Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
ceco_144 написа:
hidrazin написа:
ceco_144 написа:
...Ами в близките 20м. нямам контакт, който да е занулен. Искам да те поптам, както сега съм го свързал нула и зануляване с нулата, и фаза с фаза, ако ги изолирам с тази лента ще свърши ли работа?
1.Така както си го свързал (нула и зануляване с нулата) в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не трябва да е с контакт и щепсел.
2.Ами занули си контактите.
3.Аз лента не съм препоръчвал. Ако става дума за тази от линка, дето е самовулканизираща - ще свърши работа.
Същата обаче няма голяма механическа якост и не бих я препоръчал горещо за удължители. По-добрия вариант е термосвиваемия шлаух с лепилен слой.
Има го в повечето магазини за ел. материали. Дал съм и линк.
:partyman:
Имах предвид, че нямам контакт наблизо. Знам как се зануляват контакти. Може ли да ми разясниш какво имаш предвид под точка 1 В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ
В буквалния. Ако има щепсел и така си го свързал и го обърнеш какво става?
ceco_144 - специалист
Май не прочетохте в самото начало съм написал, че няма нито щепсел, нито контакт. Отрязах заводският щепсел на бибото и удължението, което в края бях поставил контакт. След като разкачих контакта остана само кабела. След това с помощта на усътрклема свързах пак да повторя - нулата и зануляването на бибото с нулата на ел. системата. Останалото фаза с фаза. Разбирам за тези термосвиваема тръба с лепилен слой ще проверя в нашият град къде се продават и ще закупя и ще ги защитя с тях.
MIRO_073 - майстор
А този кабел до помпата да не идва директно от електромера, че на неговия край няма ли щепсел?
ceco_144 - специалист
MIRO_073 написа:
А този кабел до помпата да не идва директно от електромера, че на неговия край няма щепсел?
Как да обесня. От къщата е изкарано мостов кабел до една сушина. От него съм взел ток посредством удължител за бибото. Преди бях поставил водоустойчив контакт/който беше занулен/, но явно в сондата се получава конденс и даваше на късо. Затова днес реших да разкача контакта и да срежа щепсела на бибото, защото беше фабрично, и да го свържа по гореспоменатият начин.
Смятам, че вече е станало ясно :)
valentino76bs - майстор
ceco_144 написа:
MIRO_073 написа:
А този кабел до помпата да не идва директно от електромера, че на неговия край няма щепсел?
Как да обесня. От къщата е изкарано мостов кабел до една сушина. От него съм взел ток посредством удължител за бибото. Преди бях поставил водоустойчив контакт/който беше занулен/, но явно в сондата се получава конденс и даваше на късо. Затова днес реших да разкача контакта и да срежа щепсела на бибото, защото беше фабрично, и да го свържа по гореспоменатият начин.

Абе човек ти кви луди работи си правил "контакта вътре в сондата'' казахме ти как е най добре да го направиш обаче ти продължаваш,удължи го тоя кабел изкарай си на сухо контакт щепсел и така.......... като отряза щепсела колко кабела се показаха....почнахме ся като на малки деца....
ceco_144 - специалист
valentino76bs написа:
ceco_144 написа:
MIRO_073 написа:

Абе човек ти кви луди работи си правил "контакта вътре в сондата'' казахме ти как е най добре да го направиш обаче ти продължаваш,удължи го тоя кабел изкарай си на сухо контакт щепсел и така.......... като отряза щепсела колко кабела се показаха....почнахме ся като на малки деца....
Дайте да се разберем едно нещо. Знаеш ли какво е "бибо" и като е заводски има кабел който е капсулован /ако се среже по този начин вече не важи гаранцията/. Така кабела е с дължина 7 м., а сондата е 11 м. Иначе на бибото е с три кабела - фаза, нула и зануляването /кафяв, син и жълто-зелен/. Иначе удължението е с две проводника - фаза и нула. Не знам колко деца са малки. Искам само да знам има ли опасност от токов удар - като са свързани по гореспоменатия начин. Ще взема други ден да махна устърклемата и скочлентата с която съм ги изолирал. И ще използвам тези термо канали, които ми писаха. Така вече ще е по-безопасно ли?
hidrazin - майстор
Този термошлаух е само за по-добра изолация от влага и вода. Той не прави инсталацията ти безопасна сам по себе си. Просто този начин на снаждане - трижилен с двужилен е опасният и недопустимият. Ако някой някога реши да прави нещо по тая помпа, няма никакъв проблем да обърне двете жици и да офази корпуса на бибото. Почти сигурно е че ако се наложи да се разкача тази помпа няма да е от тази снадка в сондажа а от връзката с мостовия проводник.
Какъв е проблема тогава да се обърнат двете жици??? Пък и не си писал как си свързал двупроводния кабел от удължаването с мостовия?
И само не ми казвай че само ти ще работиш с тая помпа и ще помниш какво си правил. Тези съм ги чувал. Не веднъж.
Сега не виждам какъв е проблема в сушината да си сложиш един занулен контакт и бибото да го удължиш с трижилен кабел и щепсел? Хем никога никой няма да обърка нещо, хем ще можеш да си използваш контакта в сушината и за други цели.
ceco_144 - специалист
hidrazin написа:
Този термошлаух е само за по-добра изолация от влага и вода. Той не прави инсталацията ти безопасна сам по себе си. Просто този начин на снаждане - трижилен с двужилен е опасният и недопустимият. Ако някой някога реши да прави нещо по тая помпа, няма никакъв проблем да обърне двете жици и да офази корпуса на бибото. Почти сигурно е че ако се наложи да се разкача тази помпа няма да е от тази снадка в сондажа а от връзката с мостовия проводник.
Какъв е проблема тогава да се обърнат двете жици??? Пък и не си писал как си свързал двупроводния кабел от удължаването с мостовия?
И само не ми казвай че само ти ще работиш с тая помпа и ще помниш какво си правил. Тези съм ги чувал. Не веднъж.
Сега не виждам какъв е проблема в сушината да си сложиш един занулен контакт и бибото да го удължиш с трижилен кабел и щепсел? Хем никога никой няма да обърка нещо, хем ще можеш да си използваш контакта в сушината и за други цели.
Качвам схема.
1. Проблем е дължината на бибото - кабела е 7 м. - пак ще трябва снадка, която се ще е в сондата
2. Кабела не е проблем да го свържа с контакт, който да е занулен, пак казвам проблема е в бибото че е къс кабела.
3. Сондата е направена горната част /над земята/ във вид на кладенец, там може също да поставя контакта.
4. лесно ще снадя трите кабела на бибото с 3-жилен кабел да да го удължа, но тази снадка си остава вътре в сондата. тези термосвиваеми тръби ще свършат ли работа за удължението - след това е ясно контакт занулен и щепсел за кабела от бибото
5. Забравих да кажа, че бибото се пуска с ключ - преди имаше една външна лампа но я махнах. От фасонката и взех фазата и нулата и прекарах до бибото. Така по този начин место да светва крушка, включвах бибото

Прикачен файл

shema.jpg
shema.jpg (49.09 KиБ) Видяна 1980 пъти
ceco_144 - специалист
До колкото разбрах всички ми предлагате този начин, който изобразих на схемата. Дано съм правилно разбрал. В петък като се прибера на града ще го направя, както е по схемата. Стига да е правилна и най-безопастна :)

Прикачен файл

shema1.jpg
shema1.jpg (59.4 KиБ) Видяна 1971 пъти
hidrazin - майстор
ceco_144 написа:
4. лесно ще снадя трите кабела на бибото с 3-жилен кабел да да го удължа, но тази снадка си остава вътре в сондата. тези термосвиваеми тръби ще свършат ли работа за удължението - след това е ясно контакт занулен и щепсел за кабела от бибото
Точно така. Термо тръбата ще свърши отлична работа. Там където е била фасонката слагаш един занулен контакт. Удължаването на кабела - с трижилен и щепсел. Так когато и където да включиш помпата ще е безопасно.
Ключа може да си го оставиш. С него пак ще си пускаш и спираш помпата. Бибото е с малка мощност и няма проблеми. Провери дали ключът прекъсва фазата а не нулата.
Успех!
Допълнение - с темошлауха не изолираш всяко жило по отделно. То може де ама ще ти трябва два размера. Може всяко жило по отделно да изолираш с PVC лента или Бишоп и задължително отгоре от този термошлаух с лепилото. Става надеждно като заводска изолация. Пускал съм такива снадки за помпи да работят под вода. :)

Тема "Правилно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: