Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Не казваш за причината защо търсиш генератор? Ще споделя как се развиха нещата при моя Пижо:
Внезапно спря да зарежда. Малко трудно е да се разбере дали причината е в регулатора, но все пак реших да се пробвам (видимо намотките си бяха добре). 45 лева за РР. Реших ще го обслужа като хората - лагери, колектор ... След доста играчка го качвам на колата и ужас разбирам, че не работи. За пренавиването бобиньора каза 60 лева. Разрових се в мрежата и намерих втора употреба за 35 лева!!! Ако не си на зор - не бързай! Следи разпродажбите на катастрофирали коли. По моргите са понадути цените, а на гаранции не разчитай. Лично мнение!
koveslav - майстор
Ако се направи истинска диагностика,не се стига по трудния път до истината.Генераторите се тестват на стенд и се работи на сигурно.Ако сложиш втора употреба,в много от случаите слагаш генератор който вече е ремонтиран тук,т.е.-пак не взимаш неремонтирано оригинално изделие,а на всичкото отгоре ще е с неизвестен оставащ ресурс на работа.И ако извадиш лош късмет и повториш процедурата пак след няколко месеца...Още повече,че в днешно време акумулатора струва повече от всеки ремонт на алтернатор.Заслужава ли си да спестиш сравнително дребни пари и да не си ремонтираш както трябва алтернатора,след като от качеството му на работа зависи живота на акумулатора?
taran - специалист
По моргите е на късмет...Я работи,я не,а и да тръгне не се знае колко ще кара.От мега партс взех стартер-най-вече щото мога да го върна в 14-дневен срок.Кара точно два дни :) ,хубаво,че през това време ми бяха рециклирали стария в Франсизкуп,та го върнах и си взех парите обратно.
ПП,рециклирането излезе двойно на този от моргата.
alsted - майстор
koveslav написа:
Ако се направи истинска диагностика,не се стига по трудния път до истината.Генераторите се тестват на стенд и се работи на сигурно.
Стенд! Звучи гордо :wink: Какво всъщност имитира въпросния стенд? На генератора му трябва първоначално малко ток да се възбуди. После "РР" тзябва да върши това. Какви са възможните случаи:
- "РР" не изкарва ток на четките поради дефект
- ток не тече през ротора поради прекъсване на проводника
- поради късо в ротора тока "РР" изгаря в в момента в който бъде сменено с ново
Какво ще се установи със стенда при някое от горните условия?
Погледни ми темата за "РР" ако искаш. След смяната му в крайна сметка отидох и на майстор. Човека казва: "остави го, ще го видя". Казвам му, че не съм съгласен. Настоявам да го тества на момента, като му забивам въпроса "кой от двата извода е за "+" от контактния ключ?" Майстора се афектира и направо ме изгони. Извода за мен е, че ще играе на "проба-грешка". Ако "случайно" прецака РР-а, ще ми го впише в сметката. Изобщо нямаше как да ми отремонтира генератора дори и на двойна цена спрямо този втора употреба (2х35лв). Цена за навиване + Цена на РР-а (със сигурност е изгорял; пазя го и мога да ви го дам за анализ) + лагери, + колектор, + цена за труд ... Дали не беше по-разумно да си потърсех направо нов? Е, аз реших временно да рискувам, щото и без това не мисля колата да си е вечно моя :wink:
kr1100 - майстор
@alsted
а случайно диоден блок пробил или малките диоди ?
dyaneff - майстор
Може и да знаеш, на да напомня. За да провериш диодния блок трябва да го разпоиш от статора.
alsted - майстор
Няма как да се сменят колектора и лагерите без да се разпоят краищата на статорната :wink:
kr1100 - майстор
alsted написа:
Няма как да се сменят колектора и лагерите без да се разпоят краищата на статорната :wink:
Хайде бре :? За лагери разпояване на намотки :mrgreen: Колектора пък е на ротора - 2 спойки :?
koveslav - майстор
На Валео и Марели алтернатори от малко по-ново поколение(с по-оребрените капаци),статора е фиксиран в предния капак,а диодите са отвън върху задния капак.При тях няма как за извадиш задния капак за да извадиш и ротора,без да разкачиш краищата на статора от диодния блок.Трябва да се отворят внимателно точковите заварки на изводите,защото ако се действа направо с резачките после изводите идват къси.

Тема "Закупуване на алтернатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: