Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
В битпазарната икономика цените се определят в зависимост от това, на кой, колко пари не му достигат! :)
thinkpad - майстор
vsterev написа:
вие тука за мезе ли ме взехте или за червения кръст ? Благодаря на колегата,който ми писа на лично!
Не, за клиент. То същата работа. :) Шегувам се, разбира се.
П. Петков написа:
В битпазарната икономика цените се определят в зависимост от това, на кой, колко пари не му достигат!
Общо взето си прав. Електротехниците, които не са част от фирми, а на частна практика - можеш при нещо по-голямо да спазариш цена. Аз лично нищо не казвам и едва ли много ще кажат на човека различното от ценоразписите от някои сайтове, защото си пазим хляба. Първо правило е цени да не се казват предварително и въобще да не се говорят общи неща. Защото после почва едно мрънкане - ама ти на мене много скъпо ми взе, а на еди си кой по-евтино си взел.
galin56 - специалист
thinkpad написа:
vsterev написа:
вие тука за мезе ли ме взехте или за червения кръст ? Благодаря на колегата,който ми писа на лично!
Не, за клиент. То същата работа. :) Шегувам се, разбира се.
П. Петков написа:
В битпазарната икономика цените се определят в зависимост от това, на кой, колко пари не му достигат!
Общо взето си прав. Електротехниците, които не са част от фирми, а на частна практика - можеш при нещо по-голямо да спазариш цена. Аз лично нищо не казвам и едва ли много ще кажат на човека различното от ценоразписите от някои сайтове, защото си пазим хляба. Първо правило е цени да не се казват предварително и въобще да не се говорят общи неща. Защото после почва едно мрънкане - ама ти на мене много скъпо ми взе, а на еди си кой по-евтино си взел.
Абе пич, ти след това твое първо правило знаеш ли пък кога ще те наема да ми работиш? Тамън никога. Всеки преди да си купи или поръча нещо иска първо да му се обясни какво ще се прави и колко ще струва. Не става така както ти казваш.
thinkpad - майстор
galin56 написа:
Абе пич, ти след това твое първо правило знаеш ли пък кога ще те наема да ми работиш? Тамън никога. Всеки преди да си купи или поръча нещо иска първо да му се обясни какво ще се прави и колко ще струва. Не става така както ти казваш.
Пич, усилията да дълбаеш канали за гофре в стоманобетон пълен с амратури, тухли единички, тухли четворки и кирпич са коренно различни. Понеже масово клиентите гледат да спестяват част от информацията, барем минат по-тънко, не могат да се дават конкретни цени без предварителен оглед.
Кики - специалист
Точно така! докато се не види могат да се дадат само цените на материалите и то приблизителни защото количеството им е неуточнено. А за труда, ми колкото по-малко копане, преходи през стени(бетон-тухла), изисквания за тръби и много други следва по-голяма отстъпка естествено. Най-добрата преценка става на място иначе си е тип фирмено офериране със закръгляне и обикновено с преосигуряванв в посока нагоре.
galin56 - специалист
thinkpad написа:
galin56 написа:
Пич, усилията да дълбаеш канали за гофре в стоманобетон пълен с амратури, тухли единички, тухли четворки и кирпич са коренно различни. Понеже масово клиентите гледат да спестяват част от информацията, барем минат по-тънко, не могат да се дават конкретни цени без предварителен оглед.
Е да де, и на мен това ми беше мисълта, оглед и някакви предварителни цени. Не да си бачкаш, бачкаш и накрая изтърсваш една обща цена от 1000лв. да речем и само ти да си знаеш как си я сметнал.
hidrazin - майстор
Ами да вземе да си покаже проекта за ел. инсталацията и евентуално може да се прецени колко ще струва. Обикновено при вили/къщи винаги има неща които не са предвидени и се добавят в последствие. И това с 1000-та лева е силно пожелателно. Трябва да му е доста добър приятел тоя дето ще му я прави. :)
:partyman:
vsterev - специалист
hidrazin написа:
....И това с 1000-та лева е силно пожелателно. Трябва да му е доста добър приятел тоя дето ще му я прави. :)
:partyman:
Hidrazin за труд 1000 лв. просто няма как да стане, вземам си три дни отпуск и си я правя сам!
thinkpad - майстор
vsterev написа:
Hidrazin за труд 1000 лв. просто няма как да стане, вземам си три дни отпуск и си я правя сам!
Времето е пари. Обикновено този, който няма време има пари. А който има време за безделничене, няма пари и с какво по-важно да се занимава. Ако се считаш за електро-проектант и си мислиш, че някой ще хване флекса, ще се опушва няколко дни, ще слага табла, ще опъва кабели и всичко това за 50 стотинки - нема да стане. За всичко има достойна цена. Не казвам 1000лв в никакъв случай, аз съм работил на уговорка, мисля изгодно и за двете страни.
vsterev - специалист
thinkpad написа:
Времето е пари. Обикновено този, който няма време има пари. А който има време за безделничене, няма пари и с какво по-важно да се занимава. Ако се считаш за електро-проектант и си мислиш, че някой ще хване флекса, ще се опушва няколко дни, ще слага табла, ще опъва кабели и всичко това за 50 стотинки - нема да стане. За всичко има достойна цена. Не казвам 1000лв в никакъв случай, аз съм работил на уговорка, мисля изгодно и за двете страни.
Не искам никой да ми работи за 50 ст. или за без пари, но не искам и обратното да ме гледат като дойна крава или като куче-касичка, както май става тук! Не съм ел. проектант, точно затова съм си платил на такъв за да ми направи проекта, но все пак съм инженер и като такъв, ако реша и сам мога да си я направя - инсталацията. Напълно съм съгласен с теб и точно както каза по-горе предпочитам аз да си работя моята си работа и да платя на някой, който да ми я изгради, но естествено в рамките на разумното. Някак не мога да разбера материалите да са ми около 600 лв., а труда почти два пъти отгоре - 1 000, ако ще е така, то предпочитам сам да си я направя.

Тема "ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: