Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
sts написа:
Кики задължително осветлението и климатиците не трябва да се включват през ДТЗ.
Защо задължително?
:partyman:
kozl - майстор
в случая при мен само осветлението е задължително, че жиците само две :lol: .
Извинявам се снимката е малко стара и не всички кръгове бяха изведени. Таблото е захранено с трифазен ток. Сега има 12 кръга, главния предпазител е 3Р, което ще доведе и 3 ДТЗ до тук станаха 12+3+3х2=21 позиции, тамън с 3 повече от капацитета на таблото. Еми марките са така щото такива препазители имах налични. ЕАТОН=Мьолер. LS са некакви корейци, останали от един обект и не знам що за стока са. За Мьолера гарантирам добри са. Главния трЕбе да се сменя с по-маломощен, а този в ГРТ е 3х25 и следва да се замени с по-мощен 3х40 ще е добре. Цялата идея на трифазното захранване бе да има трифазни бойлери, обаче нещо се опорочи идеята, най вече с намесата на ЧЕЗ пък и кабелите от ГРТ до апартамента са 6 мм2.
Кръгове от дясно на ляво:
0. Главен - 3Р.
1. Фурна и котлони 1Р 25А
2. Спалня Контакти външна стена + климатик-1 1Р 25А
3. Осветление 1Р 10А
4. Контакти дневна стена1 + климатик-2 1Р 20А
5. Дневна стена 2, захр.газов котел + Адакс 1Р 16А
6. Спалня контакти вътрешна стена + Адакс 1Р 16А
7. Кухненски бокс - контакти 1Р 16А
8. Антре и баня - контакти няма ги на снимката.
9. Бойлер - няма го на снимката
10. Пералня и сушилня - няма ги на снимката
11. UPS и помпа на слънчев панел - няма ги на снимката.
12. Тераса контакти
Значи обединяване на кръгове, ма ще помисля как да разпределя мощностите по фази :?
Кики - специалист
sts написа:
No comment!
kozi Разпределението по фази го направи като отчетеш и фактора едновременност освен товарите. Уточнил си токовите кръгове но ако споменеш и приблизителен товар може да се включим по-активно в помощта за обединението на някой от тях, напр. ако 12 е на кухненската тераса може да се обедини със 7, 11 може и без ДТЗ. Това на пръв поглед.
sts - специалист
Предлагам следното решение:
Премахвам главния АП.Използвам 10 бр.АП,комбинирана ДТЗ 1 бр.за бойлер и 3 бр. ДТЗ за останалите консуматори /за всяка фаза по една ДТЗ/.Комбинирам позиции 8+12.Разпределение по токовите кръгове:
1. L1 - /3/ Осветление
2. L2 - /11/ UPS+помпа
3,4. L3 - ДТЗ 2Р Бойлер /комбинирана/
5,6. L1 - ДТЗ 1 /ID-AC 2Р 25/0.03А/
7. /1/ Фурна + котлони
8. /7/ Кухненски бокс
9,10. L2 - ДТЗ 2 /ID-AC 2Р 25/0.03А/
11. /4/ К-ти дневна +Кл.2
12 /5/ К-ти дневна + Газов котел
13 /6 /К-ти спалня
14,15. L3 - ДТЗ 3 /ID-AC 2Р 25/0.03А/
16. /2/ К-ти спалня + Кл.1
17. /12+8/ Антре + баня + тераса к-ти
18. /10/ Пералня + сушилня
hidrazin - майстор
Най-вярното решение:

Изображение

Към колегата STS - вместо да предлагате, вземете и ни осветлете за ДТЗ-тата при осветлението. Бяхте много категоричен, и бива да си го защитите.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Най-вярното решение:
Към колегата STS - вместо да предлагате, вземете и ни осветлете за ДТЗ-тата при осветлението. Бяхте много категоричен, и бива да си го защитите.
Нема никаква файда от ДТЗ на кръг осветление с двужилен кабел. И с трижилен кабел, ако се ползват висящи фасунги и третият проводник не е свързан или основата на осветителното тяло не е метална - пак никаква полза няма.
А иначе хубава е работата с двуредовото табло, подкрепям, но човека иска да мине тънко и лесно. :)
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Нема никаква файда от ДТЗ на кръг осветление с двужилен кабел. И с трижилен кабел, ако се ползват висящи фасунги и третият проводник не е свързан или основата на осветителното тяло не е метална - пак никаква полза няма.
Ако, ако ама акото цапа и мирише. :-D Нито му знаеш с колко жила е осветлението, нито какви му са осветителните тела и как са окачени. Ти ако ползваш висящи фасунги за осветление това не означава че и другите са така.
fikata - майстор
Чл. 1796. (1) В токови кръгове, от които се захранват контактни излази, се използват ЗП с номинален ток на сработване не по-голям от 30 mА.
(2) Допуска се присъединяване към един ЗП на няколко токови кръга чрез отделни автоматични прекъсвачи (предпазители).
(3) Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи.

Чл. 1788. (1) В помещения без повишена опасност за поражение от електрически ток се допуска
използването на окачени осветители, които са без клеми за присъединяване на защитни проводници, при
условие, че куката за окачването им е изолирана.
(2) Изискванията по ал. 1 не отменят изискванията по чл. 1753 и не са основание за изпълнение на
електрическите инсталации като двупроводни.
Чл. 1789. За защита на токови кръгове, захранващи контактни излази за преносими електрически уреди,
се предвижда автоматично изключване на захранването (АИЗ) чрез защитен прекъсвач (ЗП).
hidrazin - майстор
:-D Много добре я знам наредбата. Въпроса ми беше за този пост:
sts написа:
Никъде не казано за това "задължително" включване без ДТЗ. Там ясно е написано - Като правило не се изисква поставянето на ЗП
Това обаче не изключва поставянето на ДТЗ ако клиента/възложителя иска това. По презумпция тези дето са писали наредбата са смятали, че ламбите ще се сменят от хора дето знаят какво правят и при изключен предпазител на токовия кръг. На практика обаче почти винаги това не е така. Какво се случва:
- Изгаря му на някой ламбата. Обикновено това става при пускането. Ключът продължава да подава фаза към металния полилей, аплик.... който някой е забравил да занули. Никой не спира башона и при опит да смениш ламбата получаваш по-различни усещания. :-D
Преди години когато дървените стълби се ползваха често, това не беше чак такъв проблем. Като се замисля май най-много ръкостискания с тока съм правил именно от такива осветителни тела. :?
Ама всеки сам си решава за себе си.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
.. Никой не спира башона и при опит да смениш ламбата получаваш по-различни усещания.
Той тоя аплик трябва да е дефектен, за да има фаза на корпуса. При изправна изолация дори и без ДТЗ или зануляване, не може да има напрежение на метален корпус на уред. Аз занулявам металните осветителни тела, ако има предвидена клема и ако някой идиот не е направил така, че ключа да прекъсва нулата.
И честно казано, никога не спирам тока, като си сменям крушката. Щото на повечето места при мен имам или висяща фасунга или пластмасов аплик с керамична фасунга. Никой не завива крушката, докато я държи за металната й част. Освен някои идиот. :-D

Тема "Диалема с апартаментно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: