Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fantom - специалист
в никъкъв случай не гаси с вода :-D
hidrazin - майстор
4i4kotrevi4ko написа:
...ще си взема достатъчно добро ново захранване + 3 готови кита (за които реално питам какви и от кой магазин), и ще останат пари за мезето за домашната ракийчица ...
Не е много ясно за какви китове говориш. Ако е за някакви зарядни на готови платки разгледай при китайците.
Но и да намериш такова зарядно пак няма да минеш с едно захранване.
Всеки модул ще иска отделно захранване от порядъка на 18-20-...26 волта. Зависи от производителя.
Или пък ще трябва да разкъсваш 12-те елемента на три части.
Така че за мезето и ракията пак няма да останат много.
:partyman:
shadow__01 - майстор
MrMurdjo написа:
Колегата вероятно е имал пред вид да са паралелно свързани, когато е писал една по една - т.е. на една клетка, един управляващ чип.
И така става, но ако елементите са свързани последователно няма как наведнъж да се зареждат. Или по не не безопасно.
Вече го написаха и обясниха добре колегите. С тези елементи трябва да се внимава. Капризни са и докато те няма може да стане беля ако е калпаво зарядното.
MrMurdjo - майстор
Значи нямаме различия във вижданията. Аз по-горе писах същото за последователно свързана батерия.
В лаптопите не случайно има ножови конектори с емнайсе пера - всеки отделен елемен се обгрижва от отделен (често пъти двуканален) чип, Майкрочипски или аналогичен.
Аз също съм се заел да присадя Ли-Йон на един винтоверт и точно за зарядното умувам как да го направя. Стигнах до решение да има куплунг с изводи от всеки елемент - плюс и минус. В работно положение в куплунга се слага шунт, който свързва елементите последователно. Когато е изваден и се включи зарядното, всеки елемент е сам за себе си.
4i4kotrevi4ko - специалист
hidrazin написа:
Не е много ясно за какви китове говориш
Като това: http://tpetrov.com/search.php?s=%F0%E5% ... 0%F2%EE%F0 , но по-мощно и за постоянен на входа и изхода.
fox_vt - майстор
MrMurdjo написа:
Значи нямаме различия във вижданията. Аз по-горе писах същото за последователно свързана батерия.
В лаптопите не случайно има ножови конектори с емнайсе пера - всеки отделен елемен се обгрижва от отделен (често пъти двуканален) чип, Майкрочипски или аналогичен.
Аз също съм се заел да присадя Ли-Йон на един винтоверт и точно за зарядното умувам как да го направя. Стигнах до решение да има куплунг с изводи от всеки елемент - плюс и минус. В работно положение в куплунга се слага шунт, който свързва елементите последователно. Когато е изваден и се включи зарядното, всеки елемент е сам за себе си.
Това пък защо :?: Пускаш към верта два силови кабела и всички батерии свързани подобаващо последователно.Отделно от всяка си теглиш по два кабела от всеки елемент до буксата за зареждане и си ги зареждаш.Така са направени готовите пакети.И така не се налага кабелите към буксата за зареждане да са дебели.В твоя случай целия ток ще мине намнайсет пъти през буксата :-D и гарантирано след време ще се запалиш.
pansim - майстор
4i4kotrevi4ko написа:
hidrazin написа:
Не е много ясно за какви китове говориш
Като това: http://tpetrov.com/search.php?s=%F0%E5% ... 0%F2%EE%F0 , но по-мощно и за постоянен на входа и изхода.
Към чичкотревичко:
Колега по форум, с най-добри чувства ти казвам, че са ти доста неясни нещата и да не стане някой беля с тез елементи :idea:
За да се получи това което искаш освен твоето АТХ захранване от компютър са ти необходими и галванично развързани като вход и изход преобразуватели на брой колкото са ти литиевите акумулатори. Иначе не се получава...
4i4kotrevi4ko - специалист
С най-добри чувства ти казвам, че не съм левак ...

Например сложността на системата скача поне 3 пъти, ако се използва масовата идея с PIC12F629/675. Не че не мога да го накодя, почнах с асемблер, ама само ще си загубя времето.
Например MrMurdjo правилно предположи какво другите си мислят аз какво съм имал предвид, макар че никъде не съм написал, че ще ги връзвам последователно.
Например ти посочи, че трябва входа и изхода за всяка батерия да са галванично развързани. Добре, но защо? В челника ми Cree XM-L T6 с две 18650 реално няма галванично развързване в зарядната част (най-евтината китайска изработка), пък вече е на година и нещо употреба и проблеми с работата му не съм имал.
Например също така разбрах, че fantom и неговият опит за шега са далече под нивото ми за тънък хумор.
pansim - майстор
Аз никъде не съм казал, че си левак.
Може би не съм разбрал пак какво точно искаш
НО - ето проста схемичка за последователно свързани елементи.
Има някои кусури ама...

Прикачен файл

charger_circuit.jpg
charger_circuit.jpg (44.93 KиБ) Видяна 1719 пъти

Тема "Компютърно захранване за зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: