• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Draganov - специалист
vassenceto написа:
Идеята е такава , че имам 2 устройства по 10v и 100 mA и 3 устройства на 16v и 300mA. Устройствата са доста скъпи и не съм сигурен дали ако адаптора изкарва по голям ампераж няма да ги изгоря. Кажете ако бъркам ще съм много благодарен.
Има едни адаптери с копче,което превключва изходното напрежение на 3,6,9,12 волта ,но над 12 в. не съм виждал.В магазин "Conrad" има регулируеми захранващи блокове но са доста скъпи...http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=6644
P.S. Сега видях,че колегата Espace ти е посочил по-евтин вариант...
jordanvass - майстор
Обърни внимание на думата "стабилизиран". Повечето евтини адаптори само изправят и филтрират напрежението, но не го стабилизират. Така един 10 волтов адаптор може да ти даде и 15 волта на изхода, ако консумацията ти е малка. Щом ще захранваш скъп и прецизен уред, трябва задължително да е стабилизирано захранването.
shadow__01 - майстор
За по-евтино и готово решение намерих http://www.constructor.bg/mk/Supply.htm
Цената е около 30 лева, но трябва да му се прави кутия, трансформатор, изправител, радиатор и измервателни уреди. По-мощно е от исканото и това е добре.
jordanvass - майстор
И кое му е по-готовото, по-евтиното и по-мощното от първото предложение на ESPACE? Мислиш ли, че питащият ще може да сглоби и подкара тая машина?
Освен това да захранваш прецизен и скъп уред с лабораторен стабилизатор, където изходното напрежение може да скочи до 20 волта с едно леко врътване на потенциометъра, си е голям риск. Особено за човек, който не се е занимавал много.
Както постепенно стана ясно, човекът не се нуждае от регулиране на тока. Едва ли някой прецизен уред ще се захранва от константен ток, без да се интересува от напрежението. Няма да зарежда акумулатори, я. По-скоро тези числа за тока човекът ги е дал за ориентир каква е максималната консумация на уреда, но не го е обяснил добре, защото не е е навътре с електрониката.
shadow__01 - майстор
jordanvass написа:
И кое му е по-готовото, по-евтиното и по-мощното от първото предложение на ESPACE? Мислиш ли, че питащият ще може да сглоби и подкара тая машина?
Освен това да захранваш прецизен и скъп уред с лабораторен стабилизатор, където изходното напрежение може да скочи до 20 волта с едно леко врътване на потенциометъра, си е голям риск.
Не съм имал намерение да сравнявам платката от "млад конструктор" с предложението на когото и да било потребител. Исках да напиша, че надвишава желаната мощност която му трябва на автора и може да е сигурен, че няма да го претовари дори и с повече от 0.5A.
Няма как някой да е сигурен дали друг ще може да сглоби и подкара някое си изделие. Има потребители които са опитни и спор няма, но за новите си зависи от познанията и възможностите им.
При всеки изправител (регулируем) има опасност и никой не е застрахован от случайно докосване на потенциометъра. Ръката по далеч, очите във волтметъра и така.
При мен се е случвало LM317 да изгори и в резултат на изхода да имам цялото напрежение. Също и на един регулируем адаптер пак изгоряла LM317 и на изхода нямаше напрежение.
jordanvass - майстор
Предложената от теб схема си е много хубава, но просто не е за този случай. Не искам да обидя колегата, той сигурно е силен в някаква си негова област, но при положение, че трудно осмисля разликата и взаимовръзката напрежение-ток, изработката на този лабораторен стабилизатор ще е извън възможностите му. Ако иска да се занимава с електроника, е по-добре да започне с нещо по-простичко. Но се съмнявам дали иска въобще. Човекът ясно е казал, че търси адаптор, а не схема, по която да си го изработи сам.
hidrazin - майстор
Темета въобще няма смисъл. Питащия да беше си направил поне труда да каже какви са тия толкова специални устройства, за да получи адекватен отговор.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Запитване за адаптор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: