• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Аз имам много патила с купешките регулатори на мощност...
:? Ами що така? Моите си ги правя по същите схеми. За по-голяма мощност задължително радиатор на управляващия елемент. И тези симистори в пластмасовия корпус от сорта на ВТ136 и подобните - не са много читави. Имам някакви PHILIPS в малък метален корпус с гайка. Нямат грешка ама почти не ми останаха от тях и вече не се намират никъде.
При фазовите регулатори със симистор и динистор има една особеност. Диапазона на регулиране се влияе от товара. Примерно ако регулира добре една ламба от 100W не се държи така добре с нагревател 1000W. Налага се подмяна на елементи. Имам няколко "удължителя" в които съм вградил фазови регулатори. С тях управлявам едни "котлони" или нещо такова. :)
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
[Де го видя тоя ШИМ бре? Повечето регулатори са фазови.
Фазовият регулатор манипулира ширината на импулса в полупериода. Разбирай го както искаш.
А за ротационният превключвател - ще се направя, че не съм те чул. Стига с тези резистори!
Заради такива гениални идеи ключовете със светодиодите хабят 4W, вместо 10 пъти по-малко.
gogo7777 - майстор
Ами що така?
Ми де да знам... :? . Аз ги горях в промишлени количества преди време. :-D Ползвах ги аз управление на трансформатори от към първичната страна. Купувах всякакви убави и скъпи модели димери и за месец-два изгаряха. Последния 2000W лачен димер го изгори траф с мощност 150W. Е при мен работят нон стоп........явно трябва преработка и регулиращият елемент да се изведе на радиатор.
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Купувах всякакви убави и скъпи модели димери и за месец-два изгаряха.
И какво регулираш ти? Радиатор и 40mm вентилатор струват под 10лв.
gogo7777 - майстор
Не е въпроса за 10-те лева, а за функционалност и удобство. Имах изградено вече табло и там монтирах димерите. Сега вече съм по-модерен с ШИМ-контролери и регулирам тока и напрежението на трафовете от към вторичната страна..........не ща да чуя за димери вече :-D
kuger - майстор
Junak написа:
Термостат
+1
rado_ev - специалист
Ами фабрично тези котлони се регулират с терморегулатор или термостат, там както е решил да си го нарича всеки. Това на практика е, както се регулира температурата на ютия. Мощността е една, но колко ще загрява се регулира от терморегулатора. Даже ключът за който говори авторът на темата трябва да е точно такъв. т.е. същият като терморегулатора на ютиите. Затова давам такъв пример. Та, усилва се толкова, колкото да не загаря манджата. Авторът на темата трябва да си реши проблема до 6-ти, за да не загори агнешката чорбица. :) Иначе ракийката за празника няма да отиде на място. :partyman:
hidrazin - майстор
rado_ev написа:
Ами фабрично тези котлони се регулират с терморегулатор или термостат, там както е решил да си го нарича всеки...
Ъхъ. Термостат. На котлон. На Раховец, Мечта .... и най-вече на NEO. :lol: Предполагам си е купил някой боклук за стотина лева от сорта на:
http://www.technomarket.bg/products/090 ... eo-ov-50ix
Какви термостати, какви чудеса? Фабрично се били регулирали. Дрън, дрън, дрън... Да се радва че все още топли и не се е разпаднала. На това "нещо" не си заслужава даже да му смениш щепсела. Просто го изхвърляш в контейнера.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
На това "нещо" не си заслужава даже да му смениш щепсела. Просто го изхвърляш в контейнера.
Трольо, стига бе. Човека за к'вото има пари - такова си зема.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Трольо, стига бе. Човека за к'вото има пари - такова си зема.
Лягай да спиш. Човека по-добре да си беше взел нещо втора ръка, отколкото този боклук.
За толкоз пари - толкоз. Даже са прекалено много. Пак ли събираш постове?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Как да направим степени на котлон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: