Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Фазоуказателя е прибор показващ поредноста на въртене на фазите при 3-фазен ток
Не е логично два уреда, индикатори, с еднакво наименование и различно предназначение
Фазоуказател:
а/ индикатор за проводник с фазов потенциал
б/ индикатор за посоката на въртящо трифазно магнитно поле/ Индикатор за поредността на трите фази/
fikata - майстор
p.v.x написа:
Предстои ми монтаж на стенен контакт.От отвора ми излизат два кабела.Това означава , че инсталацията ми е двужилна...нали така.Единия би трябвало да е фаза....както се казва. Имам уред като този от снимката. Ама в нета навсякъде го дават , че е фазомер. Какво ще и меря на тази фаза...като я открия де.Колко тежи ли.На мен ми трябва фазоуказател....нали так .Да ми покаже , кой кабел е фаза. Сега нов уред ли трябва да си купувам. Помагайте. За нулата ще питам в друга тема. :?
Оценявам иронията ти и чувството ти за хумор. :-D
Кой разбрал - разбрал! =D>
Фърбата - специалист
Че темата е пързалка- е ясно, но все нали трябва да си чеше народа пръстите по клавиатурата.
Та- това, че уреда се нарича фазомер- не означава, че показанието му трябва да е количество единици.
В случая показанието му е наличие или неналичие на фаза. Това прави уреда- отчита нещо, не измерва.
Това, че наименованието му завършва на "мер"- не означава, че измерва количествено.
Скоро купувах "ТОНИМЕР"- физиологичен разтвор за бебе. Какво ли измерва този физиологичен разтвор се чудя...??? Щото- нали завършва на "мер"- редно е да мери нещо...
То и Козлодуй завършва на...
FM STEREO - специалист
На малоумни въпроси не отговарям,електротехниката не ти е по силите! Занимавай се с нещо друго! :partyman:
Фърбата - специалист
Аз пък с нетърпение чакам темата за нулата. :-) ( автора обеща питане за нея в друга тема) И как да я различим от единицата...
p.v.x - майстор
Фърбата написа:
Аз пък с нетърпение чакам темата за нулата. :-) ( автора обеща питане за нея в друга тема) И как да я различим от единицата...
:? http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 11#p772211
torbalan - Дървен философ
fikata написа:
...
Ако напишете в търсачката "фазомер"
Около 20 900 резултата (0,25 секунди) само един резултат ще ви даде, че това е "косинусфимер"
...
Цитирах уикито, все пак съм машинен инженер, а не електро... Така че подмятанията не към мен, а към уикито.

Сега погледнах в правилника, по който ме изпитват през година, две, няма нито фазомер, нито фазоуказател.
Използва се "указател на напрежение", има много видове, включително и този, на който викаш "фазомер". Предполагам това ще да му е правилното наименование...

ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И ТОПЛОФИКАЦИОННИ ЦЕНТРАЛИ И ПО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ

А какво връща търсачката, нямаш представа колко не ме вълнува...
fikata - майстор
torbalanе
Във всеки дом нов или стар по наследство има поне клещи,отверка,фазомер и изолирбанд.Първите три неща,особено четвъртото не са задължителни в дом на доктор или фармацефт.Четвъртото там е заменено с лейкопласт.
В колко домове според тебе има ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА В ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И ТОПЛОФИКАЦИОННИ ЦЕНТРАЛИ И ПО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ, или по наследство ПУЕУ или НАРЕДБА №3 от 2004 или Правилник по електробезопасност или..... за да им кажеш, че да направят справка там и да знаят вече че това,дето го имат като фазомер вече не се нарича "фазомер".
p.v.x - майстор
FM STEREO написа:
На малоумни въпроси не отговарям,електротехниката не ти е по силите! Занимавай се с нещо друго! :partyman:

Ами удари едно рамо посъветвай ме..До колкото разбирам , си вещ по материята. :roll: Като не можеш да помогнеш един контакт да вържем , за какво се включваш в темата.Форума е за взаимопомощ. :-D :lol: Не те питам на какви въпроси не отговаряш... :partyman:
FM STEREO - специалист
Проверяваш къде е фазата с фазомера,указателя на фазата както искаш му кажи там където той свети е фазата,другият проводник е нулевият,той се свързва с занулителните пера на контакта и от там се слага мостче,което се свързва на едното гнездо на контакта. Фазата се свързва на другото. С въпросният указател на фаза се проверява на занулителните пера на контакта,там не трябва да свети. Взима се една пробна лампа,единият и край се допира до фазата а другият до занулителните пера на контакта,при занулен контакт лампата трябва да светне.Това е.

Тема "Фазоуказател или фазомер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: