Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolovvd - майстор
Вземи "НУЛА" от някъде и с дълъг изолиран проводник подай към ключа.
Имал съм случаи, когато нулевия проводник е прекъснал. Последния бе в един панелен хол и се наложи да пусна нов проводник от контактите от едната стена до контактите на другата стена.
fikata - майстор
:? :shock:
hidrazin - майстор
nikolovvd написа:
Сакън!!! Недей с такъв съвет. Ключът би трябвало да прекъсва фазата и ще стане БУМ. Макар да предполагам че е с АП-та де и ще изключи бързо.
Ми да не си е замазвал кутиите или въобще да не беше правил такива. Ето един нагледен пример защо е по-добре или видими кутии, или въобще да няма такива.
Сега му остава да си вземе един детектор за кабел и да опита да си намери кутиите.
Освен това, когато се правят ремонти се снима и се слагат размери. Ако си беше снимал кутиите преди да му ги замажат, сега щеше да знае къде са.
:partyman:
toci1 - напреднал
А то по принцип възможно ли е да няма такива разпределителни кутии въобще, или има със сигурност. Блока е панелен от 89-та година. Иначе утре ще взема от един приятел такъв уред, за откриване на кабели и ще търся да видя.
Пък за другия ремонт, като правя ще имам едно наум и ще си ги снимам.
Gnus - специалист
С почукване по стената можеш да ги откриеш - трябва да дрънчат на кухо.
marian1 - майстор
Мисля че ситуацията ще ти се изясни с една пробна лампа.
Проверяваш първо къде е фаза, къде е нула, после с пробната лампа взимаш фаза от фасонката и нула от другия източник - можеш да си докараш нула с един разклонител от някъде. Ако светне - нямаш нула.
todortv - майстор
Скоро дупкал ли си по стените за нещо в коридора?
В някои панелки кутията е на тавана в коридора, а кабела за лампата, е на горния комшия на пода.
toci1 - напреднал
Не съм дупчил скоро. Това с докарването на нулата обаче не го разбрах.
hidrazin - майстор
Е ами докарваш един разклонител до някоя от не работещите ламби. Развиваш крушката и проверяваш къде на фасунгата идва фаза и къде нула. Това при включно положение на ключа за ламбата.
После проверяваш къде има фаза и нула на разклонителя. Взимаш парче изолирана жица и съединяваш нулата от разклонителя и нулата от фасунгата.
Ако ти липсва нулата, след направеното съединение ще трябва да светнат ламбите във всичките стаи.
Разбира се това е само за пробата да видиш дали проблема е от нулата. После ще трябва да решиш дали да търсиш къде е прекъсната или да подадеш отнякъде нула до една от ламбите.
Всичко това дето го описах по-горе - не го прави ако не си наясно какво точно съм искал да кажа или не си уверен какво точно правиш. Обади се на приятел.
:partyman:
toci1 - напреднал
Сега разбрах, но има един друг проблем. Изглежда от ключа не се прекъсва фазата, и при двете положения на ключа, светят с фазомера и двете жици на фасунгата и не мога да разбера кое е нулата.

Тема "Странен проблем с тока - ПОМАГАЙТЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: