Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
]
Никъде не съм писал, че спират да мигат.
Освен да не дразнят окото, да и заради стробоскопичния ефект, монтират се и в помещения без машини.
Обикновено където има машини, осветлението е трифазно......
hidrazin - майстор
Просто да не залитне в грешна посока че кондензаторите ще решат проблема. Никога лампите в луминесцентните тела не са се дефазирали за да не дразнят окото. Винаги заради машините, нищо че няма в помещението. :)
А относно питането. Телата OSRAM - правени за свестни лампи. Та вероятни и заради това не работят добре с китайските.
Евтиното тяло от 6 лева - правено да работи с евтини лампи. Ще работи както с китайчета, така и с оригинален OSRAM.
:partyman:
fikata - майстор
todortv написа:
Кондензатор 8 мкФ/450 В. Може и без Д2
Изображение
Тази схема беше известна като двоен монтаж.
За избягване на стробоскопичния ефект знае се,че при трифазно захранване на тяло с три тръби всяка трябва да се захрани на отделна фаза.
Схемата показана от todortv e за избягване на стробоскопичен ефект при монозахранване на две лампи.Във веригата на едната е включен кондензатора С4 с предпазното съпротивление R1. По този начин между токовете на двете лампи се получава фазово изместване.За да се компенсира влиянието на кондензатора при пускане до стартера се включва компенсиращ дросел , изпълнен конструктивно чрез допълнително намотки Д2 върху магнитопровода на основния дросел Д1. Т.е получава се двоен дросел.Тъй като cosφ в едната верига е прекомпенсиран, cosφ на цялата схема е близък до 1.
В другите схеми за компенсиране на влошения cosφ от дросела паралелно на на захранването се включваше RC паралелна група където предназначението на съпротивлението беше за предпазване от пренапреженията при запалване и за разреждането му при изключване.
Филтърът F срещу радиосмущения представляваше група от три кондензатора.
radius - майстор
Мен стробоскопичния ефект не ме притеснява. Не ми е правило впечатление, но осезаемо ли е мигането при дроселните тела? Малко глупав въпрос, все едно са нещо супер екзотично. Работил съм години в такава обстановка и не съм забелязал. Иначе мигане от кинескопен телевизор 50Hz го виждам.
hidrazin - майстор
radius написа:
... Иначе мигане от кинескопен телевизор 50Hz го виждам.
:shock: :lol:
:partyman:
radius - майстор
Ако е със 100Hz , е ОК :) и минавам на дросели.
Писах и на фирмата-производител, да видим какво ще отговорят.
Кое е смешно?
Кики - специалист
То пък с дросели големия келепир! имам пресен опит с точно такава комбинация, двойки осв. тела с електронен баласт Филипс и пури Осрам, в началото светеха по същия начин дори в средата на пурите луминофора си оставаше с почти два пъти по-ниска яркост. С голям инат ги оставихме няколко дни да ги видим какво ще се получи, на втория-третия ден вече си светеха и палеха нормално. Като пробвахме с други пури всичко си беше ОК.
petromaniq - специалист
А как бръмчат дроселите, ако не случиш на стока, за стартерите да не говорим - съсипват подрева и оттам остяваш ни със стартер ни с лампа. Имаш само дросел. :lol:
radius - майстор
За какво са форумите, ако не да объркват хората :lol: Грижил съм се години за няколко десетки дроселни ЛОТ с 4х18W и имам някакви наблюдения. Стартерите се харчеха доста, пури по-нарядко.
Ай наздраве. Може да пробвам да сработя лампите и пурите, макар да не ми се вярва.

Тема "Проблем с луминисцентни лампи и електронен баласт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: