• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
profesionalist_wood написа:
Миро,значи 800 кинта колкото електрожен ,,триодина,,....
Много бързо пишат колегите, но не си правят труда да проверят. Ето ти автотрансформатор 5000VA Ето ти един - ЦЪК В момента имат наличен 3000VA ЦЪК
Последна промяна от thinkpad на пон яну 26, 2015 12:49 pm, променено общо 1 път.
profesionalist_wood - майстор
Като идея не е лоша. Ще трябва да се снабдя с контакти и щепсели по американския стандарт 110волта така и британски на 240 волта

Прикачен файл

fgtrtgyrt.png
Американски
fgtrtgyrt.png (4.84 KиБ) Видяна 2185 пъти

Прикачен файл

rtgrtg.png
Британски
rtgrtg.png (5.62 KиБ) Видяна 2185 пъти
Последна промяна от profesionalist_wood на пон яну 26, 2015 12:52 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
Като идея не е лоша. Ще трябва да се снабдя с контакти и щепсели по американския стандарт
Американски нямам, английски имам. Не пречи да ги смениш със стандартни 3P щепсели. Трудно ще намериш американски и прочие.
качих по-горе графиките,да няма объркване за незапознатите :)
thinkpad написа:
Може би автотрансформатор ще ти свърши работа, ако не държиш на галванично разделяне. Може би 200лв ще те уредят. Като се замисля - много евтини са като ги погледнах. За 240->18 навремето се опитаха да ме изнудят 30лв.

Какво значи ,,Галванично разделяне,,?
Andri01 - майстор
Двете намотки -първична и вторична нямат електрическа връзка по между си. Автотрансоформатора /латер/ представлява една намотка с плъзгач,изменящ изходното напрежение от 0 до 220в,а може и да го повиши малко.
fikata - майстор
Какво значи ,,Галванично разделяне,,?
Това значи,че ако няма галванично разделяне в един"прекрасен момент" може да те удари ток тебе или твой уред да попаднете на напрежение 240 V
Галванично разделяне означава,че между намотките за първичното и вторичното напрежение на трансформатора няма галванична/физическа/ електрическа връзка, а електромагнитна.
При автотрансформатора /т.нар латер / тази галванична връзка съществува ,което не прави този апарат електробезопасен в даден момент, за разлика от напр. разделителния трансформатор 240/240V при който вторичното напрежение независимо,че е 240V се счита безопасно, т.к не е фазово напрежение получено между потенциалите на фаза и нула/земя/

Andri01 ме е изпреварил, за което се извинявам. Писали сме едновременно.
:prayer:

П.П. Освен разликата при необходимата стойност на захранващото напрежение , предполагам,че знаеш как се отразява и разликата на честотата между 50 и 60 Hz при АД/асинхронния двигател/
Последна промяна от fikata на пон яну 26, 2015 1:46 pm, променено общо 3 пъти.
kabel96 - специалист
Тоя въпрос е дъфкан вече това е твоя траф .Може от който си изкаш магазин да го купиш.
http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=8527
thinkpad - майстор
fikata написа:
Това значи,че ако няма галванично разделяне в един"прекрасен момент" може да те удари ток тебе или твой уред да попаднете на напрежение 240 V
Кво ти пука дали е галванично разделен, всъщност. Дали ще те удари 230V директно при повреда на уред или ще те удари през автотрансформатора - все тая. Ако се спазват елементарни мерки за безопасност, както при работа с 230V - никакви ядове. А самият траф няма фаза и нула. Нулата се прави в трафопоста, чрез заземяване. Имаше едни истории за начало и край на намотката, за магнитни потоци, абе не са интересни в случая.
качих по-горе графиките,да няма объркване за незапознатите
Виж, не знам дали за хамериканските уреди има някакво значение разположението на фаза/нула, понеже щепселите са им полярни, а нашите не са. Едва ли, но кой знае дали някой китаец не разчита на подобно нещо. За това можеш много лесно да се презапасиш, като сложиш полярни щепсели - правоъгълните бакелитови/гумени. Навярно ги знаеш. За английското обороудване спокойно мога да кажа, че значение няма. Бетонобъркачка съм я ползвал с един преходник, който направих от 1 брой английски контакт с конзола, парче кабел и Шуко щепсел.
Друг е въпроса, че тоя траф ще бръмчи като работи, лично мен подобни звуци много ме дразнят.
crez - майстор
profesionalist_wood този американски стандарт 110v не бяха ли и на друга честота :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Трансформатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: