Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Junak написа:
... А тука разказват за ПОСЛЕДОВАТЕЛНО СВЪРЗАНИ ТЕЛА....
Аааа... Не съм чел фнимателно, щото не съм предполагал че има такова животно. Е няма.
Имам тела с луминесцентни лампи от пътнически самолет, ама и те не се свързват последователно. :?
За по-странни тела - не знам.
:partyman:
mironcho - специалист
Ако решиш да слагаш LED тръби гледай какво купуваш, защото една 36W-ва ЛЛ има светлинен поток над 3000Lm, LED тръбите по 20 лева рядко са над 2000 - резултата е по-тъмно помещение, в което рядко ще горят лампи.
Лично мое мнение, на този етап на технологиите, сложи си свестни електронни баласти на старите тела, ако стават разбира се и ги зареди с качествени пури например Tungsram. Ако ЛЛ лампите светят нонстоп или се палят по веднъж в денонощие изкарват далеч повече от каталожните 10000 часа.
След 5-6 години вероятно ще има друго поколение светодиоди (може и да са по-евтини), което ще замести съвсем флуоресцентните лампи и тогава вече ако ти се занимава слагай LED тръби.

... ако гаража е общ, колко време ще изкарат там LED пурите преди да поемат към честни мази, вили и коридори?
moimoimoi - майстор
не знам как ги смятат,мерят тези лумени обаче:
лед пура 60 см 10 вата и дават 800 лумена
лум. тръба 60 см 18 вата и дават 1600 лумена

слагам на едно тяло 4x18вата лум. тръби на съседното слагам лед и се оказва че това с лед-а свети повече,телата бяха с разсейвател от матиран поликарбонат.

същата работа с две външни еденички 18 вата, на едната сложих лед 10 вата и свети повече
ivanovbg - майстор
Пурата наистина дава по голям светлинен поток, но трябва да се отбележи че е с кръгова диаграма на излъчване, докато диодните са насочени на около 60 градуса в повечето случаи. Така че осветеността от луминисцентната пура при същия ъгъл пада 6 пъти по малко само от кръговата диаграма на осветеност и още повече заради страничната. В телата се слагат разните му светлоотразители за да насочат що годе светлината от пурата, но въпреки това има доста по голямо разсейване което намалява осветеността. Осветеността се измерва в луксове - лумени на квадратен метър.

Не е много по темата, но е добре да се знае.
mironcho - специалист
moimoimoi човека е писал:
spro написа:
Здравейте колеги,
Искам поетапно да заменя лампи с луминисцентни тела (пури 2*36в) с диодни прожектори 20W ...
За това коментирам LED пури, които заместват по светлинен поток 36W-ви ЛЛ пури.
ivanovbg написа:
... Така че осветеността от луминисцентната пура при същия ъгъл пада 6 пъти по малко...
Иванов, извинявай, ама мерил ли си го това, което казваш или си го смятал, защото аз като го смятам съвсем не е така, а като го измеря - сметката се потвърждава.
На картинката - пробен вариант от изчисление на осветлението на коридор с тела с по 2х36W пури. Задачата е съвсем същата - подмяна на съществуващите осветителни тела с нови и въпроса на изпълнителя беше - какви LED или ЛЛ и т.н.
Прикачен файл:
3xHg36W.jpg
3xHg36W.jpg (93.16 KиБ) Видяна 4090 пъти
Виж числата заградени в червено - разликата съвсем не е 6 пъти! Загубата на светлинен поток (който се мери в лумен-и) е 31% за конкретното осветително тяло. Ако е шина с голи пури там е даже доста по-малко - зависи.
Осветеността на определена повърхност е съвсем друга тема.

Не отричам LED телата - имат си предимство - горят по-малко. Но за момента за да осветиш едно и също помещение с LED или ЛЛ е необходима приблизително еднаква мощност +- 10-15%, но не и 50 и повече както и на мен ми се иска.

Извинявам се на питащия за отклонението.
Ако все пак ще слагаш LED нека да са прожектори, не пури (ще ги откраднат). Простата замяна на ЛЛ тяло с прожектор 1:1 не е най-сполучливия вариант. Купи 2-3 прожектора, свържи им по-дълги кабели и заедно с помощник потърсете правилните места за монтаж. Търсете, някъде близко до ъглите между стена и таван перпендикулярно на посоката на движение на колите, така че да се освети максимално пода с минимален брой осветителни тела и да не заслепяват преминаващите хора и автомобили, тза да не стане произшествие. Преброй колко са необходими за да се покрие целия коридор (помещение) и ще знаеш колко още ти трябват. Напълно вероятно тук-таме да може да се мине и с 10W-ви.
moimoimoi - майстор
днес пък сменях на 50 тела 2x36 вата луминисцентните тръби с 18 вата лед пури.
телата са на 4 метра височина, и разлика в осветеността нямаше

едно тяло 2x36 с дросели харчи 95-100вата реална консумация
едно тяло 2x36 с електронен баласт харчи 65 вата
едно тяло с лед пури заместител на 36 вата лум харчи 36 вата

а автора си мисли за лед прожектори щото не знае че има лед пури
с прожектора осветлението ще е насочено и на моменти ще заслепява,докато лед пурите предлагат равномерно осветяване
ivanovbg - майстор
mironcho написа:
...ама мерил ли си го това...
Не съм мерил, но по пътя на логиката... И аз говоря за пура и диод, не за осветително тяло. Може би не съм се изразил правилно. На картинката съм изобразил какво имам в предвид- осветеността на 1 квадратен метър отдалечен така че да образува равностранен триъгълник с центъра на осветителния източник. С червено е загубената светлина от пурата , докато при диода почти няма загуба.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (20.11 KиБ) Видяна 3999 пъти
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
... В телата се слагат разните му светлоотразители за да насочат що годе светлината от пурата, ...
Грешка. Я сега вземи си махни рефлекторите във фаровете на колата, и пак ще говорим след първото ти нощно шофиране. :-D
Освен това, по този начин осветлението е доста по-равномерно, отколкото насоченото от LED пурите.
ivanovbg - майстор
Че аз какво казвам? Фара си е осветително тяло, а пура, крушка, светодиод е източник на светлина. Не бъркай понятията.
hidrazin - майстор
Е ами какво казваш? Че прочети си мнението по-горе де.
Опитваш се да ми излъжеш че се губела 60% от светлината. :shock:
Може. Ама ако си си боядисал тавана с черен мат и пак няма да е 60%. Така ли е при теб? - църен таван?:-D

Тема "Проблем при замяна на лум.лампи с LED прожектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: