стандарт на повечето адаптери.
Давай с батериите и се надявай да работи. После мисли за адаптери.

Тема "Проблем с адаптера на портативно радио" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: