Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
[quote="Whitesnake"] но се избира поне 1.5мм2, за да не се случи при късо съединение да изгори кабела преди да изключи предпазител[/quote/
А за по сигурно да му сложим ли 2.5мм2....и един 25Ап...?Ще изгори кабела ако има разни телове в бушоните и по големи предпазители от необходимото...
ArturDent - Почти Безобиден
valentino76bs написа:
Whitesnake написа:
но се избира поне 1.5мм2, за да не се случи при късо съединение да изгори кабела преди да изключи предпазител
А за по сигурно да му сложим ли 2.5мм2....и един 25Ап...?Ще изгори кабела ако има разни телове в бушоните и по големи предпазители от необходимото...
В старите бумаги 1.5 мм2 се избираше не защото може да изгори при късо, а чисто и просто заради механична здравина.
Смяташ, смяташ и се получава 0.75 например, обаче правилника казваше - минимум 1.5.
FM STEREO - специалист
Зависи от ватовете на крушките,и 1квадрат може,0,75 държи на 400ватова,крушка. Живачните улични лампи от 400вата едно време масово ги свързваха с многожилен 2х0,75.
Whitesnake - специалист
ArturDent написа:
В старите бумаги 1.5 мм2 се избираше не защото може да изгори при късо, а чисто и просто заради механична здравина.
Кабели със сечения на жилата под 1.5mm2 имат много ниска механична здравина и често при завиване на винтчетата на фасунга е възможно да се скъса проводника. Но и кабели с много малки сечения на жилата не се държат адекватно при претоварване или късо съединение. Много често се използват предпазители за осветление толкова големи, колкото 16А.
fikata - майстор
Смяташ, смяташ и се получава 0.75 например, обаче правилника казваше - минимум 1.5.
Така беше =D>
С едно уточнение точно как беше:
Отклонения за обикновени контакти 6А/за преносими лампи,радиоприемнице,вентилатори и др.
сечение 1.5 мм2
Отклонения за лампови излази и прекъсвачите им 1 мм2
Тези сечения бяха приети като минимални за съответната част от инсталацията като минимални като механическа якост и не бива да се намаляват независимо от това,че товарът може да е под минималния за тези сечения.
valentino76bs - майстор
Наредба 3
Прикачен файл:
tablica-bmp.jpg
tablica-bmp.jpg (23.56 KиБ) Видяна 2550 пъти
Прикачен файл:
Прикаченият файл tablica-bmp.jpg вече не е достъпен
kopaiko - специалист
Господа благодаря ви за компетентните отговори.По скоро ме интересуваше трябва ли да сложа по дебел проводник тъй като разтоянието е около 10 метра от където мога да захраня втората крушка.Пърата е с мостов 1.5кв бял.Съгласен съм със забележката за втори ключ ,но трябва да къртя доста.Мисля че няма начин как да светвам двете крушки по отделно със един прекъснат кабел в ключа.
hidrazin - майстор
kopaiko написа:
Мисля че няма начин как да светвам двете крушки по отделно със един прекъснат кабел в ключа.
Разбира се че може да се управляват поотделно. Даже и без прекъснат кабел в ключът и само по два проводника. Без ключ. :)

Изображение

:partyman:
FM STEREO - специалист
Какъв обхват има дистанционното?
PCL82 - майстор
Има начин да се палят двете крушки по отделно без да се кърти и без скъпа техника.
Нужни са четири диода напр. 1N4007. два се слагат в ключа и ключът се заменя със сериен (по един последователно на всеки клавиш осриентирани в противоположни посоки и свързани заедно след това) и по един се слага последователно на всяка лампа пак противоположно спрямо диода на другата. Идеята е че на едната лампа се подава едната полу-вълна, а на другата втората. Всеки клавиш чрез подходящо ориентиран диод подава или едната или другата полу-вълна. Когато и двата клавиша са пуснати светят и двете лампи.

При крушки с нажежаема жичка ще светят по-слабо и ще трептят, но при енергоспестяващи или светодиодни няма да се усети разлика.

Тема "Кабел за външна лампа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: