• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ben84 - специалист
Само топла бяла!!!
Иначе като се погледна на студена или неутрална бяла ме хваща страх, че ме е хванала анемия.
MIRO_073 - майстор
ben84 написа:
Само топла бяла!!!
Иначе като се погледна на студена или неутрална бяла ме хваща страх, че ме е хванала анемия.
+1 :supz:
Johny - майстор
Наскоро бях пред същата дилема. Проведох "следствен експеримент" със студена бяла, неутрална /3500-4200К/ и топла бяла. Общото мнение беше в полза на топла бяла - 2700К и такива си взех.

Прикачен файл

1.jpg
DMN - майстор
Gnus написа:
Досега сме живели с жълтата светлина на класическите нажежаеми крушки, затова тя ни се струва по-домашна. Но като бях малък, баща ми оборудваше всички стаи с луминисцентни лампи и аз някак си съм привикнал и на тях.
Въпрос на свикване е.
Подкрепям това мнение. В моето жилище коридорите доскоро бяха осветени с ЛНЖ и сега ги замених с ЛЕД лампи сетещи топла светлина - 2700К и нищо не ме дразнеше след замяната, защото по цвят се еднакви с ЛНЖ. В кухнята обаче имах години наред кръгла луминесцентна лампа, която светеше бяла светлина. Наскоро тази лампа изгоря и на нейно място сложих една от същите като тия в коридора - едва я изтърпях една вечер да ми свети жълто - много ме дразнеше и на другия ден си сложих пак такава каквато си беше - бяла. Зависи кой как е свикнал, а ако не е свикнал - след време ще свикне :)
fox_vt - майстор
Неутрално бялото е най добре откъм сила и цветопредаване.Дневната светлина не е жълта и е най добрата възможна.
velas - специалист
Цветната температура на осветителното тяло е според предназначението на помещението... въобще си е цяла наука...психология...

С две думи за местата за почивка (спалня, дневна) се препоръчва да е "топла" светлина (2700-3200К), а за местата за работа (кабинет, кухня, дневна, трапезария, баня, коридор и пр.) да е неутрално - студена (4000-5600К).

Хубавото е, че вече има ЛЕД с неутрална светлина (4000К) и може да наслагаш такива...а не като мен да месиш топло-студено, че да става за ядене... :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Бяла или жълта светлина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: