Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Тани написа:
По корпуса на прахосмукачката ми има поне няколко КИЛОволта (няколко хиляди волта), ...
Това не е утечка а статично електричество. Просто си имаш генератор на Van Der Graaf . :-D
:partyman:
Тани - модератор
Егати утечката, нали не си мислиш че я захранвам с 20KV :lol: :lol: :lol:

Направо си ме пере тока от поне сантиметър!
hidrazin - майстор
Тани написа:
Егати утечката, нали не си мислиш че я захранвам с 20KV :lol: :lol: :lol:
Направо си ме пере тока от поне сантиметър!
Знам ли? Тая прахосмукачка може да е с йонизатор. :-D Ами бучни и едно кабелче към заземителната клема и ламарината.
4i4kotrevi4ko - специалист
Относно прахосмукачките, го имам същият проблем на Karcher. Както и да е ...
Фазомерът не свети, това беше първото, което направих.
Ще има ли проблем, ако пусна един проводник от ламарината на лаптопа към защитното зануляване на съседното гнездо в разклонителя?
moimoimoi - майстор
4i4kotrevi4ko написа:
Ще има ли проблем, ако пусна един проводник от ламарината на лаптопа към защитното зануляване на съседното гнездо в разклонителя?
aма ти сериозно ли?
удря ли те ток от лаптопа?
захранването /вторичната / е галванично разделена от мрежата.а ти искаш да ги обедениш,на контакта трижилен кабел ли ти идва? дтз има ли

я по добре си забии един кол да си направиш земно :lol:
4i4kotrevi4ko - специалист
moimoimoi написа:
aма ти сериозно ли?
удря ли те ток от лаптопа?
захранването /вторичната / е галванично разделена от мрежата.а ти искаш да ги обедениш,на контакта трижилен кабел ли ти идва? дтз има ли
1. Да, сериозно. Един мой лаптоп така си замина (всичко изгоряло, дори управлението на матрицата), няколко и при познати след такъв проблем. Да добавя - когато сменяха електромерите с електронните, провериха заземяването преди и след смяна на заземителните шини.
2. Понякога съвсем леко, дори да съм се "освободил" от статичното.
3. Галваничното разделяне е чрез платката - има-няма 5мм разстояние. ДТЗ има и в UPS-a (да не повярваш), и в апартамента. Отделно да беше прочел каква е инсталацията, по-надолу в темата съм я добавил.
Тани - модератор
Нека само спомена, че вероятността да ти гръмне нещо по лаптопа е по-голяма ако ИМА галванична връзка с мрежата/земята! Именно затова фабрично са галванично разделени! Да ти обяснявам ли какво се случи, когато в една къща свързах чисто новия 55 инчов телевизор към четворния конвертор на Булсатком в който имаше включени още 3 телевизора, а контакта на новия телевизор вместо заземен, беше зафазен! Въпреки че не беше моя вината, не ме питай как ми трепереха ръцете, докато установя, че слабото звено е бил конвертора и само той е изпушил, преди да падне предпазителя!
Същото може да се случи и с лаптопа ти, ако го свържеш към някое случайно офазено периферно устройство! Така вместо да си предпазиш лаптопа, ще оставиш живота си в опасност! Винаги има вероятност и контакта, в който го включиш да е зафазен! Вече имам четири такива случая, три от които са били така с години, а три от тях съм ги ползвал по няколко часа с метални уреди с трижилни кабели и шуко! Само Господ ме е пазил! В единия случай даже беше трипроводна инсталация с ДТЗ !!! Вече по навик проверявам контактите с фазомера на всеки нов обект!
pansim - майстор
Нормално е това положение
Обяснявам защо - захранването на ВСИЧКИ съвременни преносими компоти :-D е ОБРАТНОХОДОВ преобразувател
При него има свързан специален кондензатор между минуса на вторичната страна и плюса на първичната.
PCL82 - майстор
На всеки стационарен компютър масата е свързана с корпуса на захранването и от там със защитния проводник.

Опасност има при: включване на заземена техника към двупроводна инсталация в различни контакти, като има сигнални кабели между отдлните устройства. Заради пад на напрежение по нулата ще има разлика от няколко волта, която може да е фатална за някой порт. Затова или се ползва общ разклонител или трипроводна инсталация. Рискът от офазен контакт го има, но това не може да е причина за незаемяване/зануляване, а за оправяне на контаката. Има риск от пренапрежения, но затова всички входящи кабели в една сграда трябва да са с изравнен потенциал с този на защитния проводник (система за изравняване на потенциалите) иначе са опасни. Аз не бих оставил незаземеният ми лаптоп да се заземи през неизравнен екран на ЛАН мрежата например.
pansim - майстор
Усещането, както го е описал автора на темата е заради Y1 кондензатора в захранването. Не я мислете повече!
Опасност няма.

Тема "Въпросче за офазен? корпус на лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: