Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
... че след 3 месеца няма да има значение :wink:
Е тва пък сега какво е???
:partyman:
П. Петков - специалист
Стойността на кондензатора се пресмята така:
5W разделено на 110V, дава тока на консумация (5W е мощността на консуматора).
Този ток се дели на 120V (230V-110V) и още на 314. Получава се 1,2uF.
Кондензаторът трябва да е за 250V AC:
Прикачен файл:
Picture 185.jpg
Picture 185.jpg (33.93 KиБ) Видяна 4069 пъти
Типът на кондензаторите е написан - MKP 10 или КМПТ -пр.96 (Кондензатор, метализиран, полиетилен-терефталатов)
Паралелно на кондензатора се свързва високоомен резистор (1 МΩ), който разрежда кондензатора при изключване на напрежението (за безопасност).
Временна импорвизация може да се направи чрез две, последователно свързани лампи (100W), като товарът (не по-голям от 5W) се свърже паралелно на една от двете.
Последна промяна от П. Петков на нед окт 05, 2014 9:09 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Петков, товара е импулсно захранване с непостоянен товар. Това ще промени ли нещо в тези сметки?
P.S. Аааа. И десния кондензатор го забрави. Понякога изкарва с години. Още по-често предава богу дух.
Хубава работа, ама българска.
П. Петков - специалист
Щом е импулсно - лампи (или траф)!
Имам един автотрансформатор (350W), който ползвам за такива цели (младежът носи разни работи все на 115V).
Прикачен файл:
Picture 186.jpg
Picture 186.jpg (44.55 KиБ) Видяна 4065 пъти
Сложил съм и "глимка" между "шукото" и "горния" извод, за да не "повдигам" нулата.
П. Петков - специалист
hidrazin написа:
P.S. Аааа. И десния кондензатор го забрави. Понякога изкарва с години. Още по-често предава богу дух.
Хубава работа, ама българска.
От тези имам цели торби. Вършат работа и сърце не ми дава да ги изхвърля.
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
От тези имам цели торби. Вършат работа и сърце не ми дава да ги изхвърля.
Абе то и при мен се намират, но тези над 220nF за напрежения 400 и 630V свършиха. Тази пролет намерих на едно място и купих една шепа, ама ги недолюбвам.
Точно в захранвания като гасящ кондензатор се дънят. Често направо прекъсват и им изчезва капацитета. :?

Относно питането на burgas61 остава само трансформатор. Дори и да стане с лампа няма да е надеждно.
Той иска да си го мъкне насам-натам. Едва ли ламбата ще изкара дълго на транспорт, сътресения и удари.
Ама и той не каза какви са тия други устройства. Щото за телефона за който пита вече се разбра че не му трябва нищо. Той си работи и на 230 и на 110V.
sstefanov - майстор
За 5W би трябвало да свърши работа и всеки малък 5 ватов трансформатор с разделена на 2 първична намотка.
Използва се само първичната намотка, така че няма значение каква ще е вторичната.
Конверторите от линковете на hidrazin са обратни - правят 110 на 220V. Най-вероятно може и да се обърнат за понижаващи, но няма гаранция.
hidrazin - майстор
sstefanov написа:
Конверторите от линковете на hidrazin са обратни - правят 110 на 220V. Най-вероятно може и да се обърнат за понижаващи, но няма гаранция.
:-D Кой по-точно е обратен? Този ли?
Реверсивен адаптор AC-AC 220VAC-110VAC и 110VAC-220VAC
Пък за другото китайче - погледни снимките по-надолу.
Power Adapter Js transformer js-30w-b
Вътре си е най-обикновен трансформатор. Досега не съм срещал траф дето не може да се обърне. :)
П. Петков - специалист
С две първични едно време бяха руските и американски трафове. Пловдивските ANG (Ангелови -баща и син)
май са с една първична. Ама може и с два трафа, вързани последователно. Такова изпълнение съм виждал в един "пунктшвайс" за 380 V. Оперативният траф беше за 220 V и му бяха вързали последоватено на първичната още един, на който вторичните висяха. Друг, още по-глупав начин е два трафа свързани каскадно, всеки с по две, еднакви вторични. Първият работи като понижаващ, а вторичните му са сфазирани и работят в паралел. Вторият е повишаващ, като се храни от вторичните на първия чрез своите вторични, които са сфзирани и вързани последователно. На първичната на втория ще има 115 V, като мощността се запазва (горе-долу!). При това, вторият ще работи с понижена индукция. :)
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
Пловдивските ANG (Ангелови -баща и син) май са с една първична.
Само малките са с една първична. Тези от 18VA нагоре са със средна точка.

Изображение

Тема "Понижаване на напрежение с кондензатор от 220v на 110v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: