Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
crez - майстор
FM STEREO написа:
Усилени контакти. Към обикновен двоен контакт включвам проточно бойлерче 3kw и пералня,понякога и двата уреда се е случвало да работят за десетина минути и проблем с контакта досега не е имало. Къде ги видя тези обикновени контакти до 10А?
Едно време(50 години на минолия век) имаше,10А без зануляващо краче.
bobko - специалист
dreams_hunter написа:
Здравейте.
Допустимо ли е обединението на усилени и обикновени контакти в един токов кръг, при положение, че усилените контакти не са повече от три и условната мощност на токовия кръг не надвишава 4400W? Питането ми е понеже, по наредба, във всяко помещение трябва да има поне по един усилен контакт, но не повече от три контакта в токов кръг. По този начин токовите кръгове стават прекалено много.
Ти сам си си отговорил,приятелю!!! Всичко зависи от мощността!!!Няма проблеми да ги обединяваш стига кабели да отговарят на допустимото натоварване.
FM STEREO - специалист
Е да ама като ги обедини по големият предпазител няма как да пази кабела с малкото сечение при претоварване,за това трябва да са си отделно.
Последна промяна от FM STEREO на пет мар 13, 2015 5:48 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
Усилени контакти имаше едно време за акумулаторните печки. Ползваха се и за електрожени в някой работилници. Сега в проектите за жилищни сгради дават само за готварската печка кабел 4мм2.
Монофазен силов контакт е захранен с кабел минимум 4мм2 и ток до 25A. Вида и формата на контакта не са толкова важни.
dreams_hunter - помощник
Пичове, не си ги измислям аз тези "усилени" и "нормални" контакти.

Прикачен файл

Screenshot_2015-03-13-17-26-47.png

Прикачен файл

Screenshot_2015-03-13-17-16-33.png

Прикачен файл

Screenshot_2015-03-13-17-15-20.png
PCL82 - майстор
Книгата която си показал е от 98-99г. и е базирана на стария правилник ПУЕУ, а не на действащата Наредба номер 3 от 2004г. Това променя нещата, защото в тази наредба не става дума за обикновени и усилени контакти с изключение на една таблица за минималните сечения на проводниците в жилищини инсталации (copy paste от старите правилници). Поне като използват понятие се иска да го дефинират ама...

По смисълът влаган в старият правилник усилеността не значи да се надвишава максималният ток на контакта, просто чрез ограничението до три контакта се постига по-висок коефициент на едномременност за дадени контакти, граничещо с използването на самостоятелен токов кръг.

Използването на 10А и 1,5мм2 има няколко цели: масово в миналото обикновените контакти и осветлението са се свързвали на общ кръг. Това е по-икономично и оправдано при преобладаващи маломощни уреди, характерни за жилищните помещения. Самите контакти били те със или без защитени клеми при диаметър на щифтовете 4,8мм могат да понесат 16А променлив ток и до 10А постоянен (заради гасенето на дъгата при изключване). В миналото е имало мрежи за постоянен ток и затова на контактите е пишело 10А, съобразено и с по-тонкото сечение 1,5мм2.

Да се слагат контакти с различни цветове в днешно време би подразнило архитектите. Практикува се единствено червени контакти по френски стандарт (със стърчащ заземителен щифт) да се ползват за резервирано захранване от ЮПС или агрегат.

Така, че как ще направиш "усилеността" дали със отделен кръг за всяка стая или с един кръг контакти общо предназначение (10А или 16А) и отделни контакти 16А на отделен кръг или само контакти 16А на отделен кръг за всяка стая е въпрос на инженерно решение.

Като добре практика можеш да използваш правилата по DIN, че всичко над 2кВт се захранва от отделен кръг, а ако е над 4кВт е желателно да се захрани трифазно, за да не се разбаланисира мрежата (при наши условия монофазно, но до 25А).
dreams_hunter - помощник
crez написа:
Не съм електроинжинер, ама като ти чета постовете колега, :shock: страх ме хваща ако ти трябва да ми смятащ електрото на жилището, не го приемай като обида,а като обикновенни разсъждение относно потенциала. Така и не отговори на Хидрата.
Не приемам нищо за обида. Колкото и клиширано до звучи, човек не се ражда научен. За това предпочитам да питам когато нещо не знам или не съм сигурен, колкото и глупаво да изглеждам в очите на "знаещите". Ще ти бъда благодарен, ако споделиш кои мои думи, които си прочел в постовете ми, те карат да се страхуваш?
dreams_hunter - помощник
PCL82, Благодаря за изчерпателния отговор. :prayer: :prayer: :prayer:
hidrazin - майстор
И само да допълня. Днешно време всичките контакти дето ще откриеш в търговската мрежа са за 16А.
Преди години се произвеждаха и за 10А и за 6А. Ето ти една извадка от онова време какво се е произвеждало.
С червено съм подчертал това дето още се произвежда - Шуко със странични пластини. Тези преди тях вече не се произвеждат.
Прикачен файл:
Контакти 10А.jpg
Под тях са описани тези дето са силови или усилени. А иначе на много от произвежданите контакти все още си отбелязват 16А и 10А.
Първото за променлив ток и второто за постоянен ток.
Прикачен файл:
Контакт 16А.jpg
Контакт 16А.jpg (36.4 KиБ) Видяна 1133 пъти
Та в твоя случай при един монофазен токов кръг с обикновени контакти "Шуко" няма как да има силови/усилени и обикновени.
Нито има как да ги маркираш, обозначиш... , нито някой ще го спазва това нещо, дори и да ги боядисаш червени или друг цвят.
Та си ги смятай като контакти Шуко 16А със съответния проводник, мощност на токовия кръг и предпазител.
Разбира се има и някои заигравки. Ако наистина трябва да имаш конкретни мощни консуматори с ток над 16А и се налага използването наистина на усилени контакти, може да използваш от този тип,
но тогава в токовия кръг не трябва да има 16А контакти Шуко.
Контакт усилен
:partyman:
P.S. Тоя учебник направо ме разби. Особено понятието "ПРИЕМНИК". Ами кой тогава е предавателя. :lol:
jekasus - майстор
hidrazin написа:
Контакт усилен
Остана да го видя нейде из апартаментите :-D
Ситуация в училища наистина трагична, добре че се сещат да попитат за помощ - май практика липсва...

Тема "Помощ за курсов проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: