• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
А как ви се струва идеята за буутстрап-а. Идеята е да добавя още един 68к резистор последователно на другия и да ги буутстрапна с кондензатор. Дали ще подобри линейността на предусилвателя. П.С. Мерси за другите идеи. Направих превключвател м/у триоден/пентоден режим на усилвателя. В триодния свири по тихо,но някакси по плътно на по ниски нива. За по високи нива установих че пентодния режим свири по добре.
thebugger - специалист
Между другото стана ми интересно, защо не трябва да има отрицателни връзки във този вид усилватели?
sstefanov - майстор
Каква е идеята на буутстрапа тук?
За общата отрицателна обратна връзка причината да я няма е ясна: с нея звучи по-лошо.
То в никой усилвател не би трябвало да я има, но "класическите" транзисторни не могат без нея.
thebugger - специалист
Смисълът на буутстрап-а е да замести източник на постоянен ток в анодната верига на триода. Доколкото съм научил от транзисторните усилватели, източниците на постоянен ток са винаги по добро решение от пасивните резистори. Другия вариант е да направя източник на постоянен ток с още 1 триодна лампа, но така е по лесно, а резултатът от опити съм установил че е еднакъв (пак за транзисторите говоря, нз дали важи за лампите)
П.С. Разбрах за отрицателните връзки. И аз винаги съм знаел че в ламповите усилватели, не се използват ООВ, обаче не знаех защо.
thebugger - специалист
Оказва се, че трафа е така навит че има средна точка за ултралинеен режим. С ключе го направих да мога да го превключвам. Сега друго ме дразни. Като го пусна през една bluetooth колонка свири перфектно, а като го пусна с кабел през телефона, не свири добре. Защо ли може да е така?
  • 1
  • 2

Тема "Лампов усилвател подобрения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: