• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
POCOMAX - специалист
hidrazin написа:
Първо - питах колко киловата е бойлера. Не ми отговори.
Второ - обикновено за бойлера се пуска права линия без отклонения.
По принцип ако дължината на кабела не е голяма става да се пусне и с 2,5 квадрата.
Ама ти искаш да натовариш още нещата и то даже с печка.
Трето - не няма опасност за бойлера но това ти е най-малкия проблем.
Явно инсталацията ти е двупрпроводна.
Тези нади, засуквания, вързвания .... създават предпоставка в някой слънчев (или облачен) ден бойлера ти да остане без нула.
И тогава - ЧЕСТИТО.
Тръгнал за бойДера да ми се притеснява....

А за четенето - чета аз чета ама няма кой да гледа какви ги пише.
POCOMAX написа:
...Купих си 10 метра кабел(2х2.5 - 2 жила със сечение 2.5, тъй като толкова са ми изходящите кабели)...
Аре чао, къш, мич, сект....
:partyman:
Добре, благодаря за мнението.
Кажи защо тогава е вързан в конзолата на контакт? Така си беше.
nikolov333 - майстор
Ти как разбра, че бойлера е вързан в конзолата??
hidrazin - майстор
POCOMAX написа:
Ами мисля че вече казах - "оторизираното" лице.
Вероятно му е било най-лесно да захрани бойлера от там.
Може и тоя дето го е извикал да го е накарал да го захрани от там за да не се кърти за нов кабел.
Определено има нещо сбъркано в тая инсталация. Не виждам какво ще прави кабела за бойлера на терасата.
Иначе преди доста години при проектирането на жилища се слагаше един контакт към бойлера.
Същия този контакт се захранваше от разклонителна кутия непосредствено до вратата на банята.
Тази кутия захранва само бойлера и този контакт.
Презумпцията беше там да си включваш пералнята която е в банята - да ти е близо контактът.
Но говорим само за перални от тези без нагревател. :-D
POCOMAX - специалист
nikolov333 написа:
Ти как разбра, че бойлера е вързан в конзолата??
Махнах контакта, и видях в конзолата не 2 кабела(нула и фаза), а 4(намотани по 2- нула и фаза). Първоначално помислих, че е за осветлението... но викам я да изключа прекъсвача за контактите на балкона - направих и го и тръгнах по етажа да гледам кое работи и кое не. Видях, че бойлера не работи... Пуснах пак тока по контактите на балкона и бойлера тръгна.
В последствие като размотах намотките в конзолата и изолирах само тия 2 допулнителни кабела бойлера не работеше. Следователно бойлера е вързан в конзолата... така мисля.
POCOMAX - специалист
hidrazin написа:
POCOMAX написа:
Може и тоя дето го е извикал да го е накарал да го захрани от там за да не се кърти за нов кабел.
Определено има нещо сбъркано в тая инсталация. Не виждам какво ще прави кабела за бойлера на терасата.
Иначе преди доста години при проектирането на жилища се слагаше един контакт към бойлера.
Същия този контакт се захранваше от разклонителна кутия непосредствено до вратата на банята.
Презумпцията беше там да си включваш пералнята която е в банята - да ти е близо контактът.
Еми щеше да има логика ако контакта беше в банята или в близост... а не на балкона.
POCOMAX - специалист
hidrazin написа:
POCOMAX написа:
Този оторизирания си дойде от сервиза на магазина от който купих бойлера и си имаше табелка на работното облекло, на която си пешеше какъв е. Аз съм бил на 16-7 години, когато се наложи да се сменя бойлера, и толкова съм и разбирал... дадох му парите и толкоз.
Помня, че си игра само с бойлера и въобще не е "обследвал" от къде идва кабела, който ще го захранва. Тази магария е направена по комунистическо време... а може и от дядо ми.
shadow__01 - майстор
Имаш едно захранване 2,5 квадрата. И от него е захранено: бойлер, друг контакт с (неизвестен за сега товар в него) и не се знае какво още. А ти искаш да пускаш и печка. Отговорността си е твоя, но аз ако имах семейство, не бих го изложил на такъв риск.
hidrazin - майстор
POCOMAX написа:
...Този оторизирания си дойде от сервиза на магазина от който купих бойлера и си имаше табелка на работното облекло, на която си пешеше какъв е. Аз съм бил на 16-7 години, когато се наложи да се сменя бойлера, и толкова съм и разбирал... дадох му парите и толкоз.
Помня, че си игра само с бойлера и въобще не е "обследвал" от къде идва кабела, който ще го захранва. Тази магария е направена по комунистическо време... а може и от дядо ми.
Ами уточнявай се де. Естествено че този от магазина не го интересува от къде идва кабела.
Сега окъкахме човека. :-D
POCOMAX - специалист
shadow__01 написа:
Имаш едно захранване 2,5 квадрата. И от него е захранено: бойлер, друг контакт с (неизвестен за сега товар в него) и не се знае какво още. А ти искаш да пускаш и печка. Отговорността си е твоя, но аз ако имах семейство, не бих го изложил на такъв риск.
ПЕЧКА няма да връзвам! Питах хипотетично(сега знам, че първо трябва да се оправи този проблем), ще си слагам компютри там(пс и 2 лаптопа и рутери и модеми).
Сега правя една схема на това какво беше и как съм го направил аз и ще пратя за мнение.
POCOMAX - специалист
shadow__01 написа:
Изображение

В зелено се вижда как са намотките. Тия отгоре черните линии са изходащите нула и фаза. От стената излизат кабелите от банята за бойлера... има го вързан и контакта. Тва е старата схема.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Прокарване на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: