Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Не разбирам за какъв токоограничавщ резистор става въпрос.
Дай схемата,за която говориш.
Иначе в двупътните изправителите с лампи има един резистор,който играе ролята на филтър
за предусилвателната част на приемника.Когато консумацията е по голяма се ползва дросел.
След тях наистина има пад.
Напр.резистора 80ома в схемичката по долу.
Обикновено в радиоапаратите е 1К.

Прикачен файл

t_lamp_5w_01[1].gif
t_lamp_5w_01[1].gif (15.26 KиБ) Видяна 1341 пъти
thebugger - специалист
Токоограничаващ резистор, който да убие първоначалния пиков ток при зареждане на филтровия кондензатор.
lyubohar - майстор
По схемите на радиоприемници, които съм разглеждал не съм виждал такова погасяващо съпротивление.
Може и на някои да има.
С този трансформатор (вторичната с 0.17)може да захраниш устройство,което да черпи около 60мА ток.
Ако ползваш EZ 80 първия филтриращ електролит след нея трябва да е до 50uF по спецификация.
Може да споделиш идеята си и схемата да има някаква конкретност.
thebugger - специалист
Значи това е схемата която разработих. Със 8ома ма изхода тока е ограничен на ≈90mA, което е точно колкото може EZ80 да достави. Със EZ81 може и на 150mA да го направя. Та значи това е схемата с изключение че мисля вместо греца да го направя със EZ80 лампов изправител. Единственото нещо което ме притеснява е до каква степен кляка напрежението от лампата, под товар. Ако пада е много голям по скоро да го оставя с диоден грец.

Прикачен файл

Complete HV Regulator Circuit.png
Complete HV Regulator Circuit.png (60.9 KиБ) Видяна 1274 пъти
thebugger - специалист
Имам и още един проблем, не бих го нарекъл голям, но пак ме притеснява. Значи доколкото разбирам този траф е правен за 220V. В момента доколкото разбирам мрежата ни е на 230V ±5V. За вторичната намотка с високо напрежение няма проблем, даже никога няма да откажа малко повече напрежение там, но намотката за отоплението ми дава 7.1V. Лампите които имам работят на 6.3V. Това са ти ±10% отгоре. Има ли проблем да ги държа на малко повечко отопление, те и без това са стари и почват да губят емисия.
lyubohar - майстор
Този траф си е доста слабичък.
Не знам как с проводник 0.17 ще изкараш повече от 60-70-мА.
Ето една диаграма за допустимото натоварване на проводниците.

Изображение

А тези 7.1V след като натовариш трансформатора ще клекнат.
thebugger - специалист
7.1V с товар ги меря, иначе са 7.6V. А този траф го пробвах на 50mA и бачка супер. В радиото от което го взех сигурно е бачкал поне на 60-70mA. Повече не ми трябват, ще огранича до 50mA схемата
thebugger - специалист
Като се замисля 50mA e малко. Имам един траф ТС-180 до 380mA, ама той ми вади само 215V на вторичната. Да вадеше поне 240V щеше да ми свърши работа, дейба :Д. Все пак благодаря за помощта ако има нещо ще пиша, сега ще разгледам какви други трафове имам.
thebugger - специалист
Сега си мисля нещо. Този траф ТС-180 има първични намотки и за 110V и за 220V и отделно 2 намотки за по 17V. Свързано нормално (2-2' свързани и напрежение на 1-1') ми вади 215V на изхода. Ако свържа намотката за 110V със двете по 17V и подам напрежение 220V, какво ще се получи? Ако е успешно изчислявам че на изхода ще излезне 325V. Дали ще се получи, така като гледам сечението на проводниците е голямо и сърцевината също. Отоплението само ще се качи на 10V, aма аз ще измисля да компенсирам за него.

Прикачен файл

Screenshot_2016-03-31-19-13-39.png
moimoimoi - майстор
thebugger написа:
... Ако свържа намотката за 110V със двете по 17V и подам напрежение 220V, какво ще се получи?
110+17+17=144волта
ти искаш да му праснеш 230волта .ако имаш подходящ предпазител на захранването в най-добрия случай ще изгори.другия вариант е да прекъсне някоя от намотките.

Тема "Идентифициране на неизвестен траф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: