• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
jekasus написа:
Няма смисъл от тях, само загрозяват стената, всички връзки в конзолите или зад тях.
И знаеш ли кога ще издърпаш нови проводници, ако ти трябва? Когато си видиш ушите без огледало. Може да загрозяват, но много опростяват нещата. Иначе трябват дълбоки конзоли и пътища на проводниците, които не се знае дали ще можеш да изтеглиш други.
jekasus - майстор
toolegittoquit написа:
И знаеш ли кога ще издърпаш нови проводници, ако ти трябва?
Да, знам, щото съм го правил...
аже ще спестя кабел за нова инсталация, щото ще ги пусна на нивото на контакти или леко надолу(20см от готов под).
toolegittoquit - майстор
jekasus написа:
Даже ще спестя кабел за нова инсталация, щото ще ги пусна на нивото на контакти или леко надолу(20см от готов под).
Не винаги е удачно кабелите да се намират ниско. Изисква и много по-добро планиране. Иначе е възможен вариант, всичко обаче се преценя на място.
plam43 - специалист
Тъй като не ми стана много ясно за сеченията на проводниците. Ето консуматорите
по помещения които биха работили едновременно.
1.ХОЛ - Плазмен тв, лаптоп, прахусмокачка и евентуално радиатор 2 500W ако има проблем с климатика.
2.ДЕТСКА - Компютър, прахосмукачка и радиатор 2 500W също ако има праблем с климатика.
3.КУХНЯ - Аспиратор, хладилник със фризер, пералня, прахосмукачка.
4.ОСВЕТЛЕНИЕ - 18-20 Led лунички 5-6W на 220V
Според тази таблица. http://www.filkab.com/GetFile/bg/catalogs/31/
СВТ 2,5,мм2 трябва да издържа 25А.
toolegittoquit - майстор
Да, така е. На 1.5mm2 - до 16A предпазител 2.5mm2 - до 25А предпазител, на 4mm2 - до 32. На 6mm2 до 50А. 10mm2 - 63А. За осветление препоръчително предпазител 10А. Контакти стандартни - 16А.
plam43 - специалист
Знач,магистралите на всички контакти мога да ги пусна 2,5мм2 без каквото и да е притеснение.А за осветление 1мм2.
toolegittoquit - майстор
plam43 написа:
Знач,магистралите на всички контакти мога да ги пусна 2,5мм2 без каквото и да е притеснение.А за осветление 1мм2.
Какво ще рече "магистрала"? И не, не 1mm2! Нека да е поне 1.5mm2. Заради механичната устойчивост на проводниците.
plam43 - специалист
От таблото до разклонителните кутии мисля че така се казва
toolegittoquit - майстор
plam43 написа:
От таблото до разклонителните кутии мисля че така се казва
Решил си да слагаш разклонителни кутии или не? Може и варианта на jekasus да ти е удачен. Във всеки случай си раздели нещата добре на кръгове и не навързвай всичко на един и същи кабел/проводници.
nikolov333 - майстор
Да ти кажа и да обмислиш добре ел.таблата, че накрая винаги идват малко местата за предпазителите и ДТЗ след като напускаш кабелите. За кухнята според мен вече е задължително отделно табло с минимум 8 а най добре с 12 места за предпазители захранено от апартаментното табло с СВТ 6мм2.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: