Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Е да права си.А спреш тока баш на финала, да не те изпердаши тока ще ти е най-малкия проблем :axe: :lol:
thinkpad написа:
Цоклите на крушките са стандартни. Проводниците имат що годе стандартни пробивни напрежения на изолацията. Нищ друго, освен да завиеш 230V лампа не ти трябва.
Сега...понеже мен доста ме е страх от тока, та попрочетох това онова в американски форум като нашия. И там един човек казва, че единственият проблем е ключът за включване и изключване на лампата. Можел бил да изгори от дъгата, която се образувала, освен ако не е стандартен. Ама аз няма как да разбера дали е стандартен и пак ме хвана шубето. Идеи за подмяна на ключа (който е вграден във фасонката)?
ivanovbg - майстор
E снимай поне лампата де. В америчко може да са им добри врачките, но нашата Ванга умря.

Ако имаш свекърва, подари едната на нея, ако оцелее... сещаш се :wink:
:partyman:
hidrazin - майстор
Nita написа:
thinkpad написа:
.. попрочетох това онова в американски форум като нашия. И там един човек казва, че единственият проблем е ключът за включване и изключване на лампата. Можел бил да изгори от дъгата, която се образувала,...
Споко. Те онея са си достатъчно тъпи, прости и неуки (американците). Завивай си една нашенска ламба и я пускай.
hidrazin написа:
Nita написа:
thinkpad написа:
.. попрочетох това онова в американски форум като нашия. И там един човек казва, че единственият проблем е ключът за включване и изключване на лампата. Можел бил да изгори от дъгата, която се образувала,...
Споко. Те онея са си достатъчно тъпи, прости и неуки (американците). Завивай си една нашенска ламба и я пускай.
Ох, заблуда е, че са тъпи, прости и неуки (фактът, че са най-голямата световна сила сам по себе си опровергава подобни твърдения). А иначе са като нас - има хора, които разбират и такива, които не разбират в дадена област. И така ето какво чета в техен форум, подобен на нашия тук (дискутират тайландски 220V, но не мисля, че има разлика с нашата ситуация :roll: ):
"V=IR. You can work it out from there. Be very carefull about mixing US 120v appliances with Thai equipment. In the US the neutral is grounded, therefore, one leg of the 120v is grounded. Consequently, most US appliances are designed with this in mind. You might notice that the plug is not symmetrical. In Thailand the 240v is not neceesarily grounded, also no two houses/buildings are wired the same. When you use a 120v appliance thru a step down/up transformer you will not know what you are getting with respect to the ground. Consequently, I would not do it. However, if you do, make sure the breaker protecting this circuit is a ground-fault breaker; that way your life will be protected."
Бърз превод в общи линии (за нечетящите английски):
В САЩ нулата е заземена. В други страни обаче няма къща, която да е електрифицирана по един и същи начин. Поради това, ако ще включвате американски уред там, трябва да се внимава да има бушон, който е заземен или земепрекъсващ? (може да не превеждам това последното правилно, защото не разбирам материята), като по този начин ще си запазите живота...

Освен това забравих да кажа, че на самият кабел има етикет, на който с огромни букви пише да не се преработва...

Така че взех решение, ще преработя лампите тотално...ако разбира се ми окажете съответната помощ. Какъв кабел да купя, каква фасонка и контакт. А ще ми трябва и ключе за включ./изключ...Утре ще пусна снимки.
Благодаря предварително! :heart:
resistbody - майстор
Никаква преработка не трябва.... най-много вземи един нормален щепсел, даже не е нужно да е "шуко". (ако не знае какво е шуко гугълни го)
Режеш кабела и слагаш щепсела..... нищо различно няма да купиш в магазина от това което имаш (освен щепсела)
Та, не се занимавай да сменяш нещо което няма никакво значение..... Ако този "хамерикански" ключ/фасунка на ламбата е карал 60ватова крушка макс, то тук ще кара 120 ;) там са им по-дебели кабеляците поради по-ниското напрежение.... предполагам не съм ходил там... по реда на логиката...
Ето това е шуко и как се свързва... (зелено-жълтия е земя, син и кафяв са 0 и фаза т.нар. Live по хамерикански )
Изображение
kalpev - специалист
"...и ключе за включ./изключ..."
Nita, напиши от къде си, пък да дойде някой форумец и да ти оправи лампите за 5 минути безплатно от форумна солидарност, че стана като епопея тази тема. С тока шега не бива. Какво толкова, за една бира ли си?
Lisko - майстор
Каква сага за една дреболия.
Ключът дали ще изгори или не - единствено ще разбереш като пробваш. Нищо няма да гръмне, в най-лошия случай може да му останат залепени контактните пластини - тоест лампата никога повече няма да се изключва от него. Но какво от това ? Той и без това не ти трябва за нищо друго. Вероятността да изгори е много малка. Просто пробвай и си го ползвай. За какво ще се вкарваш във филми да сменяш фасунга и ключ ако ключът си работи.
miroton - майстор
Най простия въпрос-най много изписано. БГ форум
=D>
Lisko написа:
Каква сага за една дреболия.
Ключът дали ще изгори или не - единствено ще разбереш като пробваш. Нищо няма да гръмне, в най-лошия случай може да му останат залепени контактните пластини - тоест лампата никога повече няма да се изключва от него. Но какво от това ? Той и без това не ти трябва за нищо друго. Вероятността да изгори е много малка. Просто пробвай и си го ползвай. За какво ще се вкарваш във филми да сменяш фасунга и ключ ако ключът си работи.
Момчета, пробвах. Крушката светна и изгоря. Тя беше 75W, ако това има значение. А иначе, ето я фасонката, на която има вградено ключе за вкл./изкл. Ето и цялата основа на лампата, заедно с кабела и изгорялата крушка. Идеи?

http://snimki.be/store/1/121405330711.jpg
http://snimki.be/store/1/441405332110.jpg
http://snimki.be/store/1/941405332207.jpg
http://snimki.be/store/1/951405332315.jpg

Тема "Преправяне на нощни лампи от 110 на 220 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: