Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petrov_belota - специалист
Та след три часа търсене ,така и не намерих схема или отговор - може ли да се включи трифазен електромотор на две фази и нула,за да не пада мощността ,както се получава при свързване към една фаза ?[/quote]
Може и да може да се измисли нещо, но оптималните параметри на машината са изчислени за 2 фази :) така, че за загуби на мощност и греене изобщо не смея да мисля :)
krasi92 - майстор
Стандартен трифазен мотор не можеш да пуснеш на 2 фази.То ако можеше щеше да пише на табелката Двуфазен.Пробвай да свалиш на триколка едното колело и се опитай да я караш нормално на 2 колела.
shotik - майстор
krasi92 написа:
.Пробвай да свалиш на триколка едното колело и се опитай да я караш нормално на 2 колела.
Ами от триколка като сваля две колела,как да се движа ?

Не е добро сравнението в този случай .

Вече не ми е необходимо,защото върнах трифазния двигател.
fikata - майстор
kuger написа:
fikata написа:
kuger написа:
Не може. Мотора няма да тръгне, а ако е развъртян по някакъв начин, ще работи с понижена мощност, ще прегрява, изхода е летален. Това - при стандартни мотор и мрежа.
kuger =D>
При стартиране на две фази моторът бучи, не тръгва ако не му се помогне. Ако не се излючи следва леталния изход -моторът изгаря.
Нещо не загрявам. Аз какво съм написал?
Ако те смущава емотикона =D> , използвал съм го като потвърждение и пълно съгласие с твоето мнение. Трифазен двигател не може и не трябва да се пуска или да работи на две фази.
За това служат защитите му - максималнотоковата, тази срещу претоварване,а при някои и минимално-напреженова защита/контрол за наличието на трите фази.
kuger - майстор
fikata написа:

Ако те смущава емотикона =D> , използвал съм го като потвърждение и пълно съгласие с твоето мнение. Трифазен двигател не може и не трябва да се пуска или да работи на две фази.
За това служат защитите му - максималнотоковата, тази срещу претоварване,а при някои и минимално-напреженова защита/контрол за наличието на трите фази.
Извинявам се, не обърнах внимание на емотикона.
lov - майстор
То по сметки и монофазния мотор не би трябвало да го има ама на пук на елементарната теория съществува. И както сте я подкарадли ще вземете да убедите простолюдието дето от тук от там е забърсало по някой трифазен мотор и сега си работят на пук на вашите теории на монофазно. Айде моля ви господа теоретици погледнете малко пак по бумагите в место да разтягаме локуми. Едно е дали е правилно друго е кати си на зор да претаковаш дявола
kuger - майстор
lov написа:
То по сметки и монофазния мотор не би трябвало да го има ама на пук на елементарната теория съществува. И както сте я подкарадли ще вземете да убедите простолюдието дето от тук от там е забърсало по някой трифазен мотор и сега си работят на пук на вашите теории на монофазно. Айде моля ви господа теоретици погледнете малко пак по бумагите в место да разтягаме локуми. Едно е дали е правилно друго е кати си на зор да претаковаш дявола
Не знам на кого отговаряш, но поне аз не съм теоретик. При експлоатацията на мотори от 5 W до 12,5 MVar съм се нагледал за 25 год. на какво ли не. Мотор, трифазен, захранен с две фази не може да тръгне , особено натоварен. Ще му липсва въртящото поле.
lov - майстор
Отговора ми беше малко като обобщение на многото приказки в смисъл че не може да работи. Исках да се разграничат двата варианта не трябва и е възможно. От там на татък вече нещата са различни. Дали скъпия вариант с честотен инвертор го устройва а и дали си заслужава защото тука по презумпция в този форум говорим за техника и машинки в стила направи си сам. И по пътя на логиката е сложено каквото е имало под ръка. Колегата се притеснява че мощността ще падне на половина ако е на монофазен режим и иска отговор дали ако има две фази ще може да се измисли нещо. Не е уточнила дали не тръгва на празен ход както и че е някой голям колкото трабантче нали.
Към всички пишещи и четящи темата извинете че се държа така но форума се превръща в една говорилня за чесане на пръсти, броене на постове и мерене на п...ки. В место конкретни решения се почват едни теории колко е сложно и как няма да стане щото причината е че бай Иван електричара не е можал да си купи от червените отвертки дето ги пуснали на прИмоция в не знам кой си магазин и без тях нямало как да завинти болтчетата на наждрамуняците.
Последна промяна от lov на пет фев 13, 2015 9:12 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
Пуканки не ям щото ми се завират под протезите :x . А и не сме у Хамеричко дето това означава и гледане на кино. :) По точно цирк по нашенски.

:partyman:

Тема "Трифазен електромотор включване на две фази" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: