Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
shadow__01 написа:
Задача 2.
R=R1*R2*R3/R1+R2+R3
R=6*10*12/6+10+12=720/28=25.7ома
I=U/R
I=24/25.7=0.93A
Това въобще не е вярно! Не знам къде си го видял, но е частен случай от общата формула само когато са два резистора.
За n паралелно свързани резистора реципрочната стойност на резултантното съпротивление е сбор от реципрочните стойности на всички съпротивления.

1/R = 1/R1 + 1/R2 +...+1/Rn

В конкретния случай за втората задача ще е
1/R = 1/6 + 1/10 + 1/12
1/R = 0.35
откъдето R = 1 / 0.35 = 2.857 Ом

Токът при 24В захранване ще е
I = U / R = 24 / 2.857 = 8.4 А

Задачата може да се реши и като се намерят поотделно трите тока през резисторите и се съберат
I = I1+I2+I3 = 24/6 + 24/10 + 24/12 = 4 + 2.4 + 2 = 8.4 A
shadow__01 - майстор
jordanvass написа:
shadow__01 написа:
R=R1*R2*R3/R1+R2+R3
Това въобще не е вярно! Не знам къде си го видял, но е частен случай от общата формула само когато са два резистора.
Пропуснал съм да си проверя решенията. Извинявам се за грешката. Късно станах и на сънена глава се получават понякога такива грешки.
casio - специалист
Значи и аз грешно съм го сметнал във втория случай.Благодаря за поправката.
hidrazin - майстор
Айдеее... Децата се събраха.
Първо - защо резисторите са обозначени като бобини???
Второ - така начертани схемите и в двата варианта има включен само по един резистор. Най-десния. Другите не са включени защото ги няма връзките (точките).
Трето - правите си някакви сметки ама те ще са верни само ако имате идеален токоизточник.
Четвърто - не ровете из форумите ами си налягайте парцалите над учебниците. Както се видя и в случая, по форумите често се дават грешни отговори.
Хау!
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Трето - правите си някакви сметки ама те ще са верни само ако имате идеален токоизточник.
Схемата се разбира и без да е начертана съвсем правилно.
В такива задачи се приема, че източника на захранването е идеален. Ако тръгнеш да смяташ пад на напрежение на токоизправителя или батерията вече става много сложно. А и не се иска в условието.
За първата задача напрежението е 200V, а мощността е 6 киловата. Дали има пад на напрежение?
gogo7777 - майстор
Като бобини без сърцевина, ако трябва да уточним максимално точно. За точките, в случая не са необходими и трите резистора са във веригата по схемата. Точките са задължителни, когато връзките /проводниците/ се пресичат ако не се лъжа.
jordanvass - майстор
Стига сте го яли човека. Така могъл - така начертал. Много хора и толкова не могат. Не прави дипломна работа. Разбра се за какво иде реч, двусмислие няма. Грешки и кусури във всяка работа могат да се намерят.
gogo7777 - майстор
Не го ям, само уточнявам :) . Аз също съм бос в тая ниша, самоук съм по електроника :wink:
hidrazin - майстор
Точките са задължителни независимо дали се пресичат и едната продължава или свършва до там. В някои схеми когато има голямо количество успоредни проводници, те се отбелязват с една линия и всички които влизат в тоя сноп се чертаят точно така - без точка и им се слага номер за да може да се проследи къде излизат накъде по пътя на тази обща линия.
И не се заяждаме. Попълваме празнини от училище. :-D Та затова вместо укори си трябва едно благодаря.
casio - специалист
hidrazin написа:
Точките са задължителни независимо дали се пресичат и едната продължава или свършва до там. В някои схеми когато има голямо количество успоредни проводници, те се отбелязват с една линия и всички които влизат в тоя сноп се чертаят точно така - без точка и им се слага номер за да може да се проследи къде излизат накъде по пътя на тази обща линия.
И не се заяждаме. Попълваме празнини от училище. :-D Та затова вместо укори си трябва едно благодаря.
Забележката е точна, приема се.Точките са изтървани, а бобината ако трябва да сме точни не се чертае по този наччин а вълнообразно. В случая начина на изчисление ме интересуваше,Да не звучи, като оправдание но схемата е взета от канадски тест за електротехници входящо (бейсик) ниво.И означението за съпротивление, дори и в англииска литература където съм гледал е пак такова, трябваше ми време да свикна,
Най тъпото е че закона на ом го изписваме така: U = R.I, докато американци и англичани така: V = R.I, а за мен щом има V формулата трябва да изглежда така: V= A. Ohm ( с мерната единица)

Тема "Елементарни задачи по електротехника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: