• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
icemans - специалист
lov написа:
Един термошлаух на нулевия проводник и си готов. Достатъчно е дълъг и не виждам смисъл да го удължаваш.
И аз си мислех за термошлаух дали ще свърши работа. Имам - може да го пробвам.
icemans - специалист
hidrazin написа:
Тези предпазители без главния спокойно може да ги изхвърлиш.
Ами аз главния го сменях преди месец-два :)
thinkpad - майстор
icemans написа:
thinkpad, с изолирбанд-а са увити само заземителните проводници. Проводникът е гол защото точно той бепе нагорял и там изолацията му просто се разруши. Клемата по принцип си беше хваната в таблото и не беше толкова лесна за контакт, но аз я изкарах за да мога по-лесно да закрепя положението за тази вечер а и така и така ще я сменям.
Въпроса не е топката изолирбанд, а какво има под нея. Тоя нулев проводник като е здрав самият той, може за най-лесно да му се сложи шлаухка, но цялото табло, включително и тая шиничка е някакъв абсурд и гротеска. Виждам и Шнайдерският предпазител, дето викаш че си го сменил - всред всички Елмаркове прави впечатление..
п.п Това нещо ми прилича на кутия ПКОМ с наблъскани свободно стърчащи си предпазители.. Дано качеството на строителството е по-добро.
hidrazin написа:
Направо е готов - за космоса или за майстори-менте.
Абе става и да усучем изолирбанд отгоре на проводника и това е. :-D Не е естетично, не е много правилно, но е по-добре от сега.
Последна промяна от thinkpad на пон ное 18, 2013 10:59 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Въпроса не е топката изолирбанд, а какво има под нея. ...
Там в топката защитни проводници колко ли са 6-8-10? :? Тази снимка трябва да си я запазя.
Ето защо спайката трябва да се забрани най-сетне със закон!!! :lol:
:partyman:
icemans - специалист
Ясно ми е, че всичко е за подмяна. В момента нямам финансовата и времевата възможност да го направя. Ще оправя този проблем за сега, а ако продължават историите ще се хвана някой ден и ще го сменя. Та за сега ще взема само някаква болтова шина на която ще наредя нулевите проводници, а самия главен нулев ще изолирам с термошлаух ;)
jekasus - майстор
Елтехниците винаги "къртят мивки" с монтажите си.........
hidrazin - майстор
jekasus написа:
Елтехниците винаги "къртят мивки" с монтажите си.........
По-скоро е бил първи попаднал на обекта общак.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ето защо спайката трябва да се забрани най-сетне със закон!!!:
Никой нормален човек с акъл няма да тръгне да прави спайка на 10 проводника и то в разпределително табло и то на заземяването(!!!!). Лимитът за спайка, ако трябва да е качествена е максимум 4 проводника. В разпределително табло са задължителни болтови клеми, това са връзки, които трябва да носят товара на цялата инсталация, а не само на 1-2 консуматора.
п.п Някой ден трябва да снимам и да покажа моите спайки в разпределителните кутии, какви са прилежни
pavelari - майстор
на този етап за да се махнеш от проблема с един-два лева /понеже нямаш бюджет а форума е за това/ се взема клеморед от тези дето се продават на метър - купуваш 20 дупки примерно и нулевия проводник се прекарва с ухо през два винта крайния се стяга до край а този, който е по-близо до изолацията /която липсва :)/ се стяга "по-рехаво" с оглед на това да не го прекъснем от самия винт. останалите проводници /нулевите/ се вкарват всеки в отделна дупка/ има ДТЗ и тока на утечка не би бил голям - т.е. да не те притесняват усуканите земи поне за сега
thinkpad - майстор
...то ако е за евтино, най-евтино е с един дълъг болт и шайби. Прави се на всеки нулев проводник по едно ухо, колкото е голям болта(размер 12 става) и се реди - глава на болта,шайба, проводник, шайба, проводник, шайба, проводник, шайба, гайка. гайка - две за контра.. Ако не друго, то поне контактният натиск е осигурен. :-D
Ще оставя на колегата Хидразин обаче да обясни от разни "евтини практики" как може скъпо да ти дойдат. :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Нагорял нулев проводник в ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: