Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Мисля, че в схемата сеченията не са проблем, даже са добре, ако са спазени и си купуваш апартамента с такива проводници, а предпазителите са съобразени с общата проектна консумация и могат да се променят, за разлика от проводниците..Като гледам не правиш верните изводи от прочетеното, така че чети още.. :partyman:
vgeorgiev - специалист
GalinBelos написа:
Всички контакти по стаите ги пусни с 2.5мм2 кабели и 16А предпазители.
Някой може ли да ми обясни причината да се прави тая глупост ? И с какво е по-добро това нещо от класическата схема - 4 мм2 от таблото и 2.5 за отклоненията ? Предполагам е за икономия на ток , ако в стаята има пуснат 3 kW радиатор , женати да не може да включи в другия контакт сешоар .
Какъв предпазител ще сложиш на този кръг ?
GalinBelos - специалист
vgeorgiev написа:
GalinBelos написа:
Всички контакти по стаите ги пусни с 2.5мм2 кабели и 16А предпазители.
Някой може ли да ми обясни причината да се прави тая глупост ? И с какво е по-добро това нещо от класическата схема - 4 мм2 от таблото и 2.5 за отклоненията ? Предполагам е за икономия на ток , ако в стаята има пуснат 3 kW радиатор , женати да не може да включи в другия контакт сешоар .
Какъв предпазител ще сложиш на този кръг ?
Проблема не в предпазителя , проблема е в сечението на проводника с който тръгваш от таблото .
nikolov333 - майстор
А според мен проблема е в контактния излаз, понеже той е 16А и каквито и проводници да му сложиш той носи толкова товар и после.. :prayer:
П.П. Реално няма луди, които да включат два радиатора в разклонител от един контакт, но духалка с радиатор и ютия става.. :axe:
hidrazin - майстор
Тя още самата идея да се отопляваш с радиатор 3kW е глупава.
Класическата схема с 4мм² и на този кръг всичкото навързано като синджир е отживелица.
Като ще се топлиш с радиатор и ще пускаш в същата стая духалки, сешоари ... си пусни повече от един кръг.
Стандартните контакти са 16А - освен кабела защитаваш и тях. Писали са защо.
В конкретния случай човека не е глупав и ще се топли с климатици - демек няма да има проблем със сешоара на жената.
:partyman:
bubsss - напреднал
Тоест проблема за контактите е че съм сложил 20 А, но самия контакт на края носи максимум 16 А?

Да приемем, че горното е така, в случай че контакта е само 1 и набримча до 20 А ще изпуши, обаче ако към тези 2,5кв.мм, 20 А има 3 контакта? Тогава не е ли правилно да си остане 20 А?
Като гледам не правиш верните изводи от прочетеното, така че чети още..
Може ли малко по конкретно, кое точно бъркам? Така като гледам сеченията са ОК, А са ОК спрямо сеченията, но явно А не са ОК спрямо контактите или нещо друго?
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
А според мен проблема е в контактния излаз, понеже той е 16А и каквито и проводници да му сложиш той носи толкова товар и после..
А според мен проблема е, че контактният излаз е 16А, но предпазител 16А не изключва точно при 16.01А претоварване. Мисля че в една друга тема бяха комбинирани нещата. За стопяемите предпазители има малко информация по тоя параметър, но за автоматите си има на какво претоварване издържат и то без да падат. А контактните излази не издържат на такова претоварване. Отделно, с годините се захабяват и може и да не издържат 16А.
hidrazin написа:
Стандартните контакти са 16А - освен кабела защитаваш и тях.
Дали защитаваш и тях? :finga:
Няколко идеи.
Направи си отделно табло в кухнята за кухненските уреди. Можеш да го скриеш в някой кухненски шкаф и да си сложиш колкото искаш предпазители за кухненските контакти - печка, котлони и др. Така ще икономисаш кабели до главното апартаментно табло. Можеш спокойно да пуснеш 3х6 квадрата (въпреки че и 3х4 е достатъчно) от главното табло. Добре е да сложиш една дефектнотокова защита в това табло. Използвай трипроводна инсталация. Това го видях в щатите и много ми хареса, защото икономисва кабел за отделните кръгове.
Всички контакти за недвижими уреди , печка, котлони и отоплители ги направи с твърди връзки. Предпазителите не предпазват от лош контакт в щепсела. Предпазителя защитава кабела и от късо съединение.
Спайките в разклонителните кутии можеш да ги запоиш и няма да имаш проблеми.
Не е нужно да ползваш гофрета. Използвай мостов кабел, три проводен. Съмнявам се, че някога ще ти се наложи да прокарваш нов кабел в гофрета.
Колкото и контакти да сложиш в стая винаги ще имаш нужда от още, затова направи на всяка стена по един и използвай качествени разклонители ако е нужно. Изключение - телевизор и компютър.
Там където ще ти е телевизора и компютъра ще имаш нужда от много контакти и може да ползваш модулни рамки в които можеш да предвидиш и компютърната ти мрежа и телевизия.
За осветлението предпазител от 6 А е напълно достатъчен.
Много важни са контактите и ключовете. Използвай качествени, маркови.
Не е нужно хладилника да го поставяш на отделен предпазител преди главния. Трябва да е на отделен, но след главния. На същия можеш да си сложиш и охранителната система.
Важно е какви са предпазителите на отделните кръгове . Трябва да са с крива В ( изключение този на хладилника, ако не е от най-модерните - крива С). Това е пожелателно, защото не винаги се спазва.
nikolov333 - майстор
Не съм съгласен за хладилника и алармата. Идеята на свързването преди главния предпазител е възможноста за изключване на захранването за по дълъг период, например за отпуска или ако лятото сте на село за месец или повече. Тогава е добре да останат да работят тези два дежурни кръга а останалите консуматори да бъдат изключени! :idea:
Нямам нищо против - нека бъдат пред главния. Ако контактите са качествени, непреместваемите уреди са на твърди връзки, включително и климатиците няма да има никакъв проблем. Не е нужно да се изключват предпазителите при почивка или дълго отсъстие от къщи, освен тези на бойлера и на кухнеския главен предпазител. Най-важното е качествени контакти и добре направени връзки!

Тема "Изцяло нова ел. инсталация, мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: