Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Тези таблици са много субективни, имай го предвид. И на таблици от неизвестни източници не трябва да се има голяма вяра. За сигурна информация се търси завод производител или изводи да се правят на база опитни резултати. Стойностите между различните типове кабели и начини на полагане варират видимо. Е, да видим сега hidrazin какво ще добави, че винаги нещо критикува. :-D
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
... Е, да видим сега hidrazin какво ще добави, че винаги нещо критикува. :-D
Ами какво да добавя? Четене му е майката и бащата. Сега погледни 217-та страница на дадения от теб линк на Филкаб, който явно не си чел или само повърхностно.
Прикачен файл:
Допустимо натоварване.JPG
Допустимо натоварване.JPG (48.29 KиБ) Видяна 7891 пъти
Естествено че се гледат спецификациите на производителя. Когато няма такива - наредба 3. Всички останали таблици и таблички из нета съчинени незнайно от кого не са актуални. Те не са достоверни данни по които може да проектираш нещо.
И какво означава това:
... в наредба 3 никъде няма кабел с PVC ... изолация"
Поразгледай я малко тая "Наредба 3" и ще ти се изяснят доста неща. Не хапе и не е срамно да четеш.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ами какво да добавя? Четене му е майката и бащата
От справочника на Филкаб ползвам основно таблиците. И наредбата съм поразглеждал. Недоволствам на описанието на таблиците в наредбата, на които специално съм обърнал внимание. Проблемът, както го виждам е, че се говори за медни проводници с каучукова изолация. Не PVC изолация. Наредба трябва да се приема дословно, а не да се интерпретира. Нещо не сме се разбрали, но именно защото съм чел и съм правил справки, си мисля че информацията трябва да бъде предоставена в много по-прост вид. Конкретен тип кабел, конкретен тип полагане - стойности на тока. Точка. Или поне в заглавката на всяка таблица в наредбата да се изброяват поне примерно основните типове кабели, за която се отнася.
Предлагам ти следващият път преди да обявиш някой, че не чете, да прочетеш дословно заглавките на таблиците и къде точно влиза кабел, примерно тип СВТ с PVC изолация на жилата и PVC обвивка. Ами ако приемем наредбата буквално, то такъв няма. :)
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Проблемът, както го виждам е, че се говори за медни проводници с каучукова изолация. Не PVC изолация. Наредба трябва да се приема дословно, а не да се интерпретира.
Има в наредбата с PVC изолация. Таблиците изглеждат достоверни спрямо някой руски които бях изтеглих. Забелязах, че са много омазани. Объркани имена на графи изобщо някой е направил copy-paste без да гледа. Утре ще извадя най-важното и ще се постарая да не объркам графите в цялата каша. Просто е несериозно такъв важен документ с омазани графи в таблиците
П. Петков - специалист
БДС EN 60204-1 - "Безопасност на машини; Електрообзавеждане на машини" - Точка 13 - "Проводници и кабели" - стр. 64-70 и Приложение С - "Допустим продължителен ток и защита срещу свръхток на проводници и кабели в електрообзавеждането на машини" - стр .91-95.
И свъвсем скромно, където само е цитирано горенаписаното (и още нещичко):
http://dox.bg/files/dw?a=1e5ac7f242
thinkpad - майстор
shadow__01 написа:
Има в наредбата с PVC изолация. Таблиците изглеждат достоверни спрямо някой руски които бях изтеглих.
Никъде в наредбата не пише точно следните 2 неща, поради липсата на които се поражда объркването тук. "медни проводници с PVC изолация" и "кабели с медни проводници с PVC изолация и PVC обвивка". А наредбата зависи от къде си я теглил какви са й таблиците.
П. Петков написа:
И свъвсем скромно, където само е цитирано горенаписаното (и още нещичко):http://dox.bg/files/dw?a=1e5ac7f242
Виж, за БДС EN 60204-1 се искат парички на сайта на БДС. Англичаните за техните не искат. Колко сме гениални. И все пак, това което си дал - не това се пита. Тук се говори за максимален допустим ток, не за претоварване или защита на съоръжения. Понеже го нямам наличен този стандарт, и нямам в момента намерение да давам пари за всяка една негова част - ще ме извиняваш.
П. Петков - специалист
Няма защо да извинявам никого, защото не се чувствам обиден! :)
И на мен навремето ми искаха 180 лева с фактура за разпечатване, но срещу 10 лева без фактура ми го разпечатаха, като страниците са 106! ("Вътре ли ще влезете или да Ви го изнесем?"). :-D :-D :-D Разбира се, стандартите би трябвало да са безплатни! Все пак това са технически закони! Щом като основният закон на Държавата е свободно достъпен, откъде-накъде производните закони трябва да са платени. А що се отнася до "пре"товарването, то в стандарта пише за "Допустим продължителен ток при нормални работни условия" - т.13.4 - Таблица 5.
Заглавието на таблицата е "Допустим продължителен ток на натоварване (Iz) за медни проводници и кабели с PVC изолация при условията на установен топлинен режим и температура на въздуха в околната среда 40С за различни начини на инсталиране"
Пример:
Напречно сечение 1,5мм2 и начин на инсталиране В1 - 13,5А
В2 - 12,2А;
С - 15,2А
Е - 16,1А
Начините на инсталиране няма как да ги покажа, защото са чертежи, а и сканирането, и разпространението май не е позволено.
Освен това има още една таблица - Таблица 4 - "Максимално допустима температура на проводник при нормални условия и в условия с късо съединение", като са упоменати температурите при следните видове изолация, и при двете гореописани състояния:
Поливинилхлорид (PVC) - 70С и 160С
Каучук 60С и 200С
Омрежен полиетилен (XLPE) 90С и 250С
Компаунд и Етилен/пропилен (ЕPR) 90С и 250С
Силиконов каучук (SiR) 180С и 350С
Интересното от тази таблица е, че за каучук температурата при нормална работа е по-ниска отколкото за PVC. Винаги съм мислил, че е обратното, а именно, че каучукът температурно е по-устойчив! "Да! Ама не!" :)
Таблица 6 е за минимално напречно сечение на медни проводници в зависимост от вида на проводника и наличието или отсъствието на обвивки, а именно: - Едножилен-многожичен; Едножилен-едножичен, Двужилен с обвивка, Трижилен или многожилен със или без обвивка и т.н.
Има още и точка 13.7.2, която е за "Продължителен ток на натоварване на кабели, навити върху барабан Таблицата там е №7, в която са дадени корекционни коефициенти.
Точка или парграф 13.8 е за "Колектори с проводници, колектори с шини и възли на колектори с колекторни пръстени" и т.н. и т.н.
"Приложение С" също е съществено и интересно.
В резюме, мисля че стандартът е полезен. Не че моето мнение е меродавно! :)
Последна промяна от П. Петков на пон фев 24, 2014 1:47 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
За тези таблици ли става въпрос? Защото BS EN 60204-1:2006, за разлика от БДС EN 60204-1:2006 е свободно достъпен. Нещо данните в тези таблици ми се виждат с прекалено голямо презапасяване. За 25А консуматор 6mm2 кабел...
Изображение
-------
Изображение
thinkpad - майстор
Аз си мислех, че българите ще са добавили нещо полезно, освен да искат пари. Като е така - дай да изпиратстваме стандарта. ЛИНК за изтегляне на BS EN 60204-1:2006
И все пак ми се виждат нещата малко с излишно презапасяване. Ако гледаме ЕРП-тата какви кабели слагат и какви предпазители.
п.п Линка ще е активен един месец, ограничение от файловият хост. Който иска да тегли - сега е времето. :-D

Тема "Таблица за сечението на проводниците." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: