• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
asdf1 написа:
При измерването на намотка на двигател се мери омично със мост...
Да нямаш на предвид измерването с мегаомметър. Това измерване е с цел да се види състоянието на изолацията на намотките спрямо корпус. Мегерът пуска напрежение 500V или 1000V между намотка и корпус и изчислява съпротивлението. Има си норми за нов и стар двигател минимум колко трябва да е.
Специфичното съпротивление е за един метър с определено сечение мед, алуминий, кантал, волфрам или каквото и да е там проводимо. Гледа се от таблици понеже е доста малко (за медта) и мултицет не може да го измери.
asdf1 - помощник
Не искам да прозвучи като заяждане но ако имаме 30 метра със сечение 0.2 навит меден тел с лак то при измерване на двата края на намотката с мултимер какви са показанията за омично или специфично.
asdf1 - помощник
shadow__01 написа:
asdf1 написа:
При измерването на намотка на двигател се мери омично със мост...
Да нямаш на предвид измерването с мегаомметър. Това измерване е с цел да се види състоянието на изолацията на намотките спрямо корпус. Мегерът пуска напрежение 500V или 1000V между намотка и корпус и изчислява съпротивлението. Има си норми за нов и стар двигател минимум колко трябва да е.
Специфичното съпротивление е за един метър с определено сечение мед, алуминий, кантал, волфрам или каквото и да е там проводимо. Гледа се от таблици понеже е доста малко (за медта) и мултицет не може да го измери.

Мост на Уитстоун освен мегерене.
shadow__01 - майстор
asdf1 написа:
Не искам да прозвучи като заяждане но ако имаме 30 метра със сечение 0.2 навит меден тел с лак то при измерване на двата края на намотката с мултимер какви са показанията за омично или специфично.
16,4715 Ома специфично. При протичане на ток с определена честота вече се изчислява пълното съпротивление по формула.
asdf1 написа:
Мост на Уитстоун...
Доколкото знам се използва за измерване на съпротивление със много ниска стойност. Например при измерване на шунтово съпротивление за амперметър.
Измерването става чрез сравняване на някакви токове, но не съм го ползвал и не знам как се работи с такова нещо.
http://www.elimex.bg/product/56184/uits ... wb-01.html
vandu - специалист
Вземи и ни кажи за какво става въпрос (спор с колеги, приятели с даскала по електротехника и т.н.) и ще можеш да получиш бърз и адекватен отговор.
Lisko - майстор
asdf1 написа:
Ти въобще не четеш какво ти обяснявам. Специфичното съпротивление е свойство на материалите ! Както например скъпоценните камъни имат твърдост. Тая твърдост не зависи колко е голям камъка, колко е тежък, как е обработен, как е полиран. Зависи просто от вида на материала - ахат ли е, диамант ли е, рубин ли е. Има една камара "специфични" величини във физиката и химията и това е общото между тях, че зависят само от материала. Няма никакво значение колко е дълга жицата, колко е намотана и какъв лак имало отгоре.
ivanovbg - майстор
Lisko написа:
Специфичното съпротивление .... Няма никакво значение.. .
Айде бе :wink: Що тогава се мери в ом.метър? За омичното няма значение колко е дълга жицата, колко е намотана и какъв лак имало отгоре. Даже и материала няма значение. Мисли малко.

Специфичното съпротивление е съпротивлението което оказва жица с дължина от един метър със сечение 1 квадратен метър на съответния материал.

Уредите като омметър и подобни измерват само омическо съпротивление, а специфичното можеш да си го изчислиш ако знаеш и другите параметри - дължина и сечение.

:partyman:
asdf1 - помощник
Lisko написа:
asdf1 написа:
Ти въобще не четеш какво ти обяснявам. Специфичното съпротивление е свойство на материалите ! Както например скъпоценните камъни имат твърдост. Тая твърдост не зависи колко е голям камъка, колко е тежък, как е обработен, как е полиран. Зависи просто от вида на материала - ахат ли е, диамант ли е, рубин ли е. Има една камара "специфични" величини във физиката и химията и това е общото между тях, че зависят само от материала. Няма никакво значение колко е дълга жицата, колко е намотана и какъв лак имало отгоре.
Аз чета ама ти май не!Канадеца!
Lisko - майстор
ivanovbg написа:
Айде бе :wink: Що тогава се мери в ом.метър? За омичното няма значение колко е дълга жицата, колко е намотана и какъв лак имало отгоре. Даже и материала няма значение. Мисли малко.
Ивановбг, написал си най-голямата глупост която съм виждал в тоя форум. Номинирам те за бисер на лято 2015 !
Понеже си много активен и речовит, заблуждаваш с глупостите си и хора дето искат да научат нещо вярно. Отговора на първия ти въпрос е във формулата която свързва коментираните величини. Явно не я знаеш. Същата формула доказва глупостта на второто ти изречение, защото от нея се вижда, че "омичното" съпротивление е право пропорционално на дължината на жицата. За скараните с математиката -- това означава че два пъти по-дълга жица има два пъти по-голямо съпротивление, три пъти по-дълга - три пъти по голямо съпротивление и т.н.
Специфичното съпротивление е съпротивлението което оказва жица с дължина от един метър със сечение 1 квадратен метър на съответния материал.
Това е вярно щото си го намерил из нета, но проблемът ти е, че не можеш да го осмислиш. Щом като в тази дефиниция и дължината и сечението са фиксирани (1 метър), значи че величината НЕ зависи от тях.
Все едно аз да ти кажа че специфичната цена на салама е 100 лева - това по дефиниция е цената на салам с дължина един метър. Сиреч 100 лева на метър. Тая цена НЕ зависи от дължината а само от вида на салама. А цената която ще платиш за конкретно парче примерно 20 лева (аналог на "омичното" -- тя зависи от дължината, щото ако беше взел по-дълъг салам щеше да платиш повече.
Уморих се. Кой разбрал, разбрал !
ivanovbg - майстор
Не знам в Канада как е, но в България се продават съпротивления само по омично съпротивление, а не по дължина. Само те питат какво да е - жично, безиндуктивно,.... колко мощно и така нататък и все са 1 килоом примерно :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Омично съпротивление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: