Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Офф топик
Повод "Решени примери по основи на електротехниката" -автори Милкана Бодурова,Тома Панов,Сава Папазов,Ирина Хинова.
Моят незабравим спомен по Основи на електротехниката -І част
Трима колеги събирахме цял ден смелост да влезем за изпит. Дата 27.01.196.. Ние зайци шубелии слушали какво ли не за главния "изпитвач" - проф.Минчо Златев, кандидати за първо явяване..
В късния следобяд се престрашихме и влязахме.Преди нас с повече смелост влизаха по печени колеги влачели и отлагали този изпит до края преди дипломирането им.
Изпит с една задача и два теоритични въпроса. "Зевса" - проф.М Златев дал права на Бодурова и Хинова също да изпитват. Той като като гръмотвержец стои на катедрата и само приканва студенти за изпит, но всички се ослушват - предпочитат да бъдат изпитани от другите.
В един момент,преди да съм готов Бодурова доиде до моята маса и ме помоли да се преместя за да изпитва на моето място. Надигнах се, а от другия край хубавицата Хинова попита дали съм готов.
Още не бях готов, но реших, че ще трябва да седна при нея да ме изпита когато съм готов.
Мина се време,аз вече бях готов и следях с поглед кога тя ще се освободи. През това време проф.М.Златев некпрекъснато подканяше който е готов за изпит да седне при него....
В комента,който видях,че доц.Хинова е свободна и се изправих да тръгна към нея, изправи се и професора и извика "А-а-а, Вие си търсите изпитвач, мооля? Аз искам да Ви проверя знанията..моля..Панов, проверете задачата на колегата"
Дойде Панов, провери ми задачата. Беше вярна .Само тихо ми каза "Не дразнете лъва"
И така трябваше "лъва" да ми проверява знанията по "Основи на електротехниката- І част" Цял час ги проверява,разхожда ме из целия материал,за да търси доказателства, че трябва да ме скъса, защо то съм си "търсил изпитвач" По едно време даже май му дожаля, та ме пита ако съм от София дали близките ме не се притесняват,че сутринта по тъмно съм излязъл за изпита, а вече е късна вечер....
Накрая проф.Минчо Златев като Цезар ми каза патетично:" Колега, аз ще ви дам изпита" Т.е подари ми живота.
Слава Богу втората част на ОЕ ни предаваше и изпитваше Сава Папазов и вече никой не мразеше този предмет.
Draganov - специалист
fikata написа:
вече никой не мразеше този предмет.
О-о-о не те е изпитвал Самуел Леон Фархи - щеше да го намразиш за 3 поколения напред....
thinkpad - майстор
ivanovbg написа:
Висока Тинки. Колко и да ти казвам, че само с два закона...
П. Петков =D>
Какво по-точно се опитваш да кажеш? Трябва си Закон на Ом, законите на Кирхоф и методите за изчисление. Иначе просто си се чудя - много по-трудно е индуктивното съпротивление да е безкрайност, отколкото обратното.
ivanovbg - майстор
Чуди се чуди, пък после сметни колко е реактивното съпротивление на бобина с индуктивност 0,1Н при честота 1 гигахерц. После сметни при тази честота колко ще е реактивното съпротивление на 26 пикофарада кондензатор. И сподели :wink:
thinkpad - майстор
ivanovbg написа:
И сподели
Гадаеш.Свободни съчинения по картинка. А тази честота от 1Ghz не се връзва в "основи на електротехниката".
ivanovbg - майстор
Тинки, не гадая, а отговора е - кондензатора има реактивно съпротивление около 6 ома, а бобината около 600 мегаома, което си е жив изолатор при 42 волта. В задачата виждам само съпротивлението на кондензатора и нямам ограничение за честота на тока. При 1 мегахерц кондензатора става 26 нанофарада за същото съпротивление, а при един килохерц 26микрофарада. Същото е и с бобината - само става с по голяма индуктивност.

Та мисли малко повече. :partyman:
П. Петков - специалист
A.Asenov написа:
Напълно съм съгласен с вас, но...някой по-висшестоящ от мен (разбирайте началникът ми), реши да се прави на интересен сред подпийналата си компания, и разбира се все някой от фирмата трябваше да се занимае с това.
Първо се обърнах към племеницата ми, която е в ел. техникум, но вместо очакваната помощ получих отговора: "Т'ва пък к'во е"?!?!.....
На началника (Щом се пише ербап!), му дайте да реши следващата задача, която някога е давана в IBM на програмисти, кандидатстващи за работа (Може да я решава "след четири ракии, три мезета, два бързи тека и един полека"!): :?:

0 0 0 = 6
1 1 1 = 6
2 2 2 = 6
3 3 3 = 6
4 4 4 = 6
5 5 5 = 6
6 6 6 = 6
7 7 7 = 6
8 8 8 = 6
9 9 9 = 6

Спрямо числата в лявата част на равенствата, могат да се прилагат произволни математически действия, стига равенствата да се изпълняват.
------------------------
Най-трудно е първото:
(0!+0!+0!)!=6, защото по дефиниция 0!=1. :)
Второто е:
(1+1+1)!=6
..............
..............
и последното:
√9 - √9 + (√9)!=6
:) :) :)

P.S.
Какви ли не вехтозаветни глупости му идват на човек в главата по това време! :-D
Последна промяна от П. Петков на пет ное 14, 2014 5:12 am, променено общо 1 път.
П. Петков - специалист
ivanovbg написа:
Чуди се чуди, пък после сметни колко е реактивното съпротивление на бобина с индуктивност 0,1Н при честота 1 гигахерц. После сметни при тази честота колко ще е реактивното съпротивление на 26 пикофарада кондензатор. И сподели :wink:
Няма защо да се смята!
Точен кондензатор 1uF (0,1%) при две различни честоти:
10kHz
Прикачен файл:
Picture 207.jpg
Picture 207.jpg (49.25 KиБ) Видяна 2703 пъти
Прикачен файл:
Picture 204.jpg
Picture 204.jpg (51.07 KиБ) Видяна 2703 пъти
Последна промяна от П. Петков на пет ное 14, 2014 4:23 am, променено общо 1 път.
П. Петков - специалист
И при 10МHz:
Прикачен файл:
Picture 209.jpg
Picture 209.jpg (48.54 KиБ) Видяна 2703 пъти
Прикачен файл:
Picture 210.jpg
Picture 210.jpg (49.44 KиБ) Видяна 2703 пъти
AAsat - специалист
Той кондензатора станал бобина - ако се вярва на показанията на измервателните прибори.
В задачата едва ли се има предвид какви са параметрите на един реален кондензатор при различни честоти. При нея елементите са идеални - бзкрайно съпротивление - нулев ток, нулево съпротивление - нулево напрежение. Не се говори никъде за активна и реактивна съставка на тока или напрежението. Всъщност тя задачата е решена още в първите отговори - другото са си наистина лирични отклонения - обикновено навяващи приятни спомени на правещите ги.

Тема "Изчисляване на ток." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: