Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoy@n - специалист
batkoradko написа:
Колеги, не се сещам как да го озаглавя моя проблем. Представете си ветропоказател, който се върти незнайно на къде. От него трябва да спусна сигнал от 7 бр. датчици по кабел /8 жилен/. Проблемът е, че кабела ще се осуче. Сещам се за два броя кабели /4 жилни/ от телефонна слушалка. Рано или късно и той ще се пренавие или развие. Тогава се сещам за някаква шайба 8 пистова с контактни четки /пластини/, но незнам от къде да се сдобия с такава. Дайте идеии и акал. Предварително благодаря. :?
Това може да ти свърши работа
mironcho - специалист
stoy@n написа:
batkoradko написа:
Колеги, не се сещам как да го озаглавя моя проблем. Представете си ветропоказател, който се върти незнайно на къде. От него трябва да спусна сигнал от 7 бр. датчици по кабел /8 жилен/. Проблемът е, че кабела ще се осуче. Сещам се за два броя кабели /4 жилни/ от телефонна слушалка. Рано или късно и той ще се пренавие или развие. Тогава се сещам за някаква шайба 8 пистова с контактни четки /пластини/, но незнам от къде да се сдобия с такава. Дайте идеии и акал. Предварително благодаря. :?
Това може да ти свърши работа
Да ще свърши работа първоначално, но е твърде възможно да се износи скоро, защото ветропоказателя се върти насам натам 24х365, а примерните приложение на тая джаджа според сайта мисля, че не предполагат толкова активно и продължително върнете.
цитат:
Application
CCTV
High speed dome
Electronic test equipment
Rolling door
Medicine equipment
Auto-machine
Robot
Military

Защо не направиш една снимка на тая система, може да хрумнат и по-удачни решения.
MamaMy - майстор
Може би ти трябва истински колектор
Изображение
Изображение
valentino76bs - майстор
Той човека пусна мухата и избега,май му е все тая
batkoradko - специалист
Пичове, тук съм. Бобът върши работа. Трябва да направя подарък за един рожден ден на човек, който се интересува от вятъра.
Най лесно е да купя ветропоказател с петел, но идеята ми е да му го закарам със светодиоди в стаята на стенния часовник.
Ветропоказателя е лесен - 8 бр. МУК-ове /4 бр. на посоките и 4 бр. на полупосоките/ и един магнит на ветропоказателя.
Проблемът е скоростта на вятъра. Махало, което се повдига от вятъра с магнитче и 7 бр. МУК - ове /10,20,30,40,50,60 и 70 км/ч /
Кабелът от тези МУК - ове ще се пресуква от въртенето.
Имам и нова идея: Потенциометър, но не знам как да преобразувам съпротивлението в брой светлинни диоди.
Хубавото, е че до 2 юни има време. Родените на тази дата много се вълнуват от метеорология. имам няколко познати на тази дата. Вече сте на ясно с проблемацията. Чакам идей. :rolleyes:
gibined - напреднал
Здравейте!!! Скоростта на вятъра се измерва с тахогенератор. Напрежението от тахото е пропорционално на скоростта на вятъра. Това напрежение управлява чрез микросхема, каскада от светодиоди / бр. по желание /. При по силен вятър светят повече диоди!!! За тахо се използва обикновенно правотоково моторче, или малко трифазно безчетково моторче с магнитен ротор. Моторчето се монтира вертикално. Върти се само ротора с перката от вятъра. Намотките /статора/ остават неподвижни спрямо основата на която е монтиран мотора, и така кабела не се усуква!
От мотора излизат 2 или 3 кабела според вида на използваният мотор за генератор.
Поздрави: Неделчо
batkoradko - специалист
Съгласен съм с тахогенератора, но ми е звучи доста професионално и не понятно. Мислех и този въриянт. Проблемът с осукването на кабела идва от там, че въпросния тахогенератор трябва да е поставен на ветропоказателя, а тои следи вятъра и се върти незнайно на къде. Аз не държа да измервам вятъра с абсолютна точност - за това си има професионални уреди. [-X
hidrazin - майстор
Ами раздели ветропоказателя от анемометъра (това дето ще ти мери скоростта на вятъра). Ето ти една идея.
Отгоре - ветропоказателя, отдолу - анемометъра. През спойката прекарваш кабелите и няма да имаш никакви дето ще се усукват.
Пък в средната част ако искаш може да шибнеш даже термометър и дори сензор за валежи, ама с него ще се озориш. :-D
Изображение
:partyman:
batkoradko - специалист
ветропоказател.jpg[/attachment] ето идеята за ветропоказателя, като на разграфените отметки ще монтирам МУК - ове.

Прикачен файл

ветропоказател.jpg
ветропоказател.jpg (25.52 KиБ) Видяна 3128 пъти

Прикачен файл

ветропоказател.jpg
ветропоказател.jpg (25.52 KиБ) Видяна 3128 пъти
batkoradko - специалист
Хубава идея за валежите. Мина ми през главата да сложа една колба с нивостат, но проблема е как да я изпразвам. Евентуално с магнет вантил или тагревател да я изпарява. Но много задълбавам. Почти съм сигурен, че щего измисля /с ваша помощ/, ако не ще следя само посоката на вятъра. Имам идея и за перка с динамо, но пак проблем с преобразуването в светодиоди. Може би светодиоди с резистори или е.... му майката. :prayer:
Добре, че ви изпратих снимката на втората чаша вино, иначе щеше да има още копия. :drinkers:

Тема "Как да стане ?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: