Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
don_dzatara - специалист
Мостовия кабел е само в кухнята. В другите помещения са стари кабели с някаква изолцията като конец или плат. Но снаждането на кабел ще става само в кутиите. Проблемът не е в 100-те (може би) лева допълнителни за трижилната инсталация. Човека който ще ми помага не знае как се свързва такава. Забравих да спомена че всичките стаи са свързани на 25А бушон от старите. Ще се замение с по-голям който ще е главен и ще се направи за всяка стая автоматични прекъсвачи. Обмислям да стане всяка стая с един прекъсвач, а не с два (един за осветление и един за контакти), като печката и бойлера ще са си на отделен прекъсвач.
GalinBelos - специалист
при някакъв проблем след време по лесно да се прекара друг
Явно никога не ти се е налагало да теглиш кабел през тръба със няколко чупки . Аз за 20 години не съм виждал кабел да се повреди от самосебе си под мазилката , яма явно малко мие е стажа . По принцип кабел под мазилка се поврежда в следствие на интервенция, я с перфоратор , я с пирон и чук, и те така .
Странен човек си - хвърляш пари за абсолютно безсмислено полагане на кабели в тръби под мазилка , но нямаш 500 лв. да платиш на специалист да ти направи инсталацията като хората .
Проблемът не е в 100-те (може би) лева допълнителни за трижилната инсталация. Човека който ще ми помага не знае как се свързва такава.
А сигурен ли си, че човека знае как се вързва въобще някаква инсталация ?
Последна промяна от GalinBelos на пон авг 31, 2015 9:33 pm, променено общо 1 път.
Kirilpm - специалист
Осветлението и контактите трябва да знаеш като Отче наш,че са на различни предпазители,няма такъв филм 1 стая с един предпазител,за осветлението си остави 16А а за контактите 25А.Старата инсталация я разкарай нацяло щом е с такива кабели.Трипроводна инсталация има обяснено как се свързва на няколко места във форума,но щом не сте наясно и двамата потърсете някой или наеми фирма.
don_dzatara - специалист
Струва ми се нереално за прекарването и свързването на 20 контакта и 4 ключа за лампи да се вземат 500 лева само за работа отделно от кабела, контакта и ключовете... Като се има предвид че част от контактите над тях има кутия и може само да се издърпа новия кабел, а не да се кърти.
GalinBelos - специалист
Еми сега като изкъртиш сам трасетата за за 20 контакта и 4 ключа , пак ще си говорим .
Kirilpm - специалист
Честно казано да оправяш стара инсталация е много по-трудоемко отколкото да изградиш нова.Вариант е да се споразумееш с някои майстор да ти начертае къде и какво да се изкърти,а после той да мине да положи кабелите,разклонителните кутии,таблото,ключовете и контактите.Така можеш да си спестиш кажи речи половината разходи по труда и да разбереш защо струва толкова.
don_dzatara - специалист
Какво допълнително трябва да инсталирам или прекарам с дефектнотоковата защита, освен трижилните кабели и свързването му към заземител?
Последна промяна от don_dzatara на пон авг 31, 2015 11:41 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Kirilpm написа:
...,за осветлението си остави 16А а за контактите 25А...
Моля да не подвеждаш човека. Той и без това въобще не е в час и още грешни идеи никак няма да му помогнат.
:partyman:
don_dzatara - специалист
hidrazin написа:
Kirilpm написа:
...,за осветлението си остави 16А а за контактите 25А...
Моля да не подвеждаш човека. Той и без това въобще не е в час и още грешни идеи никак няма да му помогнат.
:partyman:
Да точно за това питам ...
vk - специалист
Don Dzatar-e, направи сега инсталацията двупроводна със ПВ-А1(твърд) или ПВ-А2(мек кабел), но задължително положете канали. Така след време, ако намериш приятел който разбира ще пуснете по още един проводник и ще стане 3-жилна и тогава ще слагате ДТЗ.
Сега за да не усложняваме нещата - само канали и двупроводна инсталация. Купи си 1.5 мм кабел черно и синя изолация и 2.5 мм черна и синя изолация
От кой край си - има ли във вашия район сериозна фирма за ел.материали, крепежи ?
Ще ти трябва и една боркорона за контактите(ф73) и кутийки за контакти (виж какви да вземеш на снимката, снаждат се удобно за няколко контакта един до друг)
Изображение

Тема "Електрическа инсталация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: