Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
thinkpad написа:
Абе специално за Технил не мога да кажа много негативни неща. Читави са тия неща. Обаче никъде няма каталог и всички изредени заводи за електроматериали в България. Например българските контакти, освен един тип друг е много трудно да намериш. А уж ги произвеждат. Масово по сайтовете обаче не се предлагат.
Клемите по-долу може да видите как изглеждат
Допълних си горния пост.
Бях си купил троен разклонител на Технил без кабел и имаше дефектни винтове на капака, лоши резби и лошо занитени месингови нитове М3, както и защитни пластини от тънка поцинкована ламарина, вместо от месингова. Бакелитовите части имаха мустаци, а се вижда, как на старите материали е имало операция шлайфане на ръбовете след ваденето от калъпа.

Тръгнеш ли да дириш български ключове и контакти по магазините, никога няма да намериш всичко от една серия, цвят, камол и аксесоари като рамки и т.н.

На снимката си показал хубава стара клема на ССБ Успех Варна.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
...Тръгнеш ли да дириш български ключове и контакти по магазините, никога няма да намериш всичко от една серия, цвят, камол и аксесоари като рамки и т.н.
...На снимката си показал хубава стара клема на ССБ Успех Варна.
Тая клема не е стара, още повече хубава. Взех цяла плочка - 10/12 броя, не помня точно. 4 от тези клеми станаха неизползваеми, защото 1 или и 2-те винтчета превъртяха. А една керамична направо й се спука металната основа вътре, като започнах да завивам винтчетата. Не знам вече какво да търся. Искам да ползвам български материали, но качествени и относително естетични. Но е много трудно да се намерят спрямо турски и всякакви други. Изглежда дистрибуцията им куца леко. В Google е много трудно да бъде намерено нещо подробно. А за Технил - защото не си виждал турските разклонители от 2 пъти по-дънък бакелит, където нитовете за заземителните пластини целите хлопат.
ben84 - специалист
Имаше теми и преди, но какво ще кажете за "wago" клемите?
Повдигам въпроса отново, заради това, че вече трябва да има достатъчно натрупани впечатления. А и дали някой е срещал конкретни проблеми породени в инсталации с клемите в резултат на продължителна употреба.
lyubohar - майстор
Мдаа.
От Русе съм.Знам го завод Найден Киров.
Некрасива,но солидна изработка на изделията.
Помня,че при преселението към Турция се изнасяха огромни количества продукция.
Явно там са се харчели.
Сега от Турция насам.И добра,и лоша стока.
А ние сме за никъде.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Взех цяла плочка - 10/12 броя, не помня точно. 4 от тези клеми станаха неизползваеми, защото ....

Ми вземи си хубави клеми. За тях се сетих от другата тема. :-D
http://www.viv-isomatic.com/bg/products ... mi?page=95
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ми вземи си хубави клеми. За тях се сетих от другата тема.
Мислех, че каквито и да е било - не трябва да им превърта винтчето. Ползвам ги да удължавам кабели на осветителни тела, на които без това кабелите се свързват с тях с клеми с пластмасова изолация(така е решил производителя)
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
.. Ползвам ги да удължавам кабели на осветителни тела...
Я какво си имаме тук? Клеми за осветителни тела. Щрак, щрак и готово. Няма болтчета , няма ядове, става бързо и ги има по магазините у нас. И описание на български. :-D
http://www.wago.bg/2273/wago-224.html
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2520-0013
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Я какво си имаме тук? Клеми за осветителни тела. Щрак, щрак и готово. Няма болтчета , няма ядове, става бързо и ги има по магазините у нас. И описание на български.
Не, мой човек - за осветителни тела продължавам да си ползвам лустери. Тия за 1-1.5мм2 кабел са няколко пъти по-малки, отколкото тия Wago-та, поне като ги гледам на картинката. А и оригиналната връзка на осветителните тела е такава. Та нека се върнем на качеството, особено на българските материали в последно време :)
hidrazin - майстор
Ми запоявай си ги тогава и отгоре с лентата. Поне на това си му свикнал. :-D Пък твой човек ще стана като дойдеш да ми копаш у двора. :lol:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ми запоявай си ги тогава и отгоре с лентата. Поне на това си му свикнал.
Ай стига глупости. Не знам какво имаш против лустерите, ама вземи да подпомогнеш родните производители, вместо да купуваш Корекомска продукция и да изнасяш валута за чужбина. Кабели за осветление не запоявам, не усуквам и не изолирам. Такива връзки се правят само в разклонителни кутии.

Тема "Качество на електроматериалите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: