Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
resistbody - майстор
Малко ме съмнява да е диоден тоя спот... по може да е халогенен...
На изображението на инструкцията е халогенен, та фаза и 0 няма да са от значение кое къде.... то и диоден да е пак няма, защото са си с драйвър ледовете....
Да не е разхлабена тази клема, че не свети....
fikata - майстор
Също така каза че имало начин да ползвам и 3тия кабел и примерно да работят само 2 или и 4те крушки :yawinkle:
Първо провери дали излиза фаза на третия проводник от тавана при влючване на другия бутон от серийния ключ.
Ако да, тогава можеш да разделиш лампите от спота на две групи /например :една група от двете най крайни и втора група от двете най вътрешни до средата /
Ползвайки последната снимка: От всяка лампа до кутията са изведени по два проводника фаза /кафяв/ и нула /син/ Всички кафяви отиват в обща черна събирателна клема Всички сини отиват съответно в другата черна събирателна клема. От всяка клема излиза по един проводник син и кафяв към бялата лустърклема за свързване към захранването от тавана.
От клемата събираща 4бр кафяви проводника идващи от двете рамена на спота трябва да извадиш от нея по един кафяв от лявото и дясното рамо,които са от крушки симетрично отдалечени от центъра и двата да ги свържеш заедно в нова клема. В новата клема трябва да се свърже проводника от тавана , който в момента ти е изолиран и би трябвало да е пак фаза от серийния ключ. Ако растоянието е късо -ползвай още една нова клема.
Другата черна събирателна клема със сините проводници си остава така.
Както вече те посъветваха направи мостче на присъединителната лустерклема между нулата и заземителната клема.
Кики - специалист
Трябва да е съвсем сигурен че фазата минава през ключа (нали се сещате че има и обратни случай), в противен случай зануляването на корпуса е противопоказно и опасно.
Последна промяна от Кики на ср юни 25, 2014 5:19 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Ако се сложи нулата само към синия кабел има опасност от офазяване на корпуса. Жълто-зеления задължително към нулата. Независимо дали си с халогенни ламби, лед ламби, енергоспестяващи или обикновени ламби щом са на 230 волта.
:partyman:
докера - специалист
Кики написа:
Трябва да е съвсем сигурен че фазата минава през ключа (нали се сещате че има и обратни случай), в противен случай зануляването на корпуса е противопоказно и опасно.

:wink: Скоро имах такъв случай в апартамента на мой братовчед. През ключовете на всички помещения минава фазата , освен на едната стая , където е нула ..... Добре, че имам навика да минавам предварително с фазоуказатела .... Щях да светна аз вместо полилея :-D
fox_vt - майстор
hidrazin написа:
fox_vt написа:
...Всъщност я не се занимавай със фазомер просто размени двата кабела :wink:
Да бе да. И аз така си мисля. :shock:
Не го слушай колегата fox_vt. Може да е на няколко ракии, макар и да е рано още. :-D Намери с фазомер коя е фазата при пуснат ключ. Нея я свързваш към L. Другият проводник свързваш към заземяването и между заземяване и N слагаш мостче. Третия изолиран проводник не бараш.
Еее хидра не помня точно него ден дали пих трябва да видя в графика :lol: Човека е свързал двата кабела единия към L другия към N третия по дефолт е изолиран.Лампата не свети -факт.Предишната с тия два кабела е светела-факт.Ако тая сега не свети то кабелите са разменени особенно щом има изрично указание за L -N свързване.Ако сега са наопаки то като ги размени лампата ще светне :idea: Чиста работа.Относно зануляването е ясно спор няма макар че зануляване на лампа на тавана и дтз на същите е почти еднаква глупост,колкото и да ме овикате.Реално няма как да те удари ток от офазяване докато си на стола или масата и т н ама нейсе :wink: Пък който бъзика по ламбите на вдигнат предпазител той знае какво прави,другите да не са барали [-X
hidrazin - майстор
Кои два кабела да размени бе човек? Той на тавана има два и третия е изолиран. Двата както и да ги върти все трябва да светне ако няма друг проблем.
Относно зануляването на спота - който не го е прал ток от ламба с метален корпус, той не знае. Аз знам. :-D И пресен случай от завчера. Когато си на стълба фазомера не винаги свети на фазата. Невероятно но факт! Малко остана приятеля да почне да кърти прясно измазаната тераса. Добре че се усъмних във фазомера.
fox_vt - майстор
Трябва да светне но не светва.Нали това казвам имаш два кабела фаза и нула и толкос.До сега си е работило сега не иска.На старата лампа няма означения L N на новата има как да го напиша по ясно.Човека пита защо не светва новата лампа.Не е от зануляването то е ясно нз защо го правите на мелодрама.Не е и от третия изолиран проводник-той никога не е играл в играта.

пп или да го напиша на по български език -защо ако няма значение къде е фаза къде нула има означение L и N? За ел техници с толкова години стаж да не можете това да разберете :?:
hidrazin - майстор
Ти не се меси там, където не разбираш. После ел. техниците ти виновни. Сега остава да ме убедиш че на един тъп спот с четири ХАЛОГЕННИ ламби G9 има значение къде е нула и къде фаза??? [-X
http://www.amazon.de/CAMEO-Variobogen-D ... B005CTJ5LO
Нещо си в грешка. Ама аз отдавна съм се заканил да намина към Търново да си нагледам жилището и ако те намеря ще стане голямо мазало. Дай ракия, дай салата ... :lol:
gamencerista - специалист
Еми така като чета значи няма причина да не свети. Освен да не съм сложил лампите както трябва :cry:

Тема "Свързване на спот с три кабела" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: