• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
Когато отчитането на тока и напрежението е многократно в рамките на синусоидата, няма смисъл от търсене на ъгъл на дефазиране.
torbalan - Дървен философ
DMN написа:
...
Сигурни сме - отчитат го, както и старите го отчитаха, иначе няма начин да си плащаш реалната активна енергия, ако електромерите "не вземат под внимание" косинуса. Може би имаш предвид, че не отчитат реактивната енергия, а не косинуса...
Стана тя, един музикант да прави забележка на хора работещи в енергетиката :-D . :partyman:
Точно това имах предвид. Дали мерят пълната енергия или само активната.

Прочетох наредбата, която урегулира плащането. Абонати с осигурена мощност под 100 киловата плащат само активната енергия. За тези с разрешена по-голяма мощност си има процедура, по която се урежда
плащането...
DMN - майстор
fbr написа:
Когато отчитането на тока и напрежението е многократно в рамките на синусоидата, няма смисъл от търсене на ъгъл на дефазиране.
Тъй като темата е точно за това, ако обичаш и имаш желание, да обясниш какво точно имаш предвид. Новите електронни електромери доколкото знам работят по начина, за който казваш(многократното отчитане в рамките на синусоидата). Но изхождайки от формулата за изчисляване на активна мощност при променлив ток P=U*I*cos(fi), как ще минем без него(косинуса)?
fbr написа:
отчитането на тока и напрежението е многократно в рамките на синусоидата
Разбирам го това, но си мисля, че е направено повече с цел електромера да определи по-точно формата на тока на консуматорите, която не винаги е синусоидална(например при импулсни захранвания, димери и т.н.)
shadow__01 - майстор
Не може ли да се направи някаква схема която да запушва мощен симистор точно в моментите в които електромера отчита? Естествено това ще се ползва само за активните съпротивления като бойлер, готварска печка и подобни.
fikata - майстор
shadow__01
:lol: Форумът е "Направи сам", което е не много далече от "Прочети сам" преди да напишеш нещо тук.
Що е то електрическа енергия на променливия ток, пълна /привидна/, активна, реактивна/индуктивна,капацитивна/, как се измерва , що е фазомер/https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0 ... 0%B5%D1%80 /преди се знаеше като "косинусфимер" или "косинусфиметър" / , измервателна техника,малко понятия от векторна математика.....
И като си попрочел нещо, тогава пляскай бисери като "колко ми е полезна реактивната енергия вкъщи, дето не я плащам" и как да си излъжа електромера да не отчита активната енергия, а да се топля и осветявам с реактивна.
:toimonster:
Последна промяна от fikata на пет яну 22, 2016 2:52 pm, променено общо 3 пъти.
kozl - майстор
И активните ще станат реактивни :lol: Аве кой знае как отчита електромера :? В даден интервал мери напрежени и ток и ги умножава, а после сумира резултатите. Да ама ако към измерителните елементи има кондензатори и величината усреднена :shock: Не мой го излъга електромера с Импулсни устройства.
И ако кривата на напрежението е синусуида, каква е кривата на тока при консуматори управлявани с Импулси :?
И интересно старите елктромери всъщност са електромотори с броячи. И мисля, че те измерват работата, която върти чекръка и пропорционално я редуцират, за да се приравни към величината киловатчас.
fikata - майстор
kozl
Нещо да си чувал за векторни диаграми. Фазово изместване между ток и напрежение. Триъгълник на мощностите. Характер на товара. Или кой е този магически ъгъл "фи" - главна буква Φ, малка буква φ
И интересно старите елктромери всъщност са електромотори с броячи. И мисля, че те измерват работата, която върти чекръка и пропорционално я редуцират, за да се приравни към величината киловатчас.
Много оригинална мисла, ако не си виждал електродинамичен електромер или че на скалата му не пише колко оборота на диска му отговорят на единица ел енергия. Т.нар преводно число или константата на електромера,която пък изразява енергията регистрирана за един оборот.
Последна промяна от fikata на пет яну 22, 2016 2:56 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Някой в тази тема, беше писал, че реактивната енергия е енергията, която се обменя между консуматора и източника в рамките на синусоидата. Е, щом се обменя между източника и консуматора в рамките на синусоидата, това значи че като тече от източника към консуматора се отчита с положителен знак, а когато тече от консуматора към източника е с отрицателен знак, и крайния резултат е 0. Смисъла на отчитането на реактивната енергия е, този обмен да не товари енергийната мрежа с излишен товар, което води до загуби от пренос.
todortv - майстор
Електромера мери площ. :-D

ИзображениеИзображение
Изображение
Изображение
shadow__01 - майстор
fikata написа:
shadow__01
:lol: Форумът е "Направи сам", което не много далече от "Прочети сам"....
Не виждам причина да се заяждаш. Да не си от някое енергодружество и да си против манипулирането на електромерите?
Идеята ми е беше за схема която изключва консуматора в моментите в които електромера прави отчитане на тока и така да се симулира, че не работи консуматора. Това е за милисекунди и ще трябва доста прецизна схема.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: