Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
moniks написа:
Колега moimoimoi пробвах да окася 3-та и 4-та клема както ми каза но светва жълтият диод и при натискането на бутон изгаря бушона на захранването(Фазата). Друга ще е грешката. :sad:
Нещо не докачам. То окъсяването (става въпрос само за допир за част от секундата) имитира натискането на бутон. Жълтата лампа е да регистрира има ли натиснат бутон. Така ако осветлението не гасне, то жълтият сетодиод е индикатор за задържал бутон и е нормално като съединиш 3 към 4 да светне. Червения диод е за изгорял предпазител.
Но за какво натисване на бутон пишеш :? нали си допрял 3 и 4 вместо бутон, къде натискаш бутон :? нали през времето на пробата не са възрзани бутоните :shock: Жицата на бутоните е откачена ли е?
Ако да мисля, че си оплел жиците и си вързал жицата за бутоните в №1, където при задействан автомат се появява фаза и някой като натисне бутон свързва фаза с нула, но при това положение следва да пукне бушона в автомата. А бушона на захранването кой е. Този в автомата или този на таблото?
Последна промяна от kozl на ср яну 28, 2015 5:09 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
kozl написа:
Жицата на бутоните е откачена ли е?
Ако да мисля, че си оплел жиците и си вързал жицата за бутоните в №4, където при задействан автомат се появява фаза и някой като натисне бутон свързва фаза с нула, но при това положение следва да пукне бушона в автомата.
Нещо ми се струва, че пишеш доста неверни работи. Къде се появява фаза освен на лампите?
И кой е този бутон дето дава на късо фаза и нула?
kozl - майстор
Да сбъркал съм 1 с 4, но поправих грешката. И ако 4 е доста, а едно не е значи бях написал "доста" неверни работи.
Те така стават грешките по невнимание.
А кой е бутона :shock: Аз предполагам "лихт" бутоните по стените за задействане на таймера на автомата, но може и друг да е нека moniks да отговори, както и кой бушон пука, защото предположението което съм описал (разменени жици на бутоните и тази за лампите), късото ще мине през релето на стълб.автомат и следва да изгори предпазителя в него, а не този на таблото.
Също не е ясно това на снимките (2 бр.) що е. Това което аз различавам е контактор и друго реле до него.
Сега при новия автомат moniks ползваш ли контактора? От къде от стария "автомат" извади жицата за лампите :? Тя трябва да е била свързана към контактора.
Последна промяна от kozl на ср яну 28, 2015 5:35 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
според мен случая е следния:
има т.н. трипроводна и 4-проводна схема
за това някой стълбищни автомати има превключвател според схемата,този няма такава възможност и по моя логика трябва да се води 3 проводна.

разликата между 3 и 4 проводната схема е е начина по който се задейства автомата
при този трябва да се подаде през бутоните нула на автомата за да се задейства
при 4 проводната схема /каквато предполагам е схемата на стълбището /трябва през бутоните да дойде фаза за да задейства автомата

и ето защо автора като е дал накъсо 3 и 4 /подал е нула към клема4/ и след това е натиснал някой бутон/бутона пуска фаза/ и е станало късо съединение!

ако е така то този автомат не е подходящ за инсталацията

трябва да се закупи стълбищен автомат който да може да работи както на 3 така и с 4 проводна схема

но за начало да се установи със сигурност фаза ли преминава през бутоните

всъщност ако вместо фаза през бутоните се прекара нула то и този автомат ще може да се ползва.фазата за бутоните би трябвало да тръгва некъде около автомата или от бушона който е изгорял при късото .
moniks - напреднал
kozl написа:
moniks написа:
Колега moimoimoi пробвах да окася 3-та и 4-та клема както ми каза но светва жълтият диод и при натискането на бутон изгаря бушона на захранването(Фазата). Друга ще е грешката. :sad:
Нещо не докачам. То окъсяването (става въпрос само за допир за част от секундата) имитира натискането на бутон. Жълтата лампа е да регистрира има ли натиснат бутон. Така ако осветлението не гасне, то жълтият сетодиод е индикатор за задържал бутон и е нормално като съединиш 3 към 4 да светне. Червения диод е за изгорял предпазител.
Но за какво натисване на бутон пишеш :? нали си допрял 3 и 4 вместо бутон, къде натискаш бутон :? нали през времето на пробата не са възрзани бутоните :shock: Жицата на бутоните е откачена ли е?
Ако да мисля, че си оплел жиците и си вързал жицата за бутоните в №1, където при задействан автомат се появява фаза и някой като натисне бутон свързва фаза с нула, но при това положение следва да пукне бушона в автомата. А бушона на захранването кой е. Този в автомата или този на таблото?
Явно несъм те разбрал да откача кабела на ключовете заедно с него допрях кабел на клеми 3 и 4 и товага светна жълтия диод. Накарах да натиснат бутон от етаж докато държа кабела на 3-4 и тогава изгоря бушона в таблото, а този на автомата е здрав. А за осветлението с новия автомат изобщо не пали. Ходих в магазина да го тествам, там всичко си е ок работи :shock:
moimoimoi - майстор
прекарайте нула през бутоните
moniks - напреднал
moimoimoi написа:
според мен случая е следния:
има т.н. трипроводна и 4-проводна схема
за това някой стълбищни автомати има превключвател според схемата,този няма такава възможност и по моя логика трябва да се води 3 проводна.

разликата между 3 и 4 проводната схема е е начина по който се задейства автомата
при този трябва да се подаде през бутоните нула на автомата за да се задейства
при 4 проводната схема /каквато предполагам е схемата на стълбището /трябва през бутоните да дойде фаза за да задейства автомата

и ето защо автора като е дал накъсо 3 и 4 /подал е нула към клема4/ и след това е натиснал някой бутон/бутона пуска фаза/ и е станало късо съединение!

ако е така то този автомат не е подходящ за инсталацията

трябва да се закупи стълбищен автомат който да може да работи както на 3 така и с 4 проводна схема

но за начало да се установи със сигурност фаза ли преминава през бутоните

всъщност ако вместо фаза през бутоните се прекара нула то и този автомат ще може да се ползва.фазата за бутоните би трябвало да тръгва некъде около автомата или от бушона който е изгорял при късото .
Да, точно така е както си го описал колега. Точно това направих и гръмна бущона в таблото. Да разбирам ли че този стълбищен автомат немога да го ползвам? Какво трябва да направя зада мога да го ползвам?
moniks - напреднал
[quote="moimoimoi"]прекарайте нула през бутоните[/q
Как да го направя това?
kozl - майстор
А сигурен ли си че бутоните са вързани към фаза. Ако е така при изправен предпазител в таблото, провери в един от бутоните дали има фаза. Или при натиснат който и да е бутон фаза трябва да се появи и на жицата за стълбищния автомат. Пробна лампа имаш ли? Вържи единия край към жицата за бутоните другия към нула. Ако лампата светне при натискане на бутон, значи бутоните са вързани към постоянна фаза.

Тема "Стълбищен автомат!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: