Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vgeorgiev - специалист
Имам наблюдение върху шитите на табло Шнайдер.
Винтовете за с коносовидна резба. Една от витките и нарочно повредена, за да не се развиват.
Кабел 2.5мм2 стегнат до скъсване не се прерязва. Мачка се на половина, но не се прерязва.
valentino76bs - майстор
toolegittoquit написа:
valentino76bs написа:
Какви са кабелните накрайници за масива/свт,пввм/?!
Според теб масивът не може да бъде прорязан ли?
Никъде не съм казал това ,точно обратното .То битови табла с многожични кабели не съм виждал.Работя с накрайници за тях но за масива не съм виждал за това питам и не знам дали въобще е необходимо?
Видях скоро една много различна и маняшка кутия /ТАП/ако ида пак там ще я снимам!
toolegittoquit - майстор
vgeorgiev написа:
Само 2.5мм2 кабели ли има и не може ли като ги навиеш тия шини и разбутваш да наместваш кабелите, почти да прекъснеш нулев проводник? Ще ме извиняваш, но тъпите лустер клеми преспокойно прерязват 1.5mm2, а 2.5mm2 също могат да го направят на нищо с повече усилие. Достатъчно е да отслабиш проводника.
Обаче за разлика от шините, хубавите лустер клеми имат пластинки, които да пазят кабела от прерязване/повреждане.
vgeorgiev - специалист
toolegittoquit написа:
vgeorgiev написа:
Само 2.5мм2 кабели ли има и не може ли като ги навиеш тия шини и разбутваш да наместваш кабелите, почти да прекъснеш нулев проводник? Ще ме извиняваш, но тъпите лустер клеми преспокойно прерязват 1.5mm2, а 2.5mm2 също могат да го направят на нищо с повече усилие. Достатъчно е да отслабиш проводника.
Обаче за разлика от шините, хубавите лустер клеми имат пластинки, които да пазят кабела от прерязване/повреждане.
Тогава вместо нулева шина си сложи един ред лустерклеми и от едната им страна си сложи гребен.
fikata - майстор
Тогава вместо нулева шина си сложи един ред лустерклеми и от едната им страна си сложи гребен.
Или вместо лустерклеми - редови клеми на DIN шина и гребен :)
hidrazin - майстор
Това с редовите клеми и шината ще е малко зор. Стъпката е различна и гребена е доста голям за да влезе в редовите клеми.
Не говоря за клеми с голямо сечение.
Иначе има гребени точно за редови клеми - едни такива с червена изолация.
Но пък цената им не е стряскаща а направо разбиваща. :-D
:partyman:
toolegittoquit - майстор
fikata написа:
Или вместо лустерклеми - редови клеми на DIN шина и гребен :)
Да, а може много неща, вместо просто да хвана една медна шина, да я разпробия и да сложа винтове с шайби, нали така? Не знам къде ги мислите тия заобиколни решения и ТНТМ. Факт е, че 50% от новите табла, ако не и повече - потенциални убийци са. И са много зле тия нулеви шини, които се продават. Купих си такава и честно ти казвам - страх ме беше да си я сложа на инсталацията у дома... И не я сложих!
Понеже кръговете не са толкова много - една спайка и след това запояване. Знам, че няма махане. Нека ме плюят.
1115 - специалист
И аз съм пред подобен избор за вид ТАП.
Отделно нямам идея как да реша проблема с аварийното захранване на осветлението примерно.

Така правилно ли изпълнено таблото?

Ще ми се осветлението да е на друг захранващ проводник, който при спиране на тока да остава с напрежение от генератор (UPS), но понеже ми се вижда опасно ми трябва съвет как се прави. Страх ме , е че някой ще свали главния предпазител и ще го тресне тока. Има ли червени на цвят предпазител или осветлението се захранва от другаде без връзка с таблото и си има отделен предпазител примерно при UPS_a?

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (59.17 KиБ) Видяна 1563 пъти
vgeorgiev - специалист
1115 написа:
...
Номиналния ток на ДЗТ-тата е по малък от сумата на номиналните токове на предпазителите след тях.
Май се познаваме от друг форум :) :partyman:
1115 - специалист
vgeorgiev написа:
1115 написа:
...
Номиналния ток на ДЗТ-тата е по малък от сумата на номиналните токове на предпазителите след тях.
Май се познаваме от друг форум :) :partyman:

Да, аз навремето пишех в 8...9 форума, но с напредване на годините ги сведох до 2...3.

По въпроса за ДТЗ_тата, ами те няма да са натоварени на макс. Поне така разсъждавам.
А пък и нямам вече избор - днес пристигнаха част от нещата.

Прикачен файл

P1250716.JPG

Тема "ТАП за 18 предпазителя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: