Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Salvador - специалист
Тоя контакт...го свали (преди това спираш бушона), увий го във вестник "Работническо дело" и го метни някъде, дето хора не минават, че може да се излъже някой да го монтира. Ебаси клошарията....ми не го ли виждаш, че е изгорял целия, счупен, крив, мърляв...все едно вънка при кофите си го намерил.
Свързването е друга тема, ама то е до голяма степен резултат от горните фактори.
valentino76bs - майстор
don_dzatara написа:
nikolov333 написа:
В темата за инсталацията ти, беше решил да я правиш в тръби..с три проводника и електротехник..а накрая май само два от проводниците са останали от целия план.. http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 20#p715753
Щеше да е тройка, но ме отказаха и останаха два. Иначе вързването остана от специалист, от мен беше само прекарването и свързването на този контакт. Иначе стягането е здраво :) Благодаря за съвета :partyman:
Е браво супер "икономисал" си някоя друга стотинка на метър!
don_dzatara - специалист
Снимката от интернет... а иначе за "спестяването" ми казаха че е било не нужно. Край свършено е вече с два проводника е, а не с три :) 50 години са карали така ще издържат до следващия освновен ремонт, надявам се децата да го правят! Да сме живи и здрави и ще видим!
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
2.Такъв мост (не това което си сътворил) върши работа да не утрепе тока някой човек.
...
Правилния начин е нулевия проводник първо да мине през пластините за зануляване и после да отиде на нулевата клема. Желателно е това да се направи с нулевия проводник без да се прекъсва или поне да е със същото сечение а не тези жички.
Мостът не служи само за да не утрепе тока някого. При явен проблем с изолацията на уреда/повреда, при което на уред с метален корпус избива фаза се получава късо съединение, понеже корпусът е занулен, де факто и заземен. Така изгаря или пада предпазител. При по-малки токове на утечка предпазва от токов удар.
Свързването с 2 проводника трябва да се избягва, инсталацията е хубаво да е 3 проводна, защото всяко нарушение на целостта на нулата директно води до опасност за живота на всички, които използват контакта. Дори и да е здрав, уред с метален корпус ще се офази по заземителното мостче. При докосване на корпуса от човек, уредът ще се заземи през него.
Свързването не предпазва от половинчати проблеми с изолацията и малки токове на утечка, а по този начин не предпазва и от пожар в такава степен, в каквато предпазва съвременна три проводна инсталация с инсталирани Дефектно Токови Защити(ДТЗ)
Уредът де факто е заземен, защото в трафопоста нулата е заземена. Това може и да не е така, в България е така.
-----
Съвременните контакти често не са от тип с открити клеми, проводник се мушка и се защипва от пружинка или клемата не е видима директно. Много често е много по-удобно да се ползва парче проводник със същата дебелина, който да се прекара между нулевата и заземителната клема.
don_dzatara написа:
Щеше да е тройка, но ме отказаха и останаха два.
Лошо, Седларов. Оправдано е да се пускат 2 проводника единствено при условие, че се присъединява нов клон към съществуваща инсталация, където няма условия за заземяване и цялата останала част е двупроводна. Казвам оправдано в някаква степен, но забранено от наредбите.
Голям недостатък на двупроводната инсталация е, че НЕ МОЖЕ да бъде инсталирана ДТЗ. А тя повишава НЕИМОВЕРНО безопасността. Ако специалистът беше такъв специалист, нямаше да те разубеждава.
don_dzatara написа:
а иначе за "спестяването" ми казаха че е било не нужно.
Ненужно като не можеш да сложиш ДТЗ и една лоша връзка по пътя на нулата може да те убие? В другите теми ме плюят, но защо според тях важните връзки по главните кутии по някой път си правя труда да ги запоявам? :?
nikolov333 написа:
и това..http://shuko.free.bg макар, че за тебе е късно..
Ся да не забравиш да споменеш и кой върна сайта, който беше на умрелият ХитБГ и вече не съществува там, че ще се разсърдя и ще го изтрия? :partyman:
Последна промяна от toolegittoquit на ср яну 06, 2016 8:25 pm, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
Тоя дето ти е казал, че е ненужно, каза ли ти, какво става при сегашното положение, ако не дай боже ти отпадне нулата или някой гений ти обърне фазата и нулата в ел.мерното табло!!! :?
П.П.А по-горе са ти обяснили докато съм писал...но се моли да не ти се случва..
Последна промяна от nikolov333 на ср яну 06, 2016 8:27 pm, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
Тоя дето ти е казал, че е ненужно, каза ли ти, какво става при сегашното положение, ако не дай боже ти отпадне нулата или някой гений ти обърне фазата и нулата в ел.мерното табло!!! :?
...За радост рядко се срещат уреди с метални корпуси извън кухнята, че иначе има потенциала да убива това с 2-те жици, вместо с 3 :sad:
nikolov333 - майстор
toolegittoquit написа:
nikolov333 написа:
...За радост рядко се срещат уреди с метални корпуси извън кухнята, че иначе има потенциала да убива това с 2-те жици, вместо с 3 :sad:
Точно в кухнята и банята стават най-често.. Затова при два проводника, задължително с "твърди връзки" :idea:
Последна промяна от nikolov333 на ср яну 06, 2016 8:52 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
Мостът не служи само за да не утрепе тока някого. При явен проблем с изолацията на уреда/повреда, при което на уред с метален корпус избива фаза се получава късо съединение, понеже корпусът е занулен, де факто и заземен. Така изгаря или пада предпазител.
Я сега прочети пак "гениалните " си писаници и помисли за какво точно служи моста(зануляването).
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Я сега прочети пак "гениалните " си писаници и помисли за какво точно служи моста(зануляването).
Мостът служи при утечка на корпуса да не го шибне някого тока. Обаче ако допреш една фаза до корпуса, ще видиш как ефектно ще светне и ще ти изгасне/изгори предпазителя на кръга. Изображение
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
Мостът служи при утечка на корпуса да не го шибне някого тока. Обаче ако допреш една фаза до корпуса, ще видиш как ефектно ще светне и ще ти изгасне/изгори предпазителя на кръга.
Ако го няма моста и да свържеш фазата с корпуса нищо няма нито да светне, нито да падне/изгори башона.
А въпросния башон на токовия кръг НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН да пази включения уред.
И да не си чел когато е трябвало, извода сам се налага - зануляването е само и единствено с цел да пази потребителя.
Та хората дето са чели казват че заземяването и зануляването са:
"ЗАЩИТИ СРЕЩУ ИНДИРЕКТЕН ДОПИР, ПРЕДОТВРАТЯВАЩИ ПОРАЖЕНИЯ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК"
Нищо друго. :butthead: Ай ся бягай да четеш и да наваксаш пропуснатото.
:partyman:

Тема "Зануляване/заземяване на контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: