Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
batkoradko написа:
Колеги, преди време зададох този въпрос и никой не успя да го реши. В момента съм го измислил, но искам съвет как да взема ток от EXIT-а. Задавате ми излишни въпроси. По-горе съм описъл всичко.
Кокошките се затварят и отварят с 12V акумулатор, който захранва и UPS-а.
Ток ще взема от самия UPS - в случй, че не е изключен. Нали това е целта на занятието.
Описвам пак: В случай, че забравя да си изключа UPS-а, щом спра тока, EXIT-а подава ток на реле, което затваря веригата на сиренката и ако идва ток от UPS-а - се задейства. Дано да Ви е ясно вече. Весели празници. :rock: :drinkers: :rolleyes:
А ти знаеш ли колко вида EXIT-ти има? Питаха те по горе - не каза. Снимка не изпрати. Ааааа и описаното от теб "всичко" по-горе:
Питането ми е следното:
1. На колко волта са пурите на EXIT-а. На мултицета ми дава 1-ца.
Ами явно не можеш да мериш с мултицет - извикай някого.
2. От къде и как мога да изведа някакво напрежение с което да задействам някакво реленце.
Пак за EXIT-та които не знаем какъв е. Да не говорим и че и UPS-а не знаем какъв е
3. Колко време /цикли/ горе - долу ще издържи акумулаторчето му. Ако не се лъжа е 1,2 Аh.
Цикли за какво? И то питаш за акумулатора на EXIT-a
4. Колко ток харчи? Предполагам, че са милиампери /забравих да го замеря/. :? :cry: =D>
Еи туй ми е фаворита :-D "Колко ток харчи" :-D
kozl - майстор
И защо си усложняваш задачата с ЕКЗИТ-а :? Прекарай кабел от ЮПС-а до главния прекъсвач. От главния прекъсвач свържи реле с нормално затворен контакт, който да затваря веригата на зумер, захранен от ЮПС-а.
Търси вътре в схемата на Екзита преди генератора за променливо напрежение. Като няма входящо напрежение 220 волта, най- вероятно се отпушва транзистор или през реле се подава захранване от акумулатора към генератора. Напрежението за лум.лампа и идея си нямам какво реле може да задейства. И май не само аз :?
batkoradko - специалист
Колега MIRO_073, не се заяждам, но си мисля, че мога да измеря волтаж, дори и с недигитален мултицет, какъвто си купих от Алжир през далечната 1974г. и още работи. Прав си за модела на EXIT-а. Става въпрос за най-простите и разпространени. Ще го снимам.
Относно UPS-а в случая не е от значение. Относно консумацията на ток ще си я замеря. Надявах се някой да ми икономиса меренето. За да задоволя любопитството и подобни въпроси ще ви кажа, че свързвам N брой EXIT-и на кабел 2х0,35.
Следващият колега kozl, дава единствен разумен съвет до сега, проблемът е, че това реле трябва да работи непрекъснато, когато е пуснат тока. Мислил съм го. Да - явно ще ми се наложи да се ровя из неясната схема. Надявах се, че някой преди мен се е ровил. Нали за това сме тук - да си помагаме. За съжаление повечето са тук за забавление - задавайки "уточняващи" въпроси, нямащи нищо общо с конкретния въпрос. А той е: От къде да взема някакъв ток от EXIT-а ? Всичко останало е без значение. :prayer: :? [-X :lol:
Andri01 - майстор
И един "тъп" отговор от коневръза: предлагам пишещите във форума да казват от къде са/град/, ако искат по-надежна помощ.Тогава не малко колеги/ е да речем пенсии,без работа/ ще могат да помогнат и на място! Но...да не се чете "беСплатно"-заплащане само и единствено в наливна валута! :-D
batkoradko - специалист
Приятелю Andri01 след 5 год. живот и здраве ще съм пенсионер, от София съм, ни ми е много голям, ако имаш още въпроси питай.
Каква ти е тарифата кажи? Но ако не си в състояние да ми помогнеш - не ми вреди. Наздраве. :проба: :rolleyes: :heart:
DMN - майстор
batkoradko написа:
. От къде и как мога да изведа някакво напрежение с което да задействам някакво реленце.
На мен, което ми хрумва, е да вземеш 12V за реленцето от захранването на инвертора, този който вдига напрежението за лампата, което сигурно е към 1000V, щом не си го хванал с мултицета.
Трябва да има някъде управляващ елемент(може би транзистор), който след спирането на тока подава 12V на входната верига на инвертора, но си трябва измерване и да го търсиш :? .
batkoradko - специалист
DMN, благодаря ти. Най после нещо по същество. Явно ще се мери. Надявах се за нещо по-конкретно.

Прикачен файл

d5704b7cf27aa2ec94561da8c4c768f1488abad44efd7155b25a15e3cba867b2.jpg
d5704b7cf27aa2ec94561da8c4c768f1488abad44efd7155b25a15e3cba867b2.jpg (83.87 KиБ) Видяна 1199 пъти

Прикачен файл

5b666f5b628b0c5fa59d5a74bac71df3613b26500d93f26f930f4bdcf859aa91.jpg
5b666f5b628b0c5fa59d5a74bac71df3613b26500d93f26f930f4bdcf859aa91.jpg (81.62 KиБ) Видяна 1199 пъти

Прикачен файл

0b207b6c34fefed6621bd7534ff528d6f452eb9a4fb2926ac90dfe7701b6017c.jpg
0b207b6c34fefed6621bd7534ff528d6f452eb9a4fb2926ac90dfe7701b6017c.jpg (65.66 KиБ) Видяна 1199 пъти
hidrazin - майстор
batkoradko написа:
Явно ще се мери. Надявах се за нещо по-конкретно.
И ся кво? Реленце няма.
batkoradko написа:
Описвам пак: В случай, че забравя да си изключа UPS-а, щом спра тока, EXIT-а подава ток на реле, което затваря веригата на сиренката и ако идва ток от UPS-а - се задейства. Дано да Ви е ясно вече.
Специално за твоя случай - вземи си едно фотореле дето ще го захраниш от UPS-а.
Като спре тока, UPS-а ще захрани фоторелето и EXIT-а ще светне.
Оттам пък като светне ламбата на EXIT-а, ще задейства фоторелето и то ще ти изключи акумулатора.
:partyman:
P.S. По-големи глупости не бях писал и мислил от години.
Ама тя и постановката е такава де.
Просто вземи и си закачи една табела на башона/прекъсвача/шалтера с който спираш тока.
''ИЗКЛЮЧИ UPS-a !!!''
kozl - майстор
Печатен монтаж на платката, снимки с недостатъчно качество, елементите не се четат. Вероятно има писти и на гърба на платката , може би и елементи. Пурата крие част от платката.
Имаш мултицет търси напрежението от акумулатора при изключено мрежово захранване как достига до Q7 и Q8. Предполагам L1 е дросел и служи за ВЧ филтър преди импулсния траф. Какво показва мултицета на L1 при наличие и без наличие на мрежово напрежение.
Възможно е ключовия елемент да блокира управлението на крайните транзистори с достатъчно малък ток и тогава пак не може да включиш директно реле.
Според мен си създаваш излишна работа и главоблъсканица с ЕКЗИТ-а.
batkoradko - специалист
Да обичам главоблъсканиците. Това ми доставя удоволствие и ни отличава от маймуните. Да най-лесно е да сложа табелка, но човек свиква с наличието на такава. Сещам се за табелките "изключи след работа" над всеки шалтер, които никой не четеше.
Да идеята с фотореле е добра, но не ме устройва, тъй като използвам EXIT-а да ми осветява антрето при изключването на тока до напускане на помещението. И аз се притеснявам от това да не гепа тока задействащ транзистора. Ето това ми е проблема, и за това ми е питането, тъй като не съм 6 с електрониката. :rolleyes: :drinkers: =D>

Тема "EXIT" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: