Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Чаро - Акълия
Ха-ха! Нашата е Bosch TDA 2650 и на първата употреба и изпаднаха копчетата без причина. Не е удряна, изпускана или каквото и да било. Директно в сервиза отиде...
Пръв и последен опит с домакинската техника с марка БОШ!
kozl - майстор
Junak написа:
Съвременните ютии са с двойна изолация. Захранват се по двупроводен кабел. Да каже колегата как е неговата. Да не търсите под вола теле в тез контакти и удължители. Колко глупости се изписаха...
МОе и да си прав, че съвременни аз не отварял, а на Брауна, който ползваме от години от любопитство след твоя пост премерих с омметър защитната клема на щепсела и корпуса на ютията и няма съшротивление, обаче защитна клема на щепсела има, а колко жила пък са ще разбера като спре да работи ютията. За сега не ми е толкова голямо любопитството.
Да да ама не. Трябваше да протрия корпуса и третия кабел - свирна. Или Брауна не е като съвременните или има съвременни ментета, но не мога да допусна някой да премахне защитата разчитайки на изцяло на изолация.
hidrazin - майстор
Айде стига молЪ и се. Точно този модел ютия е с трижилен кабел. Пък и по спомени май не съм виждал с двужилен. :? Това че е с двойна изолация на пречи плочата да бъде свързана със защитните пластини. Поне ютиите у нас са с защитна пластина на щепсела и определено не са чак толкоз дърти. Ето въпросната ютия Bosch Sensixx B1 в два варианта на щепсела:

ИзображениеИзображение

Брата китаец няма да сложи такъв щепсел ако не е трижилен кабела. Има обаче ютии без кабел.
:partyman:
Junak - майстор
kozl написа:
Да да ама не. Трябваше да протрия корпуса и третия кабел - свирна. Или Брауна не е като съвременните или има съвременни ментета, но не мога да допусна някой да премахне защитата разчитайки на изцяло на изолация.
Дано си прав, но от брата китаец всичко може да се очаква. Нека колегата измери и каже. Защото, ако всичките му контакти са офазени, много има да черпи ...
Junak написа:
kozl написа:
Дано си прав, но от брата китаец всичко може да се очаква. Нека колегата измери и каже. Защото, ако всичките му контакти са офазени, много има да черпи ...
UPDATE:
Никога не съм предполагал, че ютия може да бъде прекрасен фазомер с ярка електроженна индикация :)

В крайна сметка проблемът е в контактите. Бих го нарекъл деградация качеството на нулата/земята.

Изключих всички бушони и започнах да меря "бушон по бушон" (всеки токов кръг поотделно) за нула/земя на включен бушон. С два различи фазомера:
- първият, основният - не намери никъде фаза по защитата на контактите/разклонителите. Той се оказа "разбирач" само от фаза.
- вторият, забравеният в шкафа от десетилетие - също не намери никъде фаза по защитата на контактите. Но намери фаза с интензитет на светене ~ 1/4 от нормалната при включване на най-обикновени разклонители само в най-отдалечените от ел.таблото контакти за съответния токов контур. Е, в такъв бях включил ютията при ползването й.
И това в 2 от 4-те токови кръга.
Най ми е смешно, че въпросният 2ри фазомер е на повече от 30 години!

За потвърждаване на резултата, приложих и "бабиното правило на тръпката" - включих една стааара настолна лампа, метална, и я пипнах с опакото на дланта - чувстваше се треперене на корпуса й, когато беше включена в далечен контакт/разклонител, даже и загасена.

Интересното е и друго, че по-скъпите ми разклонители с токово-импулсна защита (за компа, за телевизора и т.н.) компенсират някакси утечката.

Та ще се преопроводявам при бъдещ ремонт.
И изхвърлям подвелия ме фазомер.

Мерси на всички за съдействието и насоките.
LazarGanev - "Велик майстор"
Я направи наново пробите с пробна лампа, фазомера подвежда. Според мен имаш някъде прекъснато заземяване/зануляване
hidrazin - майстор
+1
Пробната лампа му е майката. Пък и покрай мен фазомерите от посочения тип са забранени! :-D
lov - майстор
Нали много отдавна уточнихме че уред наречен фазомер няма.

Има само ФАЗОУКАЗАТЕЛ.

А относно щепселчето на ингилизката по горе почти съм убеден, че в него си има и предпазителчета със стопяема вложка. Нищо че ел. инсталациите и защитите там са къде къде с по големи изисквания.
hidrazin - майстор
lov написа:
А относно щепселчето на ингилизката по горе почти съм убеден, че в него си има и предпазителчета със стопяема вложка...
Аз съм убеден на 99,9999%.
ditronix - специалист
Свят ми се изви от мнения,ама защо ли си мисля,че след като ютията се е "подпалила" при досег с радиатора мястото и е поне на боклука,ако не и в съдебната зала?!?! :shock: Какви двойни изолаци,какви 5 лева? С двужилен кабел може да бъде само руска ютия! Европейският стандарт си иска зануляване на приборите и няма какво повече да коментираме! Фазомерът не е прибор,но щом свети върху ютийката колко му е да се провери с приборчето (китайското и то става) колко е напрежението на корпуса и. Спрямо нулата или даже спрямо същия радиатор......
P.S. Промптът ми има лошият навик да се разхожда де ли не,та постът ми беше малко......объркан. Оправих го. Сори.
Последна промяна от ditronix на нед яну 05, 2014 9:51 pm, променено общо 1 път.

Тема "Ютия като електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: