Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Не си казал най важното с какви обороти ще се върти,каква е формата на магнитите и колко тежки са.
mitkito - помощник
Ще се върти с около 500 об/мин а магнитите са правоъгълни като отгоре са леко заоблени
mitkito - помощник
размер на магнита 10/3/1,5мм
fox_vt - майстор
При това положение освен лепилото отдолу между тях можеш да вкараш епоксидна смола за допълнително укрепване.Може да хванеш ротора в подходящ кръгъл капъл в който да излееш смолата,като точноста на калъпа ще определи дали ще има последваща обработка.При тези обороти мисля че няма нужда от много съвършен баланс като за целта можеш да махаш по малко от смолата със дрелка например,до достигане на приемлив баланс.
magi208 - специалист
Човека се притеснява с право ! Когато започне да тегли ток от генератора , статорните бобини ще се опитат да изкъртят магнитите от ротора. Тук вече не става въпрос за центробежната сила.
Има много начини , заводите използват лепила от ранга на БФ2 , но не можеш да си ги купиш от първия магазин а и като чуеш цената на 1 грам БФ2 ще ти се иска да не го купуваш.
Един от надеждните начини в любителски условия е след като ги лепнеш със по-слабо лепило като БИЗОН за метал примерно да навиеш отгоре върху целия ротор здрав копринен конец и да го импрегнираш обилно с Каноколит

По-здрав начин е да им направиш слотове на фреза в ротора и след това да наденеш отгоре цилиндрично зашита хром-никелова ламарина 0.2 .
mitkito - помощник
Благодаря и на двамата за идеите :) помогнахте доста сега да видим какво ще стане.
fox_vt - майстор
То лепилото само по себе си нищо няма да направи даже и от совалката на наса да е.Магнита ако е неодимов е доста крехък и лепилото ще задържи повърхностния слой и до там.Затова трябва солидно укрепване и отстрани или и отгоре ако има възможност,тъй като от въздушната междина зависи силата на генерирания ток,когато се прави само с магнити.
kabel96 - специалист
magi208 написа:
Има много начини , заводите използват лепила от ранга на БФ2 , но не можеш да си ги купиш от първия магазин а и като чуеш цената на 1 грам БФ2 ще ти се иска да не го купуваш.
.
Виждал ли си скоро някъде да се продава.Моето свършва а нямам човек който скоро да ходи до Русия.
pipilica - майстор
Е мнооо скъпо тва лепило няма що http://www.chipdip.ru/product0/9000067061/
цели 7 лева за половинка литър.
hidrazin - майстор
Лепилото не е кой-знае какво. То е на основата на спирт и иска да се втвърди при по-висока температура за да хване здраво.
Не е нещо особено. Преди много години си беше едно от универсалните лепила. Поне в бившия СССР.
То и цялата идея не е много сериозна. Даже е доста смешна.
Нито ще успее да ги балансира, нито пък ще изкара нещо свястно от този "генератор".
Ама нека си троши главата. И аз не вярвам че някоя е ку....ва докато не се убедя. :lol:
Пари, труд и време на вятъра.
:partyman:

Тема "Фиксиране на магнити към ротор- предложения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: