Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
goodkat - специалист
Първата беше Индезит не знам си какъв модел. Последната - Ariston AVL89. И при двете се случва извънгаранционно. Сега взехме Snaige не знам си какъв модел. Решихме, че няма смисъл да се дават много пари за реномирана марка и после един гол.. Майстора на перални ми каза, че за цената си Снайгето е доволно.

Това със стабилизатора сега няма да мога да го направя, нали? Трябва да се отваря пералнята. Тя е в гаранция, нали скоро я взехме. Две години има. Което ме напомня, че не съм и регистрирал номера онлайн..
DMN - майстор
На мен лично идеята с UPS за целта хич не ми допада. По-добре нещо такова:

http://vikiwat.com/AC-AC-stabilizator-svc3000ws.html
ivanovbg - майстор
Пиши пак след 2 години да поумуваме. Аз преди 2 месеца взех Daewo -пере та се къса и е с 3 години гаранция. Аз вече като купувам това гледам. Евтино и с голяма гаранция. Не е жена я :wink:
hidrazin - майстор
Един UPS 3000VA с вградени акумулатори едва ли ще изкара повече от 4-5 минути ако в този момент се включат нагревателите. И то ако акумулаторите са много читави.
И какво им изгоря на програматорите? В част от случаите могат да се ремонтират. Просто повечето "майстори" на перални и бъкел не разбират от електроника.
И пак да си кажа - за колебания на мрежовото напрежение и пикове в мрежата се слагат защити в таблото. Така се защитават всички уреди. Сега остава да кажеш че когато е изгорял програматора на пералнята са ти заминали и телевизора, системата за домашно кино, компютъра ... и друга електроника. Ама не са нали?
Сам си направи изводите.
:partyman:
goodkat - специалист
DMN, какво се случва при стабилизатора, ако спре подаването на елктричество? Защото при нас и това се случва. Спира за 5-6 секунди и пак идва.

ivanovbg, и аз мислех да взимам такова, но майстора каза да бягам като попарен от него. Няма да ти казвам как се изнервих покрай тая пералня. Харесах си аз първо един Индезит на намаление в Техното и мислех да си платя още 50 лв. за +3 год. гаранция (стават общо 5), тамън да го платя и хоп.. то се оказа, че последна бройка останала и тя е мострената. Като знам как ги хайдакат мострените.. Та за това съм със Снайгето и 2 год. гаранция от Денси.

hidrazin, скоро подмених на сървърното (на 2 метра от пералнята) APC 3000va от тия правите, не легналите. При консумация 1900 - 2000 вата с неговите си батерии държи 22 минути (въпреки, че по документацията пише под 10 .. :? ).
Относно програматорите.. на първата пералня беше целия черен. Имаше надути кондензатори и други заминали елементи (според баща ми).. та изобщо не е носен на майстор тогава. Аз тогава съм мислел за девойки (на 14-15 год. да съм бил) а не за програматори :-D Програматорът на Аристона обаче е гледан от майстор (баш майстор на перални). Той ми каза, че го е замервал и при включване на центрофугата има някъде пробив между двата слоя на текстолита (точно до радиатора на транзисторите) на платката и дава грешка (следователно - замира). Каза, че не подлежи на ремонт. Нов от Италия - 300 лв. с монтажа. Сега търся 2ра ръка от някоя пералня за части в БГ та да се ползва като резерва този Аристон. Всичко друго му е здраво.
Защита в таблото.. ако трябва и него да преработя, тая година не трябва да се храня направо. То е от старите със стопяеми предпазители и като тръгне да се прави трябва да му се налеят доста пари за добри компоненти. В момента е на стендбай тая операция.
Едно време, когато нямах UPS на сървъра, подмених 2 изгорели захранвания. От както имам, на ден изписква по 1-2 пъти и свети индикация за проблем при входното напрежение. Друго из къщата не е заминало. То телевизорите като има нещо се гасят сами и пак се включват, до сега не са имали проблеми те. Нито хладилникът или фризерът. Не знам и аз какво става вече..
DMN - майстор
Ние си казахме мненията, но ти явно си взел решение за проблема още преди да пуснеш темата, което я обезсмисля :)
Пък и не видях някой да е в подкрепа на твоя избор, но ти си решаваш. На мен лично UPS не ми допада, защото той трябва да е с правилна синусоида и яки акумулатори, което ще излезе скъпо. И аз си мисля, че точно тези повреди при теб не са резултат от проблемното напрежение и спирания на тока. Тези 5-6 секундни спирания на тока(както и по-ниското напрежение) са по-опасни за хладилници и фризери(макар че си имат защити), защото тогава на компресора му се налага да развърти при високо налягане на хладилния агент( в пъти по-голямо пусково натоварване на двигателя) и тогава се включва защитата(лично видяно на моя хладилник). Пералните би трябвало да си продължат програмата след идването на тока(говорим за тия от последните 10-тина години).
goodkat - специалист
DMN, напротив, не съм си решил още преди да пусна темата. Все още се мисли. Благодаря на всички за мненията, ще ги имам в предвид.
hidrazin - майстор
goodkat написа:
...Имаше надути кондензатори и други заминали елементи (според баща ми)... Програматорът на Аристона обаче е гледан от майстор (баш майстор на перални). Той ми каза, че го е замервал и при включване на центрофугата има някъде пробив между двата слоя на текстолита (точно до радиатора на транзисторите) на платката и дава грешка (следователно - замира)...
Надутите кондензатори не са се надули от проблеми с мрежовото напрежение. И това второто за вътрешен пробив между слоевете пак силно ме съмнява. Ама както и да е.
Е какво да става? Просто евтини и некачествени елементи. Понякога почвам да си мисля че тези платки по пералните ги програмират кога да изгорят. :-D
А 300 кинта за платка - нивгъш!!! За толкова пари ще си взема една MIELE например, втора ръка от Германия и ще забравя за проблеми.
Нали знаеш че примерно един електроуред правен за Германия и същия правен за България нямат нищо общо?
И колко ще ти излезе едно ново табло? Пак ще е по-малко от UPS с нови акумулатори. Е, освен ако нямаш някой излишен. Пролетта купих един прав за 30 лева. Мисля беше 2000VA. :? Още не съм го пробвал защото не ми се дават пари за акумулатори.
:partyman:
todortv - майстор
goodkat написа:
....Той ми каза, че го е замервал и при включване на центрофугата има някъде пробив между двата слоя на текстолита (точно до радиатора на транзисторите) на платката и дава грешка (следователно - замира). Каза, че не подлежи на ремонт. Нов от Италия - 300 лв. с монтажа. Сега търся 2ра ръка от някоя пералня за части в БГ та да се ползва като резерва този Аристон. Всичко друго му е здраво...
Какъв е модела на Аристона и каква грешка дава?
goodkat - специалист
Марка Ariston модел AVL89. Грешка.. не знам, аз не съм я ползвал никога и не знам какви светлинни сигнализации е подала (на майка ми е). Каза, че като започнела да центрофужи и забивала.

Найстина има голяма разлика в производствата за БГ и за останалата част от Европа. Това не е само при пералните ама.. това е друга тема.

Ще я карам за сега така докато е в гаранция пък през това време ще мисля как да я правя работата.

Благодаря на всички за акълите.

Тема "UPS или стабилизатор за пералня?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: