• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
Andri01 написа:
Определено! Това е таблото на блока ,той няма право да пипа там и да ги отделя! А и живее на "n" ти етаж и до него са 2 проводника! Трети няма!!
Какво пречи на защитата да работи когато захранването е двупроводно.
ptankov - специалист
Andri01 написа:
Няма! Или по-точно: може да сложиш ДТЗ,но вързано "фалшив" начин-взема се връзка от"0" още долу в електромерното табло. Безмислено!
Andri01, благодаря за отговора, но той не е на моя въпрос. Аз питам дали да правя трипроводна инсталация, а ти ми отговаряш, че няма смисъл да слагам ДТЗ!? А аз дори не знам какво е това.
Andri01 - майстор
Трипроводна линия се прекарва ,когато се слага Дефектно Токова Защита. тогава "0"-та и фазата отиват на клемите на силовите контакти,а третия проводник/заземлението/ отива на заземителната пластина. Той е т.н. РЕ проводник и е заземен,а не е свързан с "0" та на линията. При протичане на ток над настройката на ДТЗ/ около30ма/ същото изключва,това става при офазяване на прибор/ печка,бойлер.../. При тебе в блока нямаш отделно заземление,нямаш 3 проводника до апартамента! Т.Е. заземлението на блока е вързано с "0"-та,още долу в таблото с електромерите. За какво ще ти служи3-я проводник, ако го прекараш?
Последна промяна от Andri01 на ср мар 09, 2016 4:24 pm, променено общо 1 път.
ptankov - специалист
Благодаря!

Значи няма да правя трижилна инсталация. Само ще сложим ново табло с автоматични предпазители.
FM STEREO - специалист
Естествено,че има смисъл от трижилната инсталация.
1.Третият,защитният проводник няма да бъде натоварен,това ще става евентуално при късо съединение,което гарантира сигурно защитно зануляване.
2.При двупроводната инсталация винаги има риск от прекъсване на нулевият проводник,тъй като той е винаги натоварен и ако не дай си Боже това стане,фазата през консуматорите (нагревателите) излиза на корпуса на електроуредите и ако има съприкосновение на човек с тях,който не е изолиран добре от Земята това може да се окаже смъртоносно!
3.Никакъв проблем няма третият защитен проводник да се свърже с нулевият в общото табло на блока.
За това не се колебай,а прави трипроводаната инсталация!
hidrazin - майстор
Andri01 написа:
...За какво ще ти служи3-я проводник, ако го прекараш?
Абе ти ще спреш ли да бръщолевиш глупости??? :evil:
Аре бягай да даваш акъл някъде където си компетентен ... ако има такава тема де.
Аман от пишман електротехници. Свързал някога една ламба и сега се напъва като глист на буца.
Към ptankov - правилно ти е казал оня майстор да си подмениш инсталацията с трипроводна.
Оня не го слушай. Явно е дал фира или бара масло.
Той нито е електротехник, нито някога се е занимавал с електротехника, нито пък разбира нещо от такава.
И Уикипедия НЕ ЗАМЕСТВА образованието по електротехника което той няма.
:partyman:
valentino76bs - майстор
Andri01 написа:
Абзац-" приложение"

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 1%82%D0%B0
viewtopic.php?f=11&t=680

И тука има 50 страници дискусия :-D .... в неговия случай е въпрос на собствен избор .Тва е се едно да искаш да идеш някъде и да имаш две коли един трабант и едно VOLVO V40. И двете ще те закарат/ъъъ не е много сигурно/ и да предпочетеш трабанта пък в същото време да можеш да си позволиш VOLVO-то.Малко метафора ...ееее не ми се получи много ама :)

Ако имаш желание и средства просто действай е моя съвет и се качвай на VOLVOTO :)
Само едно ще ти кажа за което адски много си заслужава да сложиш и направиш всичко това .Ако имаш малка челяд/и не само/и недай си Боже бръкне в к-кта и нацели фазата ........тогава Дтз и 3 проводното изпълнение е твоят еърбег!!!!
zz_stefanov - майстор
Има смисъл ако се направи след първото сигурно земно. От там нататък ще си е трижилна.
Упражнението си заслужава обаче само ако се прави основен ремонт на жилището.
Естествено, че инсталацията ще е трипроводна след ГРТ. До там енергото не ползва три проводника:)
А и да се направи трипроводна и след апартаментното табло (това само ако не може да се пуснат три проводника до ГРТ) ти гарантирам, че пак при утечка ДТЗ ще задейства, но само ако е сигурна нулата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: