Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Наистина може би трябва да почетеш повече, за да направиш нещо смислено. Имаш малко едностранни познания. Без да съм се интересувал много, знам че в аудиосредите, хубави колони и трилентови колони е противоречие.
Виж едни хорни друго пее. И в крайна сметка защо от телефона ще слушаш?
thebugger - специалист
Еми музика ще си пускам от телефона, или имам bluetooth колонка може и през нея. Това няма значение, ще гледам през по малко стъпала да минава преди да стига до усилвателя (примера с ябълката). Колоните са хубави. Не са с хорни, с пищялки са, ама са сравнително добри.
lyubohar - майстор
Колега,дадох ти линк.
Ето ти още един:
https://bgaudioclub.org/forum.php
Попрочети нещо да не говориш .....
Хорни значи един широколентов в специално проектирано озвучително тяло.
Напр.

Прикачен файл

Capture 1.JPG
Capture 1.JPG (49.99 KиБ) Видяна 1567 пъти
hidrazin - майстор
thebugger написа:
Еми музика ще си пускам от телефона, ....
Е, тогава с качеството до тук. няма какво да гониш.
:partyman:
thebugger - специалист
Телефонът е със много добра аудио карта, не е от евтините, и е с най новата софтуерна поддръжка, която по обещанията на Sony, докарва звуковото качество до това на високо резолюционен широколентов звук (DSEE HX). Няма значение източникът, просто по малко междинни стъпала да има. (примера с ябълката ми хареса)
Stefan2000 - специалист
Ако наистина си сериозен и искаш да се впускаш в лампите, а и както казваш имаш купища от тях, спретни си първо едно усилвателче с EL84, или руския и' аналог. За нея поне има схеми, Има и изходни трансформаторчета, защото доста от радиошкафовете с таз ламба. А и подходящ захранващи имат, а и драйвърни.
Направи го просто така за спорта, на една дъска ако щеш.
След това се хвърляй на други ламби.
И за тях, изходен траф ще трябва да се навива. С това трябва да си на ясно.
И за финал, включи се в аудиофорумите. Там, ако не отегчаваш със съвсем лаишки въпроси имаш шанс да получиш адекватна подкрепа, а и като четеш, ще ти се изяснят много неща.
Успех!
thebugger - специалист
Мерси за съвета, като за начало имам 2 PCL86 със принадлежащите им трафове (които са пригодени за ултралинеен режим), така че ще пробвам един стерео усилвател да направя със тях. Хубавото е, че се сдобих и с правилния захранващ трансформатор така че и там няма да имам проблем. Работата е там, че за първи път като пробвах PCL86, като пуснех музика от телефона се чуваше гадно, някакси богато на шум (което не го свързвам доректно с телефона), а като го пусках през Bluetooth колонката това се оправяше. Да имате обяснение за този феномен. Дали не трябва някакъв предварителен предусилвател, който да захранва крайното стъпало и ниското ниво на телефона да не е достатъчно?
Stefan2000 - специалист
Схема? Драйвърна лампа? Не че мога да ти помогна, но и други ще я видят :)
Едва ли ще е от ниско ниво на сигнала. Проблемите се получават по-скоро от високо ниво, влизане в клипинг, и т.н.
Без осцилоскоп, малко трудно може да се гадае, къде е проблема. При достатъчно опит, да може и да се получава.
Забравих да те предупредя, ако не знаеш.
Ламповите усилватели не обичат колони с много тежки филтри, големи капацитети, индукции..., заради по-нисък дъмпинг фактор. Като казваш че твойте са трилентови, знам ли колко са пригодни за ламби. И друго, говорители с по-висока чувствителност са за предпочитане.
thebugger - специалист
Не знам, свирят си добре (6ома са), но странно се получава като пусна музика от телефона се чува гадно. Не може входния импеданс на лампата да е толкова нисък, че да не може да я захрани телефона, даже е и много висок (1Mohm). Мисля че нивото на сигнала е ниско. Смисъл да речем че е 1V. Ако триодната секция я увеличава 4-5 пъти ще стане 5V. Да речем още 20 пъти от пентодната става 100V. След понижаващия трансформатор 5000:4 ще падне на няма и 100mV. Обаче удудващо се чува силно и гадно хахаха. Нз тук ще ми дойде добре съвет, защото не мога Да си го обясня това явление.
Stefan2000 - специалист
А сигурен ли си в режима на лампите? По изпробвана схема ли ги прави? Драйвърната коя е?
От ниско ниво не може да криви, просто ще е тихо.

Тема "Лампов Усилвател Проект 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: