Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
Момчета за какви 2х50, 2х35 mm2 говорите? И то алуминий! Не гледайте каталози. Тези сечения никъде няма да ги намери на склад. От двойките най- много 2х25mm2 да намери. Всичко нагоре е 4 жилно. А разликата между САВТ, NAYY и NAY2Y е в изолиращия жилата и външната обвивка полимер.
thinkpad - майстор
С мед се работи по-лесно. И по-скъпо е, абсолютно.
dobcho_vn - специалист
Абе верно изморен съм, ама в становището пише, че тоя кабел ще бъде присъединен към КРШ от южната страна, с трасе ~5m.Отде дойде идеята от ТП да се тегли нов кабел? Като за капак за монофазен потребител?
Плюс това, то си пише вида и сечението на кабела 2х10 мм2 NYY.
Какво се вкарваш във филми, с какви глупости си размътил главата, не те знам, но всичко, което се иска от теб го пише на първа страница.За какво си ходил да питаш, един те Господ знае.
borkata3000 - специалист
dobcho_vn написа:
Абе верно изморен съм, ама в становището пише, че тоя кабел ще бъде присъединен към КРШ от южната страна, с трасе ~5m.Отде дойде идеята от ТП да се тегли нов кабел? Като за капак за монофазен потребител?
Плюс това, то си пише вида и сечението на кабела 2х10 мм2 NYY.
Какво се вкарваш във филми, с какви глупости си размътил главата, не те знам, но всичко, което се иска от теб го пише на първа страница.За какво си ходил да питаш, един те Господ знае.
КРШ се намира на 300 м. разстояние от парцела, който трябва да се захрани.
Ей го на:
Изображение

Непонятно ми е какви са тези 5 метра и къде ще стои това електромерно табло. Сигурно на 5 метра от КРШ, знам ли.
borkata3000 - специалист
MIRO_073 написа:
Момчета за какви 2х50, 2х35 mm2 говорите? И то алуминий! Не гледайте каталози. Тези сечения никъде няма да ги намери на склад. От двойките най- много 2х25mm2 да намери. Всичко нагоре е 4 жилно. А разликата между САВТ, NAYY и NAY2Y е в изолиращия жилата и външната обвивка полимер.
Значи по-добре изолиран кабел = по-добре, правилно ли разбирам? Т.е. NAYY или NAY2Y по-добре от CABT?
kam34 - специалист
И за къв чеп ще си купуваш ти кабела. Те могат така да те накарат и 5 километра линия да пуснеш за своя сметка и да ти сложат електромера в подстанцията. Не трябва ли средството за търговско мерене да бъде на границата на парцела ти още повече че говорим за битов товар. Не им се връзвай на австрийските гадове.
hidrazin - майстор
Ами точно така. Ще ти го праснат там някъде до КРШ-то (кабелен шкаф разпределителен). То затова са тия 10метра кабел. Да ти изкарат от техния шкаф захранване до твоето табло. Вероятно ще ти сложат от тези малките дето са за по един електромер. След електромера ще сложат един предпазител 40А и са дотам. Къде ще монтират таблото не знам. На гугъл картите не се вижда добре какво има там.
Парцел и КРШ
Ето, вече може да ти дойдем на гости лятото да видим какво са направили. :-D
:partyman:
P.S. Към kam34 - пед...алско е ама така процедират. Казват няма техническа възможност. Ако искаш ток, може да те присъединим тук. Ако не искаш - нямаме възможност. Скоро ще ни накарат и далекопроводи да си строим. По-точно вече ни карат. Скоро ще им харизваме един малък, на 110kV барабар с една подстанция. :?
dobcho_vn - специалист
Съгласих се, но виждам и още един потенциален проблем.Трасето, трябва да мине или през имота на комшията или по "улицата".Да де, ама това върви с разни сервитутни права и трябва много добре да се изпипа този момент юридически, че да не стане в един слънчев ден кабела незаконен, да го премахнат и копче да не можеш да кажеш.Плюс това, по моему, освен кабел трябва да предвидиш и предпазна PVC тръба по цялата му дължина, че с тия неуредици наоколо, в смисъл ни път като път, ами някакъв черен такъв, ни комшията да си е заградил имота, поне така се вижда от снимката, да не ти боцнат кабела един хубав ден, когато някой си решил да прави нещо си.
Като цяло, клоня повече да ти предложа да помислиш върху вариант за въздушка с усукан проводник.Мисля, че ще излезе по-евтино, пък и някой от елементите на въздушната линия можеш сам с приятели да ги направиш.
Кики - специалист
Моето мнение е да говори със собственика на имота с постройка който се пада на северозапад от неговия, ако има инсталирана достатъчна мощност до неговото табло, да слага един подотчетен електромер и ще мине само със стотина метра (по моя преценка) 25кв. САВТ. Преди това може да се пита в ЕВН дали имат давност правата му по собствената партида и да чака "облагородяване" на терена. Другия вариант :rolleyes: да хване трима мургави българи да му доставят няколко Же-Ре-та (4бр. вършат работа) и да пуска въздушка. :yawinkle:
borkata3000 - специалист
Здравейте!

Днес от EVN ме изумиха, когато ми звъннаха, че договора за присъединяване ми е готов. А трябваше това обаждане да се случи след месец. :)

Зададох въпроса с какво и как EVN могат да ми помогнат с узаконяване на трасето. Отговора беше с електро проект. От там чакане горе-долу 4-5 месеца за разрешителни. И в следващия момент въпросът към мен беше защо изобщо искам да минам през тези процедури, като мястото не е в населено място, а на къра. Не съм много сигурен за себе си какво искам, но със сигурност знам, че не искам да чакам толкова време за ток. Предполагам ще викна едно багерче с малка кофа да изкопае дълбок 80 см. канал, купувам 300 м. кабел NAYY 2 х 50 (колегата предложи САВТ 2 х 50, ама такъв не мога да намеря, както и 2х35 също не мога да намеря), купувам една оранжева лента, ще я сложа на30-40 см. под повърхността, да може някога ако някой копае да знае, че има кабел отдолу и това да ми е.
500 лв. за изкопа (2 машиносмени)
2400 лв. за кабела (NAYY 2 х 50, 7.80 лв./м) Страшно много пари за тоя кабел, лоша работа ...

Тема "CABT или NYY кабел? Какво по дяволите значи това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: