Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolovvd - майстор
Подобни проблеми имах с и аз с един разклонител, но понеже съм с ДТЗ ефекта е още по-неприятен - тока спира.
Включваш в гнездо 1 - ОК, включваш в гнездо 3 - ОК, но в ако включваш в гнездо 2 - БАУ и няма ток.
И то да кажеш, че се включват котлони, печки, бързовари или калорифери, а то само телевизор, цифров приемник и понякога зарядно на GSM и точно тогава апартамента остава без ток.
Направо замина за кофата. Така ги правят, че само заносват матриала. :x
Към колегата по темата.
Понякога на тези старите бакелитови контакти, щепсели и разклонители, след продължителна употреба с висока консумация, бакелита като че ли прогаря и става проводник. Не съм на ясно с механизма, но съм имал щепсел "Шоко" който даваше на късо без да има свързани проводници към щекерите. Стоял съм като пукал пред него, без да мога да зацепя какво става и от къде ми идват шамарите. И той замина за кофата. За 1-2 лв. не си заслужаваше да рискувам човешки живот.
gecata1059 - специалист
След замерване проблема се оказа кабела.При измерване на напрежение:
1. фаза-нула 220 волта.
2. фаза-зануляващ проводник 80 волта.
3. нула- зануляващ 60 волта.
Мерено със и без щепсел.Кабела беше доста стар с лят щепсел.Сигурно от някои хладилник.
gecata1059 - специалист
Кики написа:
valentino76bs написа:
gecata1059 написа:
А контакта е за темата "Ел. абсурди" ,защото фазата е на проводниците със син цвят. #-o
Почти всички панелки са така по едно време взех да се чудя дали стандарта за фаза по онова време е бил ''СИН'' и нулата през ключовете :)
Не, стандарта никога не е бил такъв, просто някой (дори отговорни хора навремето) си правеха свободни интерпретации на тема цвят на фазовия проводник. И още една особеност за тези контакти точно (панелни или "чехли" им казвахме), те са "навързани" един след друг, та някой аджамия може просто за някой от премостванията да е ползвал синия проводник.
Отвярях и друг контакт.И там фазата е на синия проводник. #-o
bobko - специалист
gecata1059 написа:
1. фаза-нула 220 волта.
Мерено със и без щепсел.Кабела беше доста стар с лят щепсел.Сигурно от някои хладилник.
Провери си нулата и зануляването при измерването на тези 80 и 60 волта показва,че нямаш добра нула или връзката от нулата и зануляването не ти е добра.
FM STEREO - специалист
Колегата има в предвид замерване на удължителя,което не е правено у тях,не става дума за проблем в инсталацията. Колкото до синият проводник на фазата,често срещано явление за съжаление :partyman:
Тани - модератор
gecata1059 написа:
1. фаза-нула 220 волта.

Смени си щепсела. Вземи си качествено ШУко
gecata1059 - специалист
Вече е сменен с нов щепсел и кабел 3x1.5.
Няма утечка. :roll:
gecata1059 - специалист
Ще си ползвам старата тема.Днес смених кабела на един парти грил.Проверих зануляването на щекера с пробна лампа.Всичко наред.Включих парти грила и при проверка с фазоуказател на корпуса ,същия светна много леко.Пробвах с ръка ,не усетих нищо.Събувах се и бос на цимента/на терасата/ също нищо.Следва проверка на разклонителя ,изведен на терасата за тази цел.При проверка с пробна лампа между фаза и зануляващи пластини-не свети, а с фазоуказателя същото слабо светене при допир до пластините.Оттам при контакта.Зачистване на пластините с шкурка и проверка на контакта с пробна лампа.Зануляването наред и фазоуказателя свети само на фазата.Включих разклонителя и проверка с пробна лампа- Зануляване наред и слабото светене на фазоуказателя изчезна.Ползвам два фазоуказателя производство на Найден Киров.Единия много стар, а другия закупен миналата година.Светенето беше по-отчетливо при новия.
Чуденката ми е от какво светеше.Дали по индукция и защо спря при решаване проблема с зануляването. :?
п.п. Проверката на щекера го правих на друг контакт преди да го включа.
FM STEREO - специалист
Спряло е да свети защото си зачистил занулителните пластинки и утечката в кабела или грила е изчезнала,погасила се е от нулата,провери с мегер кабела и грила.
emil679 - специалист
FM STEREO написа:
Спряло е да свети защото си зачистил занулителните пластинки и утечката в кабела или грила е изчезнала,погасила се е от нулата,провери с мегер кабела и грила.
Направо го занеси на лаборатория , щото домашният ти мегер може да не е минал калибровка......

Тема "Необяснимо за мен светене на фазоуказател ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: