• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanovbg - майстор
Мотора е от чистачки на кола , вратата е лека. Ключето е на сухо от вътрешната страна на врата 1(прозорец).
emilst - помощник
Andri01 написа:
Относно схемата на управление-ще префасонирам моята схема но гаражната врата, според твоя алгоритъм. Няма да е трудно. Имаш ли възможност да направиш някоя снимка -интересуваме начина на задвижване. Просто от любопитство :)Моето задвижване е подобно - двигател от чистачки , велосипедна верига и две рамена.
П.С.: Интересува ме моторчетата ,които ползваш с магнитен или навит статор са. Защото има разлика при управлението на посоката.
Задействието на врата 2 кога ще става: едновременно с врата 1 или след спирането и-съответно отворена /затворена ? Точка 2 или 4 и 6??
Ако искаш пиши на лични,да не разводняваме форума.
Здравей,

Задвижването ми е също с двигателче от чистачки, но вместо верига съм сложил въженце. Вратата се отваря от гравитацията когато се отпусне въженцето и за това няма нужда от верига. Усилието е единствено при затваряне :)

Ето снимки и видео:
https://www.dropbox.com/sh/zilxcwfetogd ... kVoza?dl=0

https://www.dropbox.com/s/vh8n4fz08q8b7 ... O.mp4?dl=0

Иначе задействането на Врата2 мисля да става едновременно с Врата1.
ivanovbg - майстор
Ето ти практическата схема с релетата които имаш. Лепиш я без да мислиш и ще работи :partyman:

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (14.26 KиБ) Видяна 1392 пъти
emilst - помощник
ivanovbg написа:
Май не можахме да се срещнем днес. Моята схема става, като на мястото на терморелето се сложи ключе шаубау да го притиска прозореца като се затвори, свързано по следната схема:
Прикачен файл:
028 KOD2920.jpg
Прикачен файл:
Shema na montaj.JPG
Здравей,

Да днес нямах път към теб, понеделник обаче мисля, че ще мога да мина.

Проблема с това ключе е натиска от вратата, не мисля че ще е достатъчен, че да прекъсне веригата, особено когато вратата се отваря от гравитацията. Та за това си мисля, че може да стана с риид контакт където не се изиска натиск а само доближаване.

А другото е, че не мога да намеря правилните части в интернет, особено като не съм специалист - кое реле за какво се използва, отворени затворени контакти....тепърва се уча :)
emilst - помощник
ivanovbg написа:
Ето ти практическата схема с релетата които имаш. Лепиш я без да мислиш и ще работи :partyman:
Иначе, днес следобяд бях да нагледам парника, вътра беше към 20 градуса, доста запотено и влажно. А буталцето с течноста изобщо не се беше разтворило и прозореца си беше напълно затворен. Та си мисля сега за лятото да го направя както ти предлагаш - сутрин да се отваря и вечер да се затваря.

Ще бъде същата схема само без превключвателя на прозорчето. Вместо него мисля да сложа един таймер, който да подава ток за около минута-две сутрин и вечер, а крайните изключватели пак ще работят по същия начин.
ivanovbg - майстор
:partyman:
Имай и в предвид, че влагата във въздуха много пречи на домата да се опрашва защото уврежда прашеца. А и коя пчела ще влезе при затворени врати да опрашва?
Andri01 - майстор
Вратите се отварят от гравитацията!? А ,като духне вятър не ги ли затваря? Моята схема на управление е малко по-сложна. Имам дистанционно управление, е управление от 2 поста. направил съм я с рамена-те задържат вратите ,а и самите врати са по-тежки.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за схема с отв/затв контакт и крайни изключватели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: